Kadınla Herşey

Yumurtanın Taze Olduğunu Nasıl Anlarız?

Yumurtanın Taze Olduğunu Nasıl Anlarız?

Yumurta, protein bakımından, anne sütünden sonra gelen en değerli ve en katıksız besindir. Özellikle doğal şartlarda oluşan yumurtaların sarıları, insan vücudu ve özellikle de insan beyni için için gerekli olan ve büyük önem taşıyan vitamini içinde barındırır.

Yumurta sevmeyenler ya da yiyemeyenler, bu büyük nimetten mahrum kalıyor ne yazık ki.. Çünkü yumurta, vücudun salgılayamadığı ve dışarıdan alınması zorunda olduğu proteinleri, yani ‘elzem aminoasitler’ barındırır. Bu proteinler, özellikle gelişim çağındaki çocuklar için gerekli ve oldukça da önemlidir.

Ne var ki modern çağın getirdiği teknolojik gelişmeler, en doğal olan besinleri bile sağlıksız ve yapay bir hale getirmeye yetiyor. Tüketim ve ticaret odaklı düşünce ile üretilen yumurtalarda bunlardan biri.. Her ne kadar organik varsaydığımız birçok köy yumurtasında bile, doğallık ne yazık ki bozulmuş durumda.

Bunun yanı sıra, yumurtanın faydalarından tam anlamı ile yararlanabilmek için önemli olan bir diğer hususta, tazeliği! Ne yazık ki, büyük marketlerde bu kriteri sorgulamak bile olanaksız! Ancak birkaç pratik bilgi, işinizi çok daha kolaylaştırabilir!

Yumurtanın taze olup olmadığını nasıl anlarız?

Yumurtanın tazeliğini anlamak için, eskilerden bu güne taşınmış birkaç pratik bilgi mevcut. Bu bir kaç bilgi sayesinde, yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlayabilecek, çok daha sağlıklı ve taze yumurtalar alabileceksiniz. İşte püf noktalar;

Yumurtanın taze olup olmadığını bilmek için kabunun üzerindeki çizgilere ve noktalara dikkat edilmeli. Kabuk ne kadar düz ve parlak olursa, yumurta da o kadar bayat olur.

Bayat yumurta sallanacak olursa, içinin de sallandığı hissedilir ve içinden tok bir ses duyulur.

Bayat yumurtanın sivri tarafı dile dokundurulduğunda hafif bir sıcaklık hissedilir. Sivri tarafı dile dokundurulduğu zaman soğukluk hissediliyorsa, bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.

Yumurtaları yüzebilecekleri tamamen su dolu bardaklara koyun. Yumurta suyun içinde yatay durumda kalırsa taze, yarı yatay durumda kalırsa 7-10 günlük, dik yüzüyorsa bayat demektir.

yumurtanın

Taze yumurta suya atıldığı zaman suyun dibine çöker. Yumurta bayatladıkça suyun üzerine doğru yükselir. Çünkü bayatladıkça hava boşluğu büyür, yumurta su kaybına uğrar ve hafifler. Yumurtanın tazeliğinin suda kontrolü, çok fazla alımlarda kullanışlı bir yöntem değildir.

Ayrıca taze yumurta tabağa ya da tavaya kırıldığında, akı ve beyazı hiç dağılmadan kalır. Yumurta bayatladıkça bu özelliğini kaybeder. Yumurta sarısı ortada sabit kalmaz, dağılır.

Yumurta nasıl saklanır?

Yumurta kepekle ya da samanla dolu bir sandığa konularak kuru bir yerde uzun bir süre muhafaza edilebilir.

Ayrıca kül içine gömmek de, eskilerin yumurtaların bozulmaması için sıklıkla kullandıkları bir diğer yöntemdir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com