Yaz Sebzeleri
Bir sene boyunca her mevsim farklı güzellikleri görüyoruz. Yaz aylarının sebzeleri ayrı, kış aylarının sebzeleri ayrı. Her mevsim farklı sebze yemeklerini tadıyoruz sofralarımızda. Çeşit çeşit sebzeler farklı aylara dağılmış, her ay farklı güzellikler bizlere sunulmuş.
Pazara çıktığımızda tezgahlara bakınca hangi sebzenin zamanı gelmiş hangisi gelmemiş tarzında konuşmalar duyarız etrafımızda. Kışın tezgahlarda pırasayı, kerevizi, havucu görürken, yazın domatesi, bezelyeyi, bamyayı, fasulyeyi görürüz. Bir heyecan uyandırır bu durum bizlerde. Çünkü özlediğimiz tatları tadarız yılın her döneminde. Hiç merak ettik mi peki neden her ay değişik lezzetleri tadıyoruz?
Yaz sebzeleri sadece bizim bildiğimiz sebzeler değildir. Sayamadığımız daha bir çok yaz sebzesi vardır. Bunlar dünyanın faklı ülkelerinde çeşitlilik göstermektedir. Yani sebzeler, hem yıl içinde çeşitlilik gösterdiği gibi hem de yeryüzünün farklı bölgelerinde çeşitlilik göstermektedir. Tek tip bir sebze olsaydı, ya da sadece on çeşit sebze olsaydı ve bütün yıl, her yerde aynı sebzeler yetişseydi garip olmaz mıydı?
İnsan, canlılığını sürekli yenileyen bir varlıktır. Her gün milyarlarca hücre yenilenmekte, çoğalmaktadır. Bu süreç ise iklim koşullarına, yaşanılan bölgeye, hayat şartlarına ve daha bir çok farklı etmenlere bağlıdır. İklim açısından vücudun ihtiyaç duyduğu gereksinimler olmaktadır. Kışın soğuk nedeniyle enfeksiyon sorunu yaşayan vücut, buna karşı C vitaminine ihtiyaç duyacaktır ve bu besinleri ihtiva eden sebzeler, meyveler yetişir imdada. Yaz aylarında güneşin yenileyici gücüyle hücre yenilenmesine daha fazla katkı yapacak besinlere ihtiyaç vardır. Suya ihtiyaç vardır ve yazın da bunları sağlayan besinler yetişir imdada. Kısacası vücut, o ayın şartlarına göre neye gereksinim duyarsa o vardır doğada.
Yazın hangi sebzeleri tüketmek gerekir?
Yaz aylarının sıcağıyla vücutta su ve mineral eksikliği oluşur. Bu yüzden doğada vücuda gerekli olan bu özelliği karşılayan sebzeler yetişmektedir. Lif yönü zengin olan bakla, kabak gibi hem lif hem de su oranı yüksek gıdalar aynı zamanda kilo vermede de yardımcı olacaktır.
Enerji kaynağı olan C vitamini deposu sebzelerde mevcuttur yazın. Sivri biber ile bu özelliği karşılayabilir, dolma biberle de akşam yemeklerinizde C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Kahvaltıda peynirin kenarına koyacağınız ya da salatalara katacağınız dere otu ile C vitamini ihtiyacınıza destek sağlayabilir, E vitamini ile yaz güneşinden daha fazla istifade etmenizi yine dere otuyla sağlayabilirsiniz.
Yaz ayının antioksidan sebzelerinden biri domatestir. İçindeki likopen sayesinde yaz aylarında oluşan bulaşıcı hastalıklara karşı domates ile vücudunuza koruyucu kalkan yapabilirsiniz. Kansere karşı da koruyucu olan domates güneşin zararlı ışıklarına karşı da etkili olmaktadır.
Yaz sebzeleri nelerdir?
Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında yetişen sebzelerimiz; Enginar, domates, bezelye, bamya, yeşil kabak, taze fasulye, bakla, biberiye, nane, maydanoz, kırmızı biber, sivri biber, dolmalık biber, patlıcan, brüksel lahanası, salatalık, semizotu, pazı, börülce, ıspanak, maruldur.
Her mevsim ayrı sebze!
Unutulmaması gerekien bir husus var: Yukarıda da değindiğimiz gibi her ay farklı sebzeler tüketime hazır hale geliyor. Çünkü vücudun ihtiyacına göre şekillenmiş doğa. Zamanı olmadan, üretim ayı gelmeden tüketilen sebzelerin vücuda istenilen faydayı sağlamadığını uzmanlar sürekli belirtmektedir. Bu yüzden yaz sebzelerinin zamanı gelmeden acele edip hormonlu ürünleri tüketmemek gerekir. Yazın çıkan sebzeleri yazın tüketmeliyiz.
KadinlaHersey.com