Vajina Mantarı
Vajinal mantar enfeksiyonu, Candida adında bir tür mantarın neden olduğu yaygın bir mantar enfeksiyonudur. Bu mantar, bazılarında normal seyrinde bazılarında ise az bile olsa, her kadının vajinasında bulunur; fakat bazen birtakım nedenler ile vajinal sistem bozulabilir veya bazı nedenlerebağlı olarak vajinaya bulaşan bakteriler, burada üreyebilir ve vajinanın normal dengesini değiştirebilir.
Büyüyen bu mantarlar, kandidiyazis‘e yani candida mantar enfeksiyonuna dönüşebilir. Bunlar; ağız (pamukçuk), deri, kıvrımlar, tırnak altları gibi , vücudun diğer nemli bölgelerinde üreyerek gelişen, ve vücudun belli bölgelerinde mantar hastalıklarına neden olan, mantar türüdür.
Vajina mantarı neden olur, tetikleyen faktörler nelerdir?
- Gebelik
- Doğum kontrol hapları
- Adet
- Antibiyotik ve diğer bazı reçeteli ilaçların aşırı kullanımı
- Hormon kullanımı
- Korunmasız cinsel ilişki
- Kontrolsüz diyabet
- Zayıflayan bağışıklık sistemi
- Rahim içi araçlara hassasiyet ve bu tür araçlardan bulaşan bakteriler
- Metabolik hastalıklar (troid hormonu bozukluğu gibi)
- Naylon iç çamaşırları ve hijyen yetersizliği
Vajinal mantar enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?
Vajina mantar enfeksiyonunda, vajina mantarında kadınların sıklıkla karşılaştığı belirtiler, şikayetler ve sorunlar şu şekildedir;
- Özellikle geceleri şiddetlenen vajinal kaşıntı
- İdrar yaparken hissedilen yanma ve acı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Şişmiş veya kızarmış vulva
- Kalın, peynir veya süt kesiği biçiminde beyaz akıntı
Vajinal mantar cinsel yolla mı bulaşır?
Vajinal mantar enfeksiyonu (veya kandidiyazis), cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilmez. Aslında, onlar kadınlarda yaygın olarak bulunur ve kadınların yaşamlarının normal bir parçasıdır. Tahminen, üç dört kadından biri, yaşamları boyunca bir defa, bu enfeksiyon ile karşı karşıya kalmakta ve tekrar eden vajinal mantar enfeksiyonlarına sahip olmaktadır.
Nadir de olsa, bu enfeksiyonu, korunmasız ilişkiye girenler arsında, vajinal ilişki yoluyla yayılabilmektedir; fakat bu risk oldukça düşüktür. Diğer mantar hastalıkları gibi vajinal mantar enfeksiyonları da derhal tedavi edilmelidir. Ayrıca eşten kaynaklı bir durum, bu enfeksiyonun oluşumunu tetikliyorsa, bu durumda eşlerin birlikte testlere ve tedaviye tabi tutulması en uygunu olacaktır.
Kadınların, belirtiler üzerine koydukları tanılar genellikle yanlış tanı olabilir; çünkü araştırılması gereken birçok etken ve sebep, bu rahatsızlığı tetikliyor olabilir. Tekrarlayan mantar enfeksiyonları, bazen vajinal bir bakteriyel enfeksiyonu veya tedavi gerektiren başka bir durumu işaret ediyor olabilir. Siz veya eşiniz sık sık, bu tür bazı belirtileri yaşıyorsanız; cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların saf dışı edilmesi için, belli testler yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Vajinal mantar enfeksiyonu bende de var mı?
Eğer, daha önceden yaşamadığınız belirtileri ilk kez yaşıyor ve kendinizde bir vajinal mantar enfeksiyonu olabileceğini düşünüyorsanız, reçetesiz tedaviyi veya alternatif çözümleri denemeden önce, iyi ve profesyonel bir sağlık ekibine, ya da güvendiğiniz bir jinekoloğa görünmek, hastalığınızın doğru teşhisi ve tanısı için iyi bir fikirdir. Yaşadığınız belirtilerin gerçekten vajinal mantar enfeksiyonlarından kaynaklı olduğunu belirlemek tedavi için oldukça önemlidir.
Bazı kadınlarda adet döneminden önce, farklı bir vajinal akıntı veya tahriş edici derecede bir kaşıntı meydana gelmesi, bazen vajinal mantar enfeksiyonu olarak algılanabilir. Vajinal mantar diğer birçok vajinal rahatsızlıklarla aynı belirtilere sahip olabilir. Ne var ki, sağlıklı bir taedavi için doğru teşhis ve tanı çok önemlidir. Özellikle, diğer rahatsızlıklar için kullanılan ağır ilaçlar ve antibiyotikler, vajinadaki yararlı mantarların da yok olmasına neden olarak, vajinal mantar enfeksiyonu tetikleyebilir.
Vajinada mantar türleri, kullanılan tedaviye dirençli ise, enfeksiyonlar tekrarlayabilir ya da geçmeyebilir. Bu durumda, yani mikroorganizma tedaviye dirençli ise, doktorunuz, vajinal mantarı onaylamak ve tanı koymak için, vajinadan sıvı yani kültür örneği alarak, mikroskop altında inceleyecektir. Kadınlarda genellikle, adet öncesindeki haftada, vajinal mantar enfeksiyonları nükseder. Bu nedenle de vajinal mantar enfeksiyonu tekrar eder. Her ay reçeteyle alacağınız vajinal mantar enfeksiyonları için bir tabletlik ilaç, size iyi gelebilir. Bu konuda doktorunuza danışarak, ondan yardım alabilirsiniz.
Tekrarlayan kandidiyazis (vajinal mantar enfeksiyonları) menopoz öncesi kadınların %5-8′ ini etkilemektedir.
Vajinal mantar enfeksiyonlarında, enfeksiyon tedavi edilirken ve tedaviden sonra, belli bir süre, eşler cinsel ilişkiden ya da vajinayı tahriş edici diğer başka etkenlerden kaçınmalıdırlar.
Vajinal mantar enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?
Çoğu mantar enfeksiyonları reçetesiz antifungal (yerel) ilaçlarla tedavi edilebilir; ancak ahamile iseniz, tedavi amaçlı bir şey denemeden önce bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce, vajinal mantar enfeksiyonlarına dair tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar hakkında bir sağlık uygulayıcısıyla konuşun ve ilaçlar hakkında bilgi alın. Çünkü tedavide kullanılan ilaçların, uygulama sonrası genital bölgede yaptığı döküntüler, yaygın bir yan etkisidir.
Vajina mantarı enfeksiyonu uzman bir jinekolog tarafından onaylandıktan sonra, genellikle kolayca reçetesiz tedaviler veya reçeteli ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.Enfekte olmuş alana doğrudan tatbik edilebilen, vajina içine yerleştirilebilir tabletler ve fitiller gibi ya da merhemler ve kremler (klotrimazol) halinde, kolayca kullanılabilen ve genellikle daha az pahalı olan reçetesiz tedaviler, 1-7 gün boyunca uygulanabilir. Reçeteli ilaçlar ise, genellikle hap şeklinde olan antibiyotiklerdir.
Oral yoldan alınan bu ilaçlar, bulantı ve kusma gibi yan etkiler gösterse de ve diğer ilaçlara oranla çok daha pahalı olsalar da, genellikle vajinal mantar enfeksiyonu rahatsızlıklarında daha hızlı tedavi edici özellikleri bulunur. Ancak çok fazla antibiyotik kullanımının, vajinal mantar enfeksiyonlarını tetikleyeceği unutulmamalıdır!
Vajinal mantar enfeksiyon riskini azaltmak için neler yapılabilir?
Mantar hastalıklarının hemen hepsi, hijyen odaklı gelişmektedir. Çünkü mantarlar dirençli bakterilerin meydana getirdiği rahatsızlıklardır. Mantarlar, üremek için sıcak ve nemli alanlara ihtiyaç duyar. Özellikle kapalı alanlar (sıkı ve naylon iç çamaşırı ile kapanmış, havasız ve nemli kalmış vajina gibi), oksijensiz bölgeler, deri kıvrımları mantarların üreyebileceği ideal bölgelerdir. Bu nedenle her şeyden önce vücudumuzda hijyene dikkat etmeliyiz. Bunun yanı sıra dikkat edeceğiniz bazı noktalar sayesinde vajinal mantara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz;
- Genital bölgenizi, temiz ve kuru tutun.
- Her sabunla genital bölgenizi yıkamaktan kaçının. pH değeri 4.5 olan, özel vajinal sabunları tercih edin.
- Cinsel ilişki sonrası vajinal duştan kaçının.
- Tuvalet sonrası temizlikte dikkat edin. Makatı önden arkaya doğru silin.
- Vajinal deodorant ve parfüm ürünlerinden kaçının.
- Sentetik kumaşlar yerine pamuklu iç çamaşırı giyin.
- Özellikle yazın ıslak mayo ile vakit geçirmeyin. Islak mayonuzu hemen kurusu ile değiştirin.
- Vajinadan gelen akıntılar nedeniyle iç çamaşırınız ıslandığında, bu nemli iç çamaşırı ile vakit geçirmeyin. Kurusu ile değiştirin. Nem mantar oluşumunun temel etkenidir.
Vajinal mantara bitkisel tedavi;
Vajinada oluşan mantar hastalığına çözüm için doğal yöntemleri de denemek faydalı olacaktır. Bu hastalığa hangi bitki iyi gelir diye baktığımızda genelde aşağıdaki yollar en iyi etkiyi verenler olmuştur.
Sarımsak; sarımsak tam bir antioksidan deposudur. Özellikle taze iken bolca tüketin. Mide rahatsızlıkları yaşamamanız için çiğden çok yemeklerinize katarak tüketmenizde fayda var.
Sirke; vajinal mantar enfeksiyonlarına belki de en iyi gelen şey sirkedir. Çünkü sirke, bakterileri yok etmede oldukça güçlüdür. Eczaneden edineceğiniz bir puar içine, 1 bardak temiz su ve yarım bardak sirkeyi koyun ve karıştırın. Bu doğal ve son derece faydalı ilacı, puar yardımı ile vajina içerisine akıtın. Vajinal mantarın birkaç gün içerisinde geçmesi muhtemeldir.
Ayrıca, 1 litre suya yarım çay bardağı sirke karıştırıp, her tuvaletten sonra vajinanın bu su ile temizlenmesi de mantarı yok edecektir.
Çay ağacı yağı; güçlü bir antioksidan özelliği olan çay ağacı yağı, günde bir kez vajina bölgesine sürülebilir.
Hakiki ve doğal bal; bal da tıpkı çay ağacı yağı gibi güçlü ve doğal bir antioksidandır. Her gün bir defa vajina bölgenize süreceğiniz hakiki bal, mantarların yok olmasına yardımcı olacaktır.
Demirhindi çayı da bu hastalığa karşı etkili olabiliyor; bir fincan kaynar suyun içine 1 çay kaşığı demirhindi katıp çayın demlenmesi için kısa bir süre beklenir. Çayı süzdükten sonra sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez içilir.
Karbonat; 1 litre suya 2 yemek kaşığı karbonat karıştırıp, her tuvalet sonrası vajina bu su ile temizlenir.
Ev yapımı veya probiyotik yoğurt; doğadaki bazı bakterilerin vücudumuza faydası vardır. Bunların başını ise laktobasiller çeker. Laktobasiller vajina bölgesinde doğal olarak vardır. Kadınlarda vajinanın eko sistemini bu yararlı bakteriler korur. Yoğurtta ise bol miktarda probiyotik laktobasiller bulunur.
Bu laktobasiller diğer mikropların üremesini önleyen maddeler üretir. Ortamdaki diğer besin maddelerini tüketerek diğer organizmaların üremesini engellerler. Mikroplar hücre zarına tutunur ve hücrenin içine sızarak enfeksiyona sebep olur. Laktobasiller hücre zarındaki bu tutunma bölgelerini kaplayarak öbür bakterilerin yer almasını önler. Bu sayede genital hastalıklardan vajinayı korumuş olur.
Pek çok yoğurt tipi arasında mantar enfeksiyonları için tüketilmesi gereken, probiyotik tip yoğurttur. Ayrıca evde kendinizin mayaladığı yoğurt da aynı etkiyi yapar.
KadinlaHersey.com