Kadınla Herşey

Yenidoğan Sünneti Nedir, Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

Yenidoğan Sünneti Nedir, Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

Tıbbi literatürde ‘sirkümsizyon’ olarak adlandırılan yenidoğan sünneti, adından da anlaşılacağı üzere, yeni doğan erkek bebeklerine, doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete denmektedir. Türkiye’de gittikçe yaygınlaşan bu uygulama, bebeğe sağlık açısından birçok fayda sağlarken, doğum sonrası yapıldığı için bebekte psikolojik bir travma oluşmasına da engel olmakta. Peki çokça merak edilen; yenidoğan sünneti ne zaman yapılmalıdır? yenidoğan sünneti nasıl yapılır? yenidoğan sünneti faydalı mıdır? gibi soruların cevaplarını hep birlikte öğrenelim.

Yenidoğan sünneti ne zaman yapılmalıdır?

Doğumu takip eden 24. ve 48. saatlerde yapılabilir ancak, sağlıklı olanı yenidoğan bir bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaştığı 7. ve 10. günler arasında yapılması çok daha iyi olmaktadır. Bebekte herhangi bir travma oluşturmamak adına uzmanlar, ailelerin bir hafta kadar beklemeleri gerektiğinin önemini vurgulamaktadır.

yeniogan

Sünnet, bizim ülkemizde olduğu gibi çoğu müslüman ülkede bir kültür, bir adet ve töre niteliği taşımaktadır. Sünnetin yapılmasının en temel nedenler, bu dini ve töresel sebeplerdir. Bizim ülkemizle beraber ABD ve Avrupa’da da, hijyenik ve sağlık gerekçeleri nedeniyle yaygın olarak gerçekleştirilmeye başlamıştır. Bizim ülkemizde kültürün de bir parçası olduğu için, çoğu kez sünnetler birer kutlama eşliğinde gerçekleştirilir ve ‘sünnet düğünü’ adı altında eğlenceli veya mevlitli törenler düzenlenir.

Sünnet, genelde 6 yaş sonrası yapıldığı için, erkek çocuklarının kimi  bu özel günlerini hoş bir anı olarak anlatırken kimileri travmatik bir olay olarak unutmak isteyebilmektedir. İlerleyen yaşlarda çocuklara, psikolojik etkileri daha fazla olacağından sünnetin Avrupa ve ABD’de, hatta yahudilerde bile yenidoğan sünneti şeklinde yapıldığı görülmektedir ve uzmanlar tarafından da bu önerilmektedir.

Yenidoğan sünneti nasıl yapılır?

Yenidoğan sünnetinde anestezi uygulanmamaktadır. Bu durum ise bebeğin ya da ileri ki yaşlarda çocukların küçük bünyelerinin ağır ilaçlara maruz kalmamasını sağlar ve bebek sağlığı açısından oldukça büyük önem taşır. Bir krem yardımı ile lokal anestezi, uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Sünnet derisine ve penise krem sürülerek 1 saat beklenir. Gereken anestezi sağlandıktan sonra sünnet derisi penisin anatomisine uygun olarak cerrahi yöntemle alınır. Bu uygulama yaklaşık 15-20 dakika kadar sürmektedir. Kanama kontrol altına alınarak, yaklaşık 7 gün içinde eriyerek kaybolacak dikişlerle damarlar tek tek birbirine bağlanır. Lazer olarak da bilinen koter, uzmanlar tarafından, özellikle yenidoğan sünnetinde kesinlikle önerilmemektedir.  Bebekler herhangi bir kanama durumunu oluşmasını kontrol altına almak amacıyla 1-2 saat müşahede altında tutulur.

yenidogann

Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar, sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılması en ideali olduğunu vurgulamaktadır.

Yenidoğan sünneti faydalı mıdır?

Sünnet, ülkemizde olduğu gibi çoğu ülkede bebeğe ve ileri ki yaşlarda erkek ve kadın beden sağlığına sağladığı faydalar açısından giderek yaygınlaşan bir uygulama olmuştur. Her şeyden önce sünnet sağlık açısından oldukça önemlidir. Sünnetli erkeklerde enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski oldukça düşüktür. Ayrıca sünnetli erkeğin eşinde, karısında rahim kanseri gibi kadın hastalıkları görülme oranı oldukça düşüktür.

Yenidoğan sünnetinin ise en büyük faydası, bebeğin gelişmekte olan vücudunun, bu işlemi çok kolay kabul etmesi ve geçirmesidir. Yenidoğan sünnetinin anestezi gerektirmemesi ve bebekte travmaya yol açmaması gibi nedenler, tercih edilmesinde en büyük etkenler olmaktadır.

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Mustafa Yağız dedi ki:

    Konu hakkında bir uzman olan Prof. Dr. Aydın Yağmurlu’nun görüşleri için;

    aydinyagmurlu.com/tr/icerik/81/yenidogan-sunneti

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com