Sumağın Faydaları ve Zararları
Sumak, tadıyla kendine has bir rayihası olan, çok bilinmese de şaşırtıcı yararlara sahiptir bir baharattır. Sumak faydaları ve zararları ele alınmadan önce sumak bitkisi hakkında kısaca bilgi verelim.
Sumak Hakkında
Sumak (Rhus), çalı görünümünde bir bitki cinsidir. Meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Toplanan bu meyveler, uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan ‘sumak‘ elde edilir. Yetişmesi çok zor olmayan bu bitki Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi dışında her yerde yetişir. Meyvesi mercimeği andıran bu bitkinin 150 kadar türü mevcut.
Sumak, aslında yabanî bir çalıdır ve üç metreye kadar boylanabilir. Beyaz çiçekleri kırmızı meyve verir ama bunlar olgunlaşmadan toplanır, kurutulur ve böylece uzun süre saklanabilir. Birçok türü zehirli olsa da bizde doğal olarak yetişenler, derici sumağı ve boyacı sumağı olarak iki çeşit ve zararlı değil.
Sumak nerelerde kullanılır?
Sumağın çok hafif bir kokusu olmasına rağmen damakta hafif buruk tat bırakan ekşi bir çeşnisi vardır. Ekşi tadı nedeniyle, limon bulunmadığında onun yerine alternatif oluşturmaktadır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Köfte ve kebaplardan, zeytinyağlı dolmalara, lahana sarmalarına kadar ekşi tat istenen her yemekte rahatlıkla kullanılabilir. Kısaca, ekşi tat sevenler için, ekşinin toz halinde kullanımı olarak geniş bir kullanım alanı vardır.
Sumak suyu ise, yemeklerde kullanıldığı gibi konsantre formlarda da satılmakta. Aynı zamanda sumak çayı şeklinde de tüketilebilmektedir. Sumağın faydaları, doğru kullanıldığında bir çok alanda görülebilir.
Sumak suyu nasıl hazırlanır?
100 gram sumak, 1 litre kaynar suda demlenir, günde 3 bardak içilir. Bu suyu ihtiyacınız doğrultusunda da kullanabilirsiniz. Suyu antiseptik özelliğiyle ağız gargarası olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca sumak tozu ağız ve cilt yaralarında harici olarak kullanıldığında, iltihap kurutucu etkisi olduğu görülecektir.
Sumak Faydaları
- İçeriğindeki C vitamini sayesinde soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
- Kandaki şeker oranını düşürücüdür.
- Ekşi tadı ile iştah açıcı bir baharattır.
- Ateş düşürücü özelliği vardır.
- İdrar tutamama hastalığına iyi gelir.
- Kurdeşen hastalığına ve cilt alerjilerine karşı tavsiye edilmektedir.
- Yenileyici özelliğiyle yaşlanmayı geciktirmektedir.
- Antioksidan etkiye sahiptir. Suyu ile gargara yapıldığında, boğaz ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.
- Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur.
- Tane sumak, demlenip suyu içilirse zehirlenmelerde faydalı olmaktadır.
- Hazımsızlığı ve iştahsızlığı giderir. Hazımsızlığa iyi geldiği için sindirimin düzenli çalışmasını sağlayacağından zayıflatıcı etkisi vardır.
- Çocuklara suyu yapılarak içirildiğinde hem koruyucu etkisiyle direnç vermekte hemde iştah açmaktadır.
- Gıdaların bozulmadan daha uzun süre dayanmasını ve tazeliklerini korumasını sağlar.
- Bitkinin yaprağından elde edilen su, sirke ve balla macun haline getirilip dolamaya sürüldüğünde dolamanın çabuk iyileşmesini sağlar ve tekrarını önler.
- Sumağın cilde faydaları da vardır. Kaynatılmış sumak suyu, ciltteki sivilcelere iyi gelir. Ancak bir kez kullanmakla bu faydanın elde edilmesi mümkün değildir. Düzenli olarak her sabah ya da akşam cilt temizlendikten sonra, elde edilen sumağın suyuna temiz bir pamuk batırılıp sivilcelere kompres yapılması gerekir.
Sumak Zararları
- Yüksek tansiyon hastalarına bu baharatın kullanımı önerilmemektedir.
- Aşırı tüketilirse kabızlığa neden olur. Bunun dışında bir yan etkisi bilinmemektedir.
- Hazır satılanların içinde koruyucu bulunabileceğinden toz yerine tane şeklinde alınıp öğütülmesi daha sağlıklı olmaktadır.
Yaşasın sumakkkkk
:))
Vermiş olduğunuz bilgiler sonuna kadar doğrudur. Bir şifa kaynağı olan sumak ekşisi, kısaca insan sağlığı acısından doktor hatta mucize hükmündedir.
yoreselantep.com.tr olarak, güney ve güney doğumuzun mucizelerini tüm Dünya’ya tanıtma anlamında vermiş oldugunuz gayret için teşekkürü bir borç biliriz.