Topuktaki Çatlaklara Bitkisel Tedavi
Ayaklar, vücudumuzun belki de en önemli noktalarıdır. Bütün gün vücut ağırlığımıza maruz kalır, yükümüzü çekerler. Ne var ki bakım olarak da en çok ihmal ettiğimiz bölgemiz yine ayaklarımız ve bilhassa topuklarımız olur.
Ayaklar ve özellikle topuklar altındaki hassas cilt kuru kaldığında, ayak tabanlarında ve bilhassa topuklarda .atlamalar meydana gelmeye başlar. Bu çatlaklar kısa bir süre sonra ağrılı bir hal alır ve yürüme işlevini ağrılı bir hale getirebilir. Aynı zamanda ciddi enfeksiyonlara da yol açabilir.
Topukta Çatlaklar Neden Olur?
Topuklarda meydana gelen çatlaklar, genellikle nem eksikliğinden kaynaklanır. Bu çatlaklar birden çok olabilir, ağrılıdır, hatta kanayabilir. Cilt kuruluğu da dahil birçok neden, topukla çatlak oluşumuna neden olabilir;
- Soğuk hava, kış ayları,
- Dehidratasyon (vücudun susuz kalması),
- Ayakların nemden yoksun kalması,
- Çok sıcak banyo veya duş,
- Çok sık ve çok uzun banyo,
- Ayaklarınız için kullandığınız sert, kurutan sabunlar,
- Ayakların kuru olarak fırçalanması,
- Yanlış ayak bakımı,
- Sağlıksız beslenme,
- Yaşlanma,
- Sert zeminlerde uzun süreli ayakta kalma,
- yanlış ayakkabı seçimi,
- Egzama, sedef hastalığı, nasır, diyabet ve tiroid hastalığı gibi durumlar da, topuklarda çatlamalara neden olabilir.
Topuk çatlakları, çok yaygın bir sorundur ve acı size acı verebilir. Acı ve ağrıya; kalınlaşmış deri, kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma ve cildin soyulması gibi belirtiler de eşlik edebilir. Özellikle kanama ve ağrıya neden olan çatlaklar için uygun önlemler alınması, sağlık açısından oldukça önemlidir.
Topuklardaki Çatlaklar İçin Bitkisel Tedaviler;
Topuklarında çatlak problemini yaşayan çoğu insan, ‘topuk çatlaklarına ne iyi gelir, topuk çatlaklarına ne yapılır, topuk çatlakları için bitkisel çözümler nelerdir, ayaktaki çatlaklar nasıl iyileşir?’ gibi birçok soruyu merak edebilir. Topuk çatlakları için birçok bitkisel ve doğal tedavi yöntemi vardır;
Bitkisel yağlar; Bitkisel yağlar, çeşitli ayak bakımı ve topuk çatlaklarını önlemek için kullanılmaktadır. Zeytinyağı, susam yağı, hindistan cevizi yağı veya başka bir hidrojene bitkisel yağ, işinize yarayabilir.
En iyi sonuçlar için; sabunlu ılık suda ayaklarınızı ıslatın ve bir ponza taşı ile ayaklarınızı ovun. Daha sonra ayaklarınızı yıkayın ve iyice kurulayın. Topuklara veya çatlakların üzerine herhangi bir bitkisel yağ sürün. Temiz bir çift çorap giyin ve siz uyurken gece boyu çoraplar ayağınızda kalsın. Sabah topuklarınızda ki belirgin yumuşaklığı fark edeceksiniz. Topuktaki çatlaklar tamamen bitene kadar bir kaç gün boyunca bu işlemi tekrarlayın.
Pirinç Unu; Ayaklarınıza ve topuklarınızın üzerine pirinç unu ile peeling yapabilirsiniz. Böylece çatlama ve kurulukların önlenmesine ve ölü derinin kalkıp, cildin tazelenmesine yardımcı olabilirsiniz. Pirinç unu, bir ev yapımı peeling olarak oldukça doğal bir tedavi biçimidir.
Topuktaki çatlaklar için kür olarak verilen bu tarif, sizi rahatlatacaktır; Pirinç ununu, bal ve birkaç çay kaşığı elma sirkesi ile karıştırın. Yoğun bir macun haline gelene kadar karıştırmaya devam edin. Topuklar üzerindeki çatlaklar son derece kötü ise, karışıma bir çorba kaşığı zeytinyağı veya tatlı badem yağı da ekleyin. 10 dakika boyunca ılık suda ayaklarınızı ıslatın ve sonrasında yavaşça pirinç unu ile yaptığınız karışımla ayaklarınızı fırçalayın. Çatlaklar geçene kadar, karışımı haftada birkaç kez tekrarlayın.
Hint Leylağı; Tespih ağacı yaprakları olarak da bilinen Hint leylağı, kaşıntılı ve enfekte olmuş, özellikle çatlamış ayaklar için etkili bir çözümdür. Leylak; kuru, tahriş olmuş cildi yatıştırır ve mantar öldürücü özellikleri sayesinde ayaklarınızı enfeksiyona karşı korur.
Hint leylak ile macun yapmak için; yapraklara 3 çay kaşığı zerdeçal ekleyin. İyice karıştırın. Çatlaklar üzerine hazırladığınız macunu sürün ve yarım saat açık bırakın. Sonrasında, ılık su ile ayaklarınızı yıkayın ve temiz bir bezle kurulayın.
Limon; Limon asidik özelliği ile çatlamaları ve pürüzlü cildi yumuşatmada çok etkili, doğal bir yöntemdir.
Taze bir limon sıkılmış veya limon suyu eklenmiş ılık suda, 10 ila 15 dakika ayaklarınızı ıslatın. Çok sıcak su kullanmaktan kaçının, bu ayaklarınızın daha fazla kurumasına neden olabilir. Bir ponza taşı kullanarak topuktaki ölü deriyi fırçalayın. Sonrasında, ayaklarınızı yıkayın ve havlu ile kurulayın.Gülsuyu ve Gliserin; Gül suyu ve gliserin kombinasyonu, topuk çatlakları için oldukça etkili bir ev tedavisidir. Ayrıca doğal ve sağlıklı bir yöntemdir de.
Gliserin yaygın olarak kozmetikte kullanılmaktadır. Çatlaklara neden olan neden olan sertliği ve kuruluğu geçirir, cildi yumuşatır. Cildinize, su, vitamin A, B3, C, D ve E gibi antioksidan, anti-enflamatuar ve antiseptik özellikler katar.
Gül suyunu ve gliserini eşit miktarda karıştırın ve günlük olarak, geceleri yatmadan önce topuklarınızı ve ayaklarınızı bu karışımla ovalayın.
Parafin; Topuklar üzerindeki çatlakların durumu gerçekten kötü ve acılı ise; parafin tedavisi hızlı rahatlama sağlayabilir. Parafin, cildinizi yumuşatmak için doğal bir yumuşatıcı olarak çalışır.
Parafin mumundan benmari usulü bir miktar eritin ve içerisine iki çorba kaşığı kadar hardal yağı ya da hindistan cevizi yağı karıştırın. Üzerinde ince bir tabaka oluşana kadar soğumasını bekleyin. Karışıma ayaklarınızı sokun. Bunu birkaç kez yapın ya da balmumunu birkaç katman olacak şekilde eritin. Ayaklarının üzerinde ve tabi ki topuklarınızda donan mum ile 30 dakika kadar kalın. Bu işlemi, sonuç alana dek, haftada 1 veya 2 kez tekrarlayın.
Not: Parafin karışımının sıcak olmamasına dikkat edin. Ayaklarınızı yakmayacak sıcaklıkta olması gerekir. Eğer diyabet veya dolaşım yetersizliği gibi rahatsızlıklarınız varsa bu yöntemi asla kullanmayın.
KadınlaHerşey.com