Kadınla Herşey

Yılancık ‘Erizipel’ Hastalığı Nedir?

Yılancık ‘Erizipel’ Hastalığı Nedir?

Tıp dilinde “erizipel” olarak bilinen yılancık hastalığı küçük yaralardan veya sıyrıklardan bulaşan mikropların neden olduğu bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Erizipel cildinizin üst tabakasında meydana gelen  bir tür bakteriyel enfeksiyondur. Selülit olarak bilinen ve cildinizin alt katmanlarında meydana gelen cilt bozukluğuna benzer. Uygulamada, doktorlar için iki durum arasındaki farkı anlamak neredeyse imkansızdır, ancak aynı şekilde tedavi edildikleri için bu bir sorun değildir. Erizipel en sık bacaklarda oluşur ama yaygın olarak yüzü de etkiler.

Bir çeşit deri hastalığı olan bu hastalık aynı kişide birkaç kez görülebilmektedir. Ayrıca bu hastalık bulaşıcı olduğundan eskiden çocuk hastalıkları bölümünde salgın oluşmasına neden olabilen bir hastalık olarak gözlemlenmektedir.

Yılancık ‘Erizipel’ Belirtileri Nelerdir?

Erizipel belirtileri geliştirmeden önce, bir kesik, böcek ısırığı veya burun ve boğaz enfeksiyonu olduğunuzu fark edebilirsiniz. Ancak bu belirtiler ortaya çıkmadan önce bunlardan herhangi birini fark etmemeniz daha olasıdır.

Bacaklarda ve yüzde daha sık olarak görülen bu rahatsızlığın bir yanakta başladığında öteki yanakta da ortaya çıktığı görülmektedir. Mikrobun girmiş olduğu deri bölgesinde ağrılar yaşandığını görmek mümkün olmaktadır. Ayrıca bu bölgede derinin mor ve kırmızı arası bir renge dönüştüğü görülmektedir. Ayrıca bu bölgede ödem oluştuğu ve derinin parlak bir hale geldiğini görmek de mümkün olmaktadır. Mikrop deriye girdikten sonra birkaç saat sonra kişide ateş ve titreme görülmesi muhtemel bir durum olmaktadır.

Özellikle yüz, burun ya da baldırlarda çevresi kabarık olan yaygın kızarıklıklar görülebilmekte ve ağrı oluşabilmektedir. Deriyle ilgili olan lenf bezinde ağrılı bir lenf bezi şişmesi söz konusu olabilmektedir. Ayrıca yüzde oluşan erizepeller daha sonra kişide menenjit oluşmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle bu rahatsızlığın tedavisinin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Hasta olan kişide iştahsızlık da gözlemlenen durumlar arasında yer almaktadır

Bulaşıcı bir hastalık olan yılancık / erizipel belirtileri genellikle şunlardır:

  • Yüksek ateş,
  • Üşüyerek titremeler,
  • Genel durum bozukluğu,
  • Genel bir kırgınlık,
  • Kenarları kabarık, kırmızı, şiş, sıcak ve ağrılı deri bölgesi,
  • Etkilenen alan üzerinde kabarcıklar,
  • Şişmiş lenf bezleri
  • Yüzde, kırmızı şişmiş erizipel alanı genellikle hem burun hem de yanakları kapsar.

 

Yılancık Hastalığı; ‘Erizipel’ Neden Olur?

Erizipel cildin dış bariyerini geçen bakterilerin oluşturduğu enfeksiyondan kaynaklanır. Erizipele en sık neden olan bakteri streptokoklar olarak bilinir ve normalde cilde zarar vermeden derinizde ve diğer vücut yüzeylerinde yaşarlar. Bununla birlikte, cildinize bir kesik veya yara yoluyla girebilirler. Ayak mantarı ve egzema gibi ciltte çatlaklara yol açan durumlar da bazen erizipele yol açabilir.

Derideki açıklıklara ek olarak, vücudunuzun bir bölgesinden kan veya sıvı drenajını önleyen her şey erizipelin ortaya çıkması ihtimalini arttırır.

Yüzünün etkilendiği durumlarda, bakteriler burun ve boğazınızda bir enfeksiyon sonrası burun pasajlarınızdan oraya yayılmış olabilir.

Kısaca erizipel nedenleri şunlardır;yilancik-hastaligi-nedir

  • Cildinizdeki kesik ve ülserler,
  • Cerrahi kesikler,
  • Böcek ısırmaları,
  • Ayak mantarı,
  • Egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları
  • Obezite,
  • Kontrolsüz diyabet,
  • Yasa dışı uyuşturucu enjeksiyonu,
  • Bağışıklık sistemini baskılayan her şey,
  • Daha önce bir erizipel atağının olması,
  • Kalp yetmezliği gibi sağlık sorunları nedeniyle şişmiş bacaklar.

 

Yılancık Hastalığı Tedavisi; ‘Erizipel’ Nasıl Geçer?

Genelde sağlıklı iseniz, erizipel tedavisi sırasında evde kalmanız mümkün olabilir. Bazı durumlarda hastanede tedavi gerekebilir. Hastalığın tedavisinin kesinlikle doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır!

Evde Bakım; Genellikle, şişliği azaltmak için etkilenen vücut parçasının vücudunuzun geri kalanından daha yüksekte tutulması gerekir. Bacağınız etkilenirse, bacağınız kalçanızdan daha yüksek durumda mümkün olduğunca dinlenmeyi amaçlamalısınız. Uzanın ve bacağınızı mindere dayayın. Zaman zaman kalkıp yürümek ve sıvı alımını takip etmek önemlidir. Şişlik geçene kadar birkaç gün süreyle bacağınızı yüksekte tutmanız gerekebilir.

İlaç; Penisilin gibi antibiyotikler, erizipel için normal tedavidir. Daha az şiddetli bir durumda, evde ağızdan reçeteli bir ilaç almanız mümkün olabilir, ve seyri genellikle bir hafta sürer. Daha ciddi hastalıklar genellikle antibiyotiklerin intravenöz olarak uygulanabildiği hastanede tedavi edilir. Çok genç ya da yaşlı hastaların da bir hastanede tedavi edilmeleri gerekebilir. Bazen, bakteriler antibiyotiğe yanıt vermez ve başka bir ilaç denemek gereklidir.

Rahatsızlığı ve ateşi azaltmak, hastalığı tedavi etmek için ağrı kesici verilebilir.

Erizipelin nedeni ayak mantarı ise bunun için anti-fungal ilaç gerekli olabilir.

Cerrahi; Cerrahi sadece ilerlemiş olan sağlıklı dokunun ölmesine neden olan nadir erizipel durumlarında gereklidir. Ölü dokunun kesilip çıkarılması için bir operasyon gerekebilir.

Erizipel Nasıl Önlenir?

Hasta kişilerden sağlam kişilere doğrudan doğruya ulaşabilen yılancık hastalığı, hasta kişinin kirlenmiş eşyalarının kullanılması ile dolaylı olarak da bulaşabilmektedir. Bu nedenle eskiden bu hastalığa sahip kişiler karantinaya alınarak tedavi edilmekteydi. Günümüzde ilaç kullanımı ile rahatlıkla iyileşebilse de hastaya bakan kişinin ya da hastayla yakın ilişki halinde bulunan kişilerin kendilerini korumak için gerekli temizlik kurallarına uyması hastalıktan korunmanın şartı olmaktadır.

Erizipel her durumda önlenemese de, bulaşma riskini azaltmak için aşağıdaki adımları atabilirsiniz:

  • Yaraları daima temiz tutun.
  • Ayak mantarı varsa tedavi edin.
  • Cildinizin kurumasını ve çatlamasını önlemek için nemlendirici kullanın.
  • Cildinizin çizilmemesine dikkat edin.
  • Egzama gibi herhangi bir cilt probleminin yeterince tedavi edildiğinden emin olun.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com