Tırnakların Morarması Neden Olur?
Tırnak morarmasının sebebi, vücut sağlığının bozulma belirtisidir. Bazı hastalıkların belirtileri tırnaklardaki renk değişimi ile kendini göstermektedir. Peki, tırnakların morarması neyin belirtisi olabilir?
Tırnaklarda Morarma Neden Olur?
Eğer tırnaklarınız morardıysa, bu durum kan dolaşımınızdaki aksaklıkların habercisi olabilir. Mor ve karıncalanan tırnaklar ise kansızlık belirtisidir. Sağlıklı tırnak rengi parlak olmalıdır. Bol oksijen, tırnak sağlığında önemlidir. Eğer tırnaklarınız matsa, vücudunuzda yeteri kadar oksijen yok demektir. Eğer tek tırnağınızda renk bozukluğu varsa bu, vücudunuzla alakalı değil; parmağınızla ilgilidir. Görünmeyen bölgede bir damar sıkışması veya tırnak çatlaması olabilir.
Tırnak morarması ayrıca anemiye de işaret edebilir (bkz. anemi). Anemik bozukluklarda tırnaklar hızla morarır. Bu gibi durumlarda hemen doktora görünmeli ve demir takviyeli gıdalar tüketilmelidir. Kadınlarda mor tırnak görünmesinin en büyük sebebi de vitamin eksikliğidir.
Mor tırnağın en büyük nedeni de “raynauds” hastalığıdır. Bu hastalık nedir? El ve ayaklarda sıklıkla görülen bir hastalık türüdür. Damarlardaki düzensizlik nedenidir. Soğuktan tırnak morarması durumudur. Üşüyünce tırnakların morarması geçici bir durumdur. Ancak sürekli bu durumda iseler mutlaka bir dolaşım sorunu vardır. Doktora görünmemiz gerekir.
Tırnak Morarması Nasıl Geçer?
Eğer morarmış tırnaklara sahipseniz kendi imkanlarınızla kişisel bakım yapabiliriz. Mesela; parmaklarınızdaki karıncalanmayı ısıtarak, el ve ayak tırnaklarınıza masaj yapabilirsiniz. Gün içinde el tırnaklarınızda oluşan morlukları gidermek içinde minik yumuşak plastik bir topu da sıkabiliriz. Bu kan dolaşımını dengeye sokacaktır.
Arnavut biberi tüketimi de mor tırnaklarla iyi bir mücadele yöntemidir. Günde en fazla 2 bardak Arnavut biberi çayı tüketerek mor tırnak oluşumunu engelleyebiliriz.
Tırnak morarması hangi doktor alanındadır?
Uzun süreli tırnak morarması şikayetinizde doktor kontrolü şarttır. Hangi hastalığın belirtisi olduğunu anlayarak ona göre bir tedavi uygulanacaktır. Gideceğiniz bölüm “Deri Hastalıkları” yani tıp literatüründe “Dermatoloji”dir. Seçeceğiniz dermatolog doktor size yardımcı olacak ve gerekirse tahlil için yönlendirmelerde bulunacaktır.