Semizotu Faydaları ve Zararları
Semizotu, mayhoş tadıyla hem yemekleri hem salataları süsleyen bir bitkidir. Bazı yörelerde ‘pirpirim’, ‘semizebe’ gibi farklı isimlerle anılan semizotunun faydaları da oldukça şaşırtıcı. İçeriğinde A, B, C ve E vitaminleri barındıran bu bitki kansızlığı dahi önlemeye yardımcı oluyor.
Semizotu, vejetaryenlerin vazgeçemediği bitkilerden biridir. Yazın yoğurtlu semizotu salatası yapıldığı gibi, ıspanak gibi de pişirilerek yemeği yenmektedir. Semizotundan vazgeçemeyenler için sevindirici olan; semizotunun kalorisi oldukça düşüktür. Özellikle kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinin başına eklemeleri ve bolca tüketmeleri önerilir.
Oldukça besleyici bir bitki olan semizotu, içeriğinde; A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminlerini yüksek miktarda bulunduruyor. Ayrıca magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez, demir ve bakır gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir bitki. Üstelik sebzeler arasında en fazla Omega-3 içeren bitki semizotudur. Semiz otunun yararları hakkında daha bir çok şey söylemek mümkündür:
Semizotunun Faydaları Nelerdir?
- Kan şekerini dengeler,
- Kansızlığı önlemeye yardımcı olur,
- Kanı temizleyici etkisiyle kandaki üre ve artıkları temizler,
- İyi bir antioksidan kaynağıdır,
- Kasları güçlendirici etkisi vardır,
- Kalp sağlığına faydalıdır,
- Gut hastalığına iyi gelir,
- Cildi güzelleştirir,
- İdrar söktürücü olarak bilinir,
- Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır,
- Mide ve bağırsak kanamalarını durdurmaya yardımcıdır,
- Zihin yorgunluğuna ve uykusuzluğa iyi gelmektedir,
- Mide ülserlerini yatıştırarak mide yanmasını hafifletir,
- Kolesterolü düzenler,
- Karaciğer sağlığı için oldukça faydalıdır,
- Kemik ve diş gelişimini destekler,
- Hemoroid yani basura karşı faydalıdır,
- Böbrek kumu ve taşlarını düşürmekte etkilidir,
- Halsizliği ve yorgunluğu gidererek, vücuda zindelik verir,
- Semizotunun faydaları suyunda da kısmen görülmektedir. Semizotu suyu bronşit için şifalı olmaktadır,
- Semizotu zayıflatır mı merak edenler için, bu bitkinin kilo vermeye yardımcı olduğu söylenebilir.
- İçeriğindeki demir sayesinde vücuttaki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapımını kolaylaştırır.
Semizotunun Zararları
Semizotunun bilinen bir yan etkisi veya sağlık açısından zararı yoktur. Aksine sağlığınız için bolca tüketmenizde fayda var. Her ne kadar bitki de olsa, her şeyin azı karar çoğu zarar. Bol bol tüketin ama aşırıya kaçmadan. Zira aşırı semizotu tüketmek c vitamini eksikliğine yol açabiliyor.
Semizotunun faydaları her ne kadar çeşitli olsa da belirli hastalıklara sahip kişiler her besinde olduğu gibi semizotu tüketiminde de ihtiyacına göre davranmalıdır. Örnek olarak, semizotunun kanı pıhtılaştırmaya yardımıcı etkisini göz ardı etmemek gerekir. Bu konuda hap (kan seyreltici) kullanan kişilerin semizotu tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir.
Semizotu Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Her ne kadar yaz aylarında semizotunu yoğurtla beraber tüketsek de, amaç beslenme olduğunda bu yöntem çok da uygun değildir. Semizotunda yer alan demirin emilimini yoğurt azaltmaktadır. Bu yüzden sık olarak yoğurtla tüketmek yerine diğer alternatif tüketimler yapılmalıdır.
Semizotunun faydaları onu yeme şekliyle değişebilmektedir. Çiğ olarak yenilip iyice çiğnenirse (çiğ salatası) verim açısından oldukça faydalı olmaktadır. Vitamin ve mineral kaybının olmaması için mümkün olduğunca bıçakla doğramadan el yordamıyla hazırlamaya çalışın.
Semizotu kavurması, semizotlu makarna salatası dahil semizotuyla yapabileceğiniz bir çok semizotu tarifleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bitkinin suyundan istifade edebilir, çorbasını da yapabilirsiniz.
Semizotu Yetiştirebilirsiniz
Semizotu, sarı, pembe ya da kırmızı renkte çiçekler açabilir. Dağlarda, bayırlarda kolaylıkla rastlanabilen bu otun yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Hatta saksılarda yetiştirip taze taze tüketebilirsiniz. Üstelik yetiştirilmesi de çok kolay olan bu bitki çoğalmaya elverişlidir. Semizotunun faydaları ve yetiştirilme kolaylığına bakıldığında mevsimi geçmeden bu özel bitkiden bolca istifade etmekte yarar var.
tşk