Kadınla Herşey

Vitamin Hapları Zararlı mıdır?

Vitamin Hapları Zararlı mıdır?

Vitaminler ve mineraller vücut sağlığımızın birer parçası, olmazsa olmazlarıdır. Vitaminler vücudumuzun işleyişinde ve fonksiyonlarının sürdürülmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle doğal yollarla, vücut sağlığı açısından yeteri kadar alınması, hayati önem taşımaktadır. Yediğimiz içtiğimiz onca besinden vitaminleri alabilmek oldukça kolaydır. Ancak kimi zaman tüketilen gıdalardan alınan vitaminler, vücut için yetersiz kalır veya doğru ve düzenli beslenmeme sonucu vücutta vitamin eksikliği ve buna bağlı olarak ciddi rahatsızlıklar görülebilir.

Vitaminler vücudumuzda ne işe yarar?

Vücut sağlığımız açısından gerekli vitaminler vücudumuzun yapamadığı maddelerdir. Bu nedenle, beslenme yoluyla elde edilmelidir.

Vitaminlerin önemli işlevleri şu şekildedir:

  • C vitamini bağışıklık ve bağ dokusu oluşturur.
  • A vitamini bağışıklık sistemini geliştirir ve gelişmeye neden olur.
  • B vitaminleri enerji için gereklidir.
  • D vitamini kemikleri güçlendirir.

vitamin-haplari

Vitamin eksikliği neden olur?

Biz vitaminler olmadan hayatta kalamayız ve doğru miktarda vitamin alamadığımızda ağır hasta düşeriz. Dengeli bir diyet, vücut sağlığımız için gerekli komple vitamini kota vermelidir. Ancak modern hayat ile, beslenme alışkanlıklarımız, bizi bundan mahrum bırakmakta.  Vitamin kaybının bir diğer nedeni ise, yoğun tarım, hızlı büyütülen bitkiler ve işlenmiş gıdalar. Bu sebeplerle besinlerin vitamin ve mineral değerleri neredeyse yok oluyor. Bir başka sebep ise, modern hayatla gelişen hızlı yaşam. Birçok kişi önceden yapılmış hazır ve beklemiş yemekler tüketmekte ve içerisinde hiç vitamin bulunmayan kahve tüketmekte. Gazlı içecekler ve şeker, neredeyse hiç vitamin içermeyen siyah çay ve kahve gibi içecekler, mineral emilimini azaltabilir.

Kronik stres vitamin kaynağını tüketir. Uzmanlar, ‘Kortizol, yani stres ile yayılan hormon, B-vitaminlerini ve C vitaminini kullanır, sürekli stres uzun vadede sizi olumsuz etkiler’ diyor. Özellikle B1, B6 ve B12 vitaminleri, beyin fonksiyonları için oldukça önemlidir. Vücut, bu vitaminlerin eksikliğinde bize birçok sinyal gönderir. Beyin fonksiyonlarının yavaşlaması, unutkanlık, konsantre ve odaklanma problemleri, ifade güçlüğü çekme, sürekli yorgunluk hissi bunlardan sadece birkaçıdır. Bu gibi durumlarda, vücudun doğal yollarla alamadığı veya alınan vitaminin yetersiz kalması durumunda, ek olarak vitamin takviyesi yapılmaktadır.

Bu takviyeler, vücudumuz için gerekli olan vitaminlerin hazır olarak sunulduğu, genellikle tabletler halinde haplardan oluşmaktadır. Çoğu zaman doktor kontrolünde ve tavsiyesi üzerine yapılan takviyeler, kimi zaman da kişinin tercihi ile gerçekleşir. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta ve vitamin haplarının kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, alınanvitaminlerin dozudur.

Sağlıklı beslenme ve gıdalara karşı Vitamin Hapları! 

Uzmanlar, vitamin takviyelerinin önerilen günlük dozdan fazla kullanılmasının kalp krizi ve kanser riskini %20 arttırdığını belirtiyor. ABD’ deki Colorado Üniversitesi Kanser Merkezi’ nde yapılan araştırmada, vitamin takviyelerinin önerilen günlük dozdan fazla kullanımının günlük dozdan fazla kullanılmasının kalp krizi ve kanser riskini %20 arttırdığı ortaya çıkmış. Araştırmaya katılanlardan Prof. Tim Byers, ‘daha fazla vitamin takviyesi alanların kalp krizi ve kanser riskinin, vitamin takviyesini daha az kullananlara oranla çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Vitamin hapı yerine sağlıklı beslenin!’ önerisinde bulunuyor.

vitamin-hapi-zaralimi

Vitamin haplarının zararları; 

Vitamini açığını telafi etmek için, bir multivitamin bariz cevap gibi görünebilir. Aslında vitamin haplarının sağlığa yararları gündeme getirilerek insanlarda ihtiyaç algısı uyandırılmakta. Bazı çalışmalarda vitamin ilavelerinin, doğurganlığı bile geliştirici faydalı bir enerji takviyesi varken, bazı vitamin hapları da oldukça zararlı olabilmektedir.

2011 yılında, Lowa Kadın Sağlığı Çalışması, 38.000 üzerinde kadınla gerçekleştirdiği bir araştırmada,  multivitaminlerin kullanımı ile ölüm oranları arasında %2.4′ lük bir ilişki saptadı. Ayrıca  vitamin takviyeleri satılırken, %90′ ınının üzerinde ‘doğal’ yazılı etiket olmasına rağmen maalesef çoğu sentetik. Yeni kanıtlar vitaminlerin bu doğal olmayan formlarının, insan sağlığına yarardan çok zarar verebileceğini ortaya çıkarmaktadır.

ABD’de Organik Tüketiciler Birliği’ne göre, insan yapımı vitaminler, her ne kadar ‘doğal’ da olsa, besinlerden alınan asıl doğal vitaminler gibi, vücut tarafından kullanılamaz. Beslenme araştırmacısı ve ‘The Big Book of  Health and Fitness’ (Sağlık ve Fitness’ın Büyük Kitabı) kitabının yazarı Dr. Phillip Maffetone; ‘doğada vitamin, mineral ve kofaktör dahil olmak üzere birçok diğer moleküllerle paketlenmiş halde mevcut ve bizler için hazır geliyor. Sentetik vitaminler vücut tarafından izole edilir ve tanınmayan bu maddeler, genellikle idrarla atılır ya da yağ olarak depolanır’ diyerek, doğal olan vitaminlerin besinlerle alınması gerekliliğinin önemini vurguluyor. Buna ek olarak, sentetik vitaminler zararlı yan etkilere neden olabilir. A vitamini, retinol palmitat, sentetik versiyonu, örneğin, doğal haliyle önemli ölçüde daha fazla toksiktir.

C-vitamini

Vitamin almanın en iyi yolu nelerdir?

İngiliz Beslenme Vakfı’ ndan Helena Gibson-Moore; ‘taze meyve ve sebze, et, balık ve yumurta gibi besinlerle zenginleşmiş bir diyet, sağlık için yeterli vitamin içermektedir’ diyor. Bazı sebeplerden dolayı yine de vitamin hapları almanız gerekiyorsa, özellikle gebe ve emziren kadınların, alınan vitaminlerin sentetik olmamasına dikkat etmesi gerekmektedir. Aldığınız vitaminlerin gıda sınıfı olduğundan emin olun. Kendi doğal formunda vitaminler, besin açısından zengin doğal kaynaklardan alınan süper besin takviyelerinden oluşmalıdır.

Arı poleni, balık veya bitki yağı takviyeleri, doğal vitamin almanın en iyi yolları ve vitamin kaynaklarıdır. Doğal C vitamini seviyelerini artırmak için, kuşburnu takviyeleri alabilirsiniz. Kuşburnu, C vitamini zengin doğal bir kaynaktır ve çocuklarınızın C vitamini ihtiyacını karşılamak için, kuşburnundan reçeller veya şuruplar yapabilirsiniz.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com