Kadınla Herşey

‘Su İçemiyorum’ Neden?

‘Su İçemiyorum’ Neden?

Su içememe hastalığı! Böyle bir hastalık olur mu demeyin? Su içemiyorum diye dert edenler, haklılar. Su içme isteğinin olmaması kadar büyük bir dert olmasa gerek! Su içmemek demek vücudun iflas etmesi demektir. Nasıl mı?

Vücudumuzun % 70′ sudur. Beynimizin ise %80’i! Bu oranlar bile, vücudumuzun suya ne denli ihtiyaç duyduğunun bir göstergesi. Vücudumuzun sağlıklı ve tam anlamıyla yeterli işleyişi sağlaması için en az hava kadar gereklidir su. Hatta insanoğlu bir damla su vesilesi ile anne rahmine yerleşir, var olur. Kainatın varlığı bile su ile mümkündür. Toprakla özdeşleşen, ona hayat verendir sudur. Eşsiz doğa manzaralarını seyrettiğiniz her karede muhakkak suyun da bu güzelliğe eşlik ettiğini, tamamlayıcılığını fark edersiniz. Suyun hayatımızda, sağlığımızda ve vücudumuzda bu denli önemi ve yeri varken, ondan mahrum kalmak neden?

Suyun önemi büyüktür. Su, hayatta kalabilmemiz için gereken en temel besinlerden biridir. Ancak ne yazık ki kimilerimiz özellikle kış aylarında su tüketimini yeteri kadar gerçekleştirememektedir. Kışın su içemeyenlerin sayısına bakıldığında, bu sorunun ciddiyetini de anlamak kolaylaşıyor. “Su içmeyi unutmak” gibi bir söyleme sahibiz. Evet “su içmeyi unutuyorum” diyebiliyoruz! Ancak vücudun, su istememe gibi bir problemi ya da durumu söz konusu değil. Çünkü vücudun ihtiyaç duyduğu en temel şey zaten sudur.

Su İçememe Nedenleri

Su içemiyorum ne yapmalıyım?Bazı hastalıklardan ya da metabolizma farklılıklarından dolayı, su içme ihtiyacı ya da isteği kişiden kişiye değişebilmektedir. Ancak ‘ben suya ihtiyaç duymuyorum’ tezi kesinlikle yanlıştır. Vücut suya ihtiyaç duyar, ancak bunu farklı belirtiler ile gösterir. Kimimiz her saat susar, kimimiz aşırı derece de terler, kimimiz böbrek ağrısı çeker. Tüm bu belirtiler vücudun su ihtiyacından kaynaklıdır.

Vücudun suya ihtiyacı vardır. Vücut sudan elde ettiği besin değerini hiçbir besinden karşılayamamaktadır. Bu nedenle uzmanlar, özellikle vücuttan su atımının ve vücudun su kaybının çokça olduğu yaz aylarında bolca su içmenin sağlık açısından öneminin altını çiziyor.

Yazın, güneşin etkisi ile daha çok ter atarız ve bu da beraberinde vücudun su ihtiyacını ikiye katlar. “Su içmek aklıma gelmiyor'”, “su içemiyorum ne yapmalıyım?”, diyorsanız öncelikle;

  • Suyun yerine geçen içecekler tüketip tüketmediğinizi düşünün. Çay, kahve, meyve suları… Bunları azaltın. Bunlar su yerine geçmez!
  • Kışın terlenmediği için su ihtiyacı hissedilmiyor olabilir. Ancak bu su içmemek anlamına gelmez.
  • Kışın mandalina, portakal tarzı meyveler yiyor olabilirsiniz. Bunları yemenizde sakınca olmasa da suyu unutmayın!
  • Vücudunuz azami suyu yediğiniz içtiğiniz şeylerden alıyordur. Sorun yok gibi değil mi? Ancak bol su almayan bitkiler nasıl canlanmıyor ancak olan konumlarını koruyorlarsa suyun az girdiği vücutta olanı koruyor, ilerisi için gelişimde sorunlar çıkabilir dikkat edin. Böbrek hastalıklarına yol açan en büyük etmenlerden biri, olanı korumak denilen “ölmeyecek kadar su içmek” le ortaya çıkar. İleride, bu gün fark etmediğiniz su yetersizliği ortaya çıkabilir. (bkz. böbrek ağrısı)
  • Kışın her ne kadar terlemeseniz de soba ve kalorifer gibi ısıtıcılar vücudunuzdaki nemi emmektedirler. Aslında yazın su ihtiyacına karşı kışında su ihtiyacı olmaktadır.

Su içemiyorum ne yapmalıyım?

Yağ yakımını hızlandırmak, vücuttan toksinleri atmak ve ideal kiloyu koruyabilmek için her gün düzenli olarak 2-2.5 litre su içmek gerekiyor! Uzmanlar su içme alışkanlığı olmayanlara da önerilerde bulunuyor. Su içme alışkanlığı 21 gün, yani 3 hafta sürüyor. Su içmeyi düzenli hale getirmek isteyenler kişilerin bunu yılmadan 3 hafta boyunca denemeleri gerekiyor. Sabah uyanır uyanmaz 2 bardak, gece yatmadan önce 2 bardak ve yemeklerden yarım ya da bir saat kadar önce alınan 1 bardak su, günlük sıvı alımını tamamlamak için yeterli olabiliyor.

  • Suyu görünür yere koyun,
  • Saat olarak kendinize süre koyabilir, her saat yada her iki saatte bir su içebilirsiniz.
  • Kendinize şişe ayarlayıp yanınızda taşırsanız su içme eyleminizin çoğaldığını göreceksiniz. Suyu görmemek unutmaya sebep olabiliyor. “Gözden uzak olan…”
  • Suyu, tat alarak için. İçmek zorundaymış gibi değil, yudum yudum ara ara içerek tadını hissederseniz zamanla su içmenin bir zorunluluk değil zevk olduğunu göreceksiniz.

Yemekle su içilir mi?

Susama ve su ihtiyacı hissedildiğinde, vücutta %1′ lik bir su kaybı oluşmuş ve su alımı için gecikilmiş demektir. Ayrıca su, sindirimi güçleştireceği için asla yemekle birlikte içilmemelidir. Yemekten 2 saat öncesi ya da 2 saat sonrasında bolca su içmek çok daha faydalı olacaktır.

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Cennet dedi ki:

    Ben 2yıldır bir bardak bile su içemedim hemen midem bulandı ve artık böbrek agrılarım artı ve su derecrmi olçmek için hangi foktora gitmeliyim

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com