Taşikardi
Kalp insan yaşamının en önemli etkeni, insan vücudunun yapı taşıdır. Bu yapı taşı istinasız her insanda bulunmakta ve vücudun en önemli görevlerini yerine getirmektedir. İnsan yaşamının birinci derecen bağlı olduğu kalp durduğu anda, insan hayatı son bulmaktadır. Bu yüzden kalp insanda var olan organların hem odak noktası hem de en önemlisidir.
Hızlı nabız, kalbin hızlı atması, taşikardi hastalığı nedir?
Kalp hızı, kalp dokularının üzerinden gönderilen elektrik sinyalleri tarafından kontrol edilir. Kalp, hızlı elektrik sinyalleri ürettiği zaman, anormallik oluşur ve tıp dilinde taşikardi denilen, yani nabız hızlanması meydana gelir.
Kalp doğuştan veya yaşlılıktan birçok sorunla karşılaşabilmekte, bu sorunlar ölümlere yol açabilmektedir. Her atışıyla kişileri hayata bağlayan kalp bazen hızlı atabilmektedir. Normal kalp atış hızının yetişkinlerde ve çocuklarda 100 ila 60 arasında olduğu bilinmektedir. Ancak kalp atış hızı bazen normalin üstüne çıkabilmektedir.
Bazı durumlarda taşikardi, bazı semptom veya komplikasyonlara neden olabilir. Ancak taşikardi genellikle, normal kalp işlevini bozabilir, inme riskini artırabilir veya ani kalp durması ya da ölüme neden olabilir.
Tedaviler hızlı kalp atışını kontrol etmek veya taşikardi hastalıklarını yönetmenize yardımcı olabilir.
Taşikardi Neden Olur? Kalbin hızlı atması, taşikardi nedenleri;
Taşikardi; kalbin normal pompalama hareket hızını kontrol eden elektrik sinyallerinin işleyişinin bozulmasına neden olur. Kalbin bu şekilde hızlanması ve hızlı nabız oluşumunun birçok nedeni vardır;
- Kalp hastalığı, kalp krizi, kalp dokularında zarar,
- Doğumdan kaynaklı kalpteki anormal elektriksel yollar (konjenital),
- Hastalık ya da kalbin doğumsal anormalliği,
- Hızlı koşma, hızlı yemek yeme, sindirim güçlükleri,
- Ani korku, stres, heyecan, üzüntü,
- Kadınlarda adet dönemleri, aşırı kahve, çay tüketimi,
- Besin ve dış kaynaklı zehirlenmeler ve yaşlılık
- Psikolojik ataklar,
- Aşırı yorgunluk,
- Anemi,
- Egzersiz,
- Yüksek tansiyon,
- Sigara içme,
- Mineral eksikliği,
- Ateş,
- Çok fazla alkol tüketimi,
- Çok kafeinli içecekler içmek,
- İlaçların yan etkileri,
- Kokain gibi zararlı madde alışkanlıkları,
- Tedavi amaçlı alınan elektrik darbeleri,bundan kaynaklı elektrolit dengesizliği,
- Aşırı aktif tiroid, tiroidlerin hızlı çalışması (hipertiroidi), gibi sebeplerden olabilmektedir.
Bazı durumlarda, taşikardi kesin nedeni tespit edilemez.
Geçirilen kalp hastalıklarından da kaynaklanan kalbin hızlı atması durumunda kişiler doktorlarının verdikleri ilaçları kullanmalıdır. Bazı ilaçların yan etkileri arasında da gözükebilen kalbin hızlı atması genelde ilacın etkisi geçtikten sonra kaybolmaktadır.
Vücut ısısında yükselmesiyle oluşabilen kalbin hızlı atması durumu kimi zaman önemli bir sorun teşkil etmese de kimi kişilerde de kalp hastalıklarının belirtileri arasında olabilmektedir. Uyuşturucu maddelerin kullanımında da ortaya çıkan kalbin hızlı atması durumu çok şiddetliyse bir acil servise başvurmak gerekmektedir.
Taşikardi, kalbin hızlı atması rahatsızlığının belirtileri nelerdir?
Kalp atışı çok hızlı olduğunda, vücuda kan pompalamak için kalp, çok daha fazla enerji harcar ve organ ve dokulara oksijeni yeteri kadar ulaştıramaz.
Bu durum, taşikardi ile ilgili belirti ve semptomlara neden olabilir. Kişilerin ilk şikayeti ise; ‘kalbim çok hızlı atıyor!’ şeklinde olmaktadır. Diğer belirtileri ise şöyledir;
- Baş dönmesi,
- Nefes darlığı,
- Sersemlik,
- Hızlı nabız,
- Kalp çarpıntısı, rahatsız edici ya da düzensiz kalp atışı,
- Göğüs ağrısı,
- Bayılma (senkop).
Taşikardi olan bazı insanlarda bu rahatsızlık, hiçbir belirti göstermeyebilir de. Sadece bir fizik muayene sırasında veya bir elektrokardiyogram denilen kalp-izleme testi ile tespit edilen hastalar ve durumlar da mevcuttur.
Taşikardi test ve tanı;
Bir kalp ve damar hekimine başvurulması gereken kalbin hızlı atması probleminde;
- EKG denilen kalp ritmini kağıt üzerinde gösteren kalp testi,
- EKO denilen ses ve görüntülü kalp ritmi testi,
- Kalp Kateterizasyonu ile kalbi elektronik dalgalarla sınama testi yapılmaktadır.
- Son olarak Tilp masa testi ile de kalp hızı ve kan akışını bir yatağa bağlanarak ölçme yöntemi uygulanmaktadır.
Bu yöntemlerden en uygunu kişilere uygulanarak kalbin hızlı atması durumunun nedenini saptayan doktorlar önem teşkil etmeyen durumlarda hızı normal seviyelere çekecek ilaç ve yöntemler önermektedir. Kalbin hızlı atmasının kalp açısından olumsuz bir nedeni olması durumda ameliyatları içerisinde barındıran tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Taşikardi tedavisi;
Taşikardi tedavisinde hedef; hızlı kalp atışını yavaşlatmak ve gelecek atakları önlemek, komplikasyonları en aza indirmektir.
Hızlı kalp atışını durdurma;
Hızlı kalp atışını, bazı basit fiziksel hareketler ile kendiniz de düzeltebilir ve kalp atış hızınızı yavaşlatabilirsiniz. Ancak,kalp atışlarınızı yavaşlatmak için ilaç veya diğer tıbbi tedaviye de kimi zaman ihtiyacınız olabilir. Kalp atışlarınızı yavaşlatmanın yolları şunlardır;
Vagal manevralar; Vagal manevralar, kalp atışının düzenlenmesinde etkili olan vagus sinirini etkiler. Manevralar, Karotid sinüs masajı, Dalma refleksi- Yüze buz uygulaması, Göz küresine bası, Valsalva manevrası şeklindedir.
İlaçlar; Vagal manevralar hızlı kalp atışını düzeltmiyor ise, normal bir kalp atışını geri getirmek için bir anti-aritmik ilaç enjeksiyonu gerekebilir. Bu ilaçlar ve enjeksiyon, hastanede tatbik edilmektedir.
Kardiyoversiyon; Bu prosedürde, göğsünüze, kalbinize, kürekler veya yamalar aracılığıyla bir şok uygulanır. Bu yöntem kalpteki elektrik sinyallerini etkiler ve normal ritmi geri kazandırır. Bu yöntem genellikle acil bakım gerektiğinde ve manevralar ya da ilaçlar, tedavi için etkili olmadığı zamanlarda kullanılır.
Hızlı kalp atışı ataklarını önleme;
Aşağıdaki tedaviler ile, taşikardi ataklarını yönetmek ve önlemek mümkün olabilir;
Kateter ablasyon; Bu yöntem genellikle, kalbin atış hızından sorumlu elektrik sinyallerinin ekstra kapalı olduğu zamanlarda kullanılır. Bu yöntemde doktorunuz, kasık içine, kalbe, kol ya da boynunuza kateter ekler ve kan damarları aracılığıyla onlara rehberlik eder.
Bu yöntem, özellikle supraventriküler taşikardi için son derece etkilidir. Kateter ablasyonu, aynı zamanda, atriyal fibrilasyon ve atriyal çarpıntıyı tedavi etmek için de kullanılabilir.
İlaçlar; Düzenli alındığında Antiaritmik ilaçlar hızlı kalp atışını önleyebilir.
Kalp pili; Kalp pili, ameliyatla deri altına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Cihaz, anormal kalp atışı algıladığında, kalbin normal ritmi devam ettirmesi için yardımcı olan bir elektrik darbe yayar.
Cerrahi; Açık kalp cerrahisi, elektrik yolu olmayan bazı durumlarda gerekli olabilir.
Labirent yöntemi denilen cerrahinin bir başka türünde ise, doktor, labirent oluşturmak için kalp dokusunda küçük kesiler yapar.
Cerrahi genellikle, cerrahi bir kalp bozukluğu tedavisi gerektiğinde ve diğer tedavi seçenekleri tedaviye yanıt vermediği zamanlarda kullanılır.
KadınlaHerşey.com