Yüksek Tansiyon Nedenleri, Belirtileri ve Tadavisi
Tıp dilinde ‘hipertansiyon’ olarak da adlandırılan tansiyon yüksekliği ya da yüksek tansiyon, kişinin yaşına göre büyük tansiyonunun normal değerlerinden yüksek olması durumuna denmektedir. Büyük tansiyon 14, küçük tansiyon da 9 üzerinde ise ve bu durum sürekli tekrar ediyor ise kişide hipertansiyondan olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Ancak yine de kesin tanı için doktor muayenesi gerekmektedir.
Yüksek Tansiyon Kimlerde Görülür?
Yüksek tansiyon için pek çok risk faktörü vardır. Bazı faktörler değiştirilemez. Diğerleri yaşam tarzınıza bağlı olarak değiştirilebilir. Değiştiremeyeceğiniz risk faktörleri şunlardır;
- Yaş: Yetişkinlerde ve özellikle yaşlılarda yüksek kan basıncı olduğu için bu grup, büyük risk altındadır.
- Cinsiyet; 65 yaşın üzerinde kadınlarda yüksek kan basıncı olması daha olasıdır ve 45 yaş altındaki erkeklerin kadınlardan daha yüksek kan basıncı olması daha muhtemeldir.
- Genetik, aile öyküsü; Birinci derece aile üyelerinde (anne, baba veya kardeş), yüksek tansiyon varsa, bu grupta daha fazla risk altındadır.
Yüksek Tansiyon Nedenleri Nelerdir?
Birçok hastalığa bağlı olarak kişide hipertansiyon görülmesi mümkün olmaktadır. Bu hastalıklara örnek olarak;
- Kalbin sol bölümünün büyümesi,
- Böbrek hastalıkları,
- Damar sertliği,
- Kan hücrelerinin çoğalması,
- Şeker Hastalığı (Diyabet),
- İç salgı bezlerinde bulunan hastalıklar sayılabilir.
Bunlarla birlikte;
- Alkol ve sigara kullanımı,
- Şişmanlık,
- Yeterince egzersiz yapmama,
- Sağlıksız beslenme,
- Aşırı tuz tüketimi,
- Alkol ve sigara kullanımı,
- Uyku apnesi,
- Stres de tansiyonun yükselmesine neden olan etkenler arasında yer almaktadır.
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Tansiyon yüksekliği kişide;
- Yorgunluk,
- Asabiyet,
- Çarpıntı,
- Baş dönmesi,
- Uykusuzluk,
- Baş ağrısı gibi belirtilerin görülmesine neden olabilmektedir.
Yüksek Tansiyon Tedavisi
Geçici olarak tansiyonun yükselmesi durumlarında sorunu daha çok dinlenme ile çözebilmek mümkün olmaktadır. Alkol ve sigaradan uzak durmak ve yeterince su içmek ise alınacak ilk önlemler arasında yer almaktadır.
Tansiyonun uzun süreli olarak yükselmesi durumunda ise öncelikle hipertansiyona neden olan durumun tespit edilmesi gerekmektedir. Daha sonra neden olan duruma göre çözüm uygulanabilmektedir.
Tedavi edilebilen bir rahatsızlık olan hipertansiyonun tedavisi ömür boyu sürmektedir. Bu rahatsızlığı tedavi edebilmek için kullanılan ilaçlar kan basıncının normal seviyelere inmesini sağlasa da ilaç kullanımının bırakılması kan basıncının yine eski değerlerine ulaşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle bu rahatsızlıkta tedaviye ara verilmesi söz konusu olmamakla birlikte en az yılda bir kez doktora gidilmesi gerekmektedir.
Kontrol altına alınmayan hipertansiyon kişide beyin kanaması, felç, kalp yetersizliği, kalp krizi, böbrek yetersizliği ve görme kaybı gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Hipertansiyon için kullanılan ilaçların her kişide farklı etkileri olabilmektedir. Bu nedenle bir kişinin kullandığı ve iyi gelen ilaç bir başkasına da aynı şekilde iyi gelecek diye bir durum söz konusu olmamaktadır.
Yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar her ne kadar alışkanlık yapan ilaçlar olmasa da damar elastikiyeti gibi durumlar söz konusu olduğunda kullanılan ilacın sayısı ya da dozu az gelebildiğinden doz artırımına ya da ilave ilaçlara ihtiyaç duyulabilmektedir.
Yüksek Tansiyon Nasıl Önlenir?
Eğer ailenizde yüksek tansiyonlu biri varsa, sizdeki risklerin azaltılması ile ilgili doktorunuzla görüşmeli, oluşabilecek rahatsızlıklara karşı önlem almalısınız. Ayrıca aşağıdaki önlemler de alınabilir;
- Sağlıklı ve düşük tuz kullanımı ile diyet yapın,
- Düzenli egzersiz yapın,
- Sağlıklı ve ideal kilonuzu korumaya çalışın,
- Sigara içiyorsanız, bırakın,
- Yüksek kan basıncı yani yüksek tansiyon için ilaç alıyorsanız, tansiyon ölçme cihazı ile tansiyonunuzu gözlemde tutun. Tansiyonunuz ile ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.
KadınlaHerşey.com