Kadınla Herşey

Şeker Hastası Diyet Listesi

Şeker Hastası Diyet Listesi

Diyabet, beslenmeye bağlı olan hassas bir hastalıktır. Şeker Hastalığı, vücudumuzdaki enerji üretimi ile ilgili ve kronik bir hastalık olduğu için, hastaların özellikle beslenme alışkanlıklarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Günlük öğünlerini, kendi vücut ihtiyaçlarına göre düzenlemeli, gerekirse ara öğünlerle, vücuda takviye yapmaları gerekmektedir.

Diyabet diyeti önemlidir. Günlük öğünler bilindiği üzere, üç (kahvaltı, öğle ve ak­şam yemeği) öğünden oluşur. Bu öğünler tabi ki daha çok sağlıklı bireyler için geçerli olan öğünlerdir. Şeker hastaları bu ana öğünlere ek olarak üç tane de ara öğün (kuşluk, ikindi kahvaltısı ve gece yatma öncesi) eklemelidir. Diyabet hastası diyet listesine dikkat etmeli ve kararlılık gösterdiğinde beslenmesinin düzene gireceğini bilmelidir.

Şeker hastası için diyet listesi

(Öğünlere göre düzenlenmiştir)

Şeker hastalığında beslenmenin olmazsa olmazları vardır. Şeker hastaları için uzmanların önerdiği örnek diyet listesi aşağıdaki gibidir. Bu diyet listesine sadık kalıp, beslenme alışkanlıklarınızı düzene koymanız, vücut sağlığınız için son derece önemlidir.

Şeker Hastalığı için uygulanacak diyete ait örnek yemek listesi;

  • Sabah kahvaltısı (8.00): Bir bardak yağsız süt (şekersiz) (200 ml.) Bir kibrit kutusu kadar (30 gr.) az yağlı ve tuzu azaltılmış beyaz peynir.
  • Kuşluk (11.00): 20 gram ekmek ve 5 yeşil zeytin. Bir porsiyon meyve (meyve değişim listesinden arzu ettiğinizi seçiniz).
  • Öğle yemeği (13.00): 60 gr ekmek. 1 kâse yağsız et suyu çorba (içine pirinç veya şehriye ilave edilecek ise her çorba kaşığında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde sulu olacaktır). 75 gr kadar yağsız et (genellikle beyaz et, tavuk ve balık eti tercih edilir; etin yanında mevsimin yeşil sebzelerinden hazırlanmış sebze haşlaması bulunmalıdır).1 tabak yeşil sebze (zeytinyağı ile pişirilmelidir) (sebze değişim listesine bakarak sebze çeşidine göre yiyebileceğiniz miktarı seçebilirsiniz).1 büyük kâse yeşil salata, salatalık, domates, marul karışımı (bir kâse salata 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve bol limon usaresi ile hazırlanmalı; fazla tuz ekilmemelidir).1 çay bardağı kadar yoğurt (kaymağı alınmış olmalı) ve 1 porsiyon meyve.
  • İkindi (17.00): 20 gr ekmek. Bir kibrit kutusu kadar (30 gr) beyaz peynir. Bir veya iki bardak çay (suni tatlandırıcı kullanılacaktır).
  • Akşam yemeği: Öğle yemeğinin aynı; diğerine göre protein miktarı düzenlenecektir.
  • Gece öğünü (22.30): 20 gram ekmek ve bir bardak yağsız süt veya bir porsiyon meyve.

şeker hastaları için beyaz et

Sebze Değişim Listesi; Yeşil sebzeler, içerdikleri karbonhidrat miktarına göre aşağıdaki gruplara ayrılmıştır ve belirtilen miktarlarda yenmeleri tavsiye edilmektedir.

  • Her öğünde bir çorba tabağı kadar (çiğ tartısı 300 gr) yenecekler: Ispanak, semizotu, pazı, ebegümeci, yeşil kıvırcık salata, marul, salatalık veya
  • Her öğünde bir yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 200 gr) yenecekler: Lahana, domates, karnabahar, patlıcan, kırmızı turp veya
  • Her öğünde 2/3 yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 150 gr) yenecekler: Pırasa, kabak, çalı fasulyesi, bamya veya
  • Her öğünde yarım yemek tabağı kadar (çiğ tar­tısı 100 gr) yenecekler: Havuç, ayşekadın fasulyesi, yeşil bezelye, kere­viz, enginar, soğan veya
  • Arada sırada yemek kaydıyla 1/4 yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 50 gr) yenecekler: Patates ve yer elması (Bu sonuncu grup sebzenin sık yenmemesi tavsiye edilir.)

diyabetliler için diyet listesinde meyve öğünü

Meyve Değişim Listesi; Erik (yeşil, 8 adet), Erik (kırmızı, 5 adet), Portakal (bir orta boy), Turunç ( bir iri boy), Ayva (bir orta boy), Nar (yarım), Karpuz (bir dilim), Kavun (nadiren, bir dilim), Çilek (6 adet), Elma ( bir orta boy), Mandalina (bir orta boy), Limon (bir orta boy), Armut (ham, bir orta boy), Kiraz (5 adet), Vişne (10 adet), Şeftali (ham, bir adet).

1 çay bardağı sıkılmış portakal veya elma suyu, 1 su bardağı sıkılmış Greyfurt suyuna eşit karbon­hidrat içerir. En çok tercih edilmesi gereken meyveler ise, ekşi elma, portakal ve ayva olmalıdır.

Şeker hastalığı diyet olarak tek çeşit değildir. Benzer diyet listelerinden ve kendinize göre ek gıdalar (bknz: şeker hastaları için yenebilecekler) yada eksik gıdalar (bknz: şeker hastaları için sakıncalı besinler) uygulayabilirsiniz. Yapacağınız her uygulama için doktorunuza bilgi vermeyi unutmayın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com