Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir
Toplumlarda yaygınlaşan ve iki tip üzerinde (tip 1, tip 2) değerlendirilen şeker hastalığı belirtileri, hastalığın tanısını koymak için yeterli olaktır. Şeker hastalığı (diyabet) belirtileri çocuk yaşlarda görülebildiği gibi her kesimden insanda görülebilmektedir.
Şeker Hastalığının Belirtileri
Diyabete yakalanan hastaların en büyük sorunu vücutlarında gerekli yerlere ulaşamayan şekerin aşırı birikmesi ve bunun vücuttan atılması sorundur. Çok fazla su içmek ve sürekli su içme isteği kişide görülen ilk hastalık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kişinin iştahının aşırı derecede açılması ve sürekli yemek yeme isteği de diyabet belirtileri arasında yer almaktadır.
Şeker hastalığı bulunan kişilerin cildinde kuruma görülmekte ve çabuk yoruldukları gibi sürekli kendini yorgun ve halsiz hissetme göze çarpan belirtiler arasında yer almaktadır. Bu kişiler yaralandığında yaraları normal kişilere göre daha geç iyileşmektedir. Yine bu kişilerde bazen bulanık görmek görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Şeker belirtilerini kısaca derleyecek olursak:
- açlık hissi ve elin ayağın boşalması hissi,
- aşırı şekilde susama yaşadıklarından dolayı bol su tüketimi,
- halsizlik, bitkinlik,
- ani kilo kayıpları,
- bulanık görme,
- kusma, nefesinde koku oluşması,
- sürekli idrar yolu enfeksiyonları yaşaması,
- ürekli idrara çıkma isteği,
- gece uykularının sürekli bölünmesi,
- adetten kesilme,
- kuru ve kaşıntılı bir deriye sahip olma,
- yaraların geç iyileşmesi.
Bunun gibi hastalığın gösterdiği tüm belirtiler birbirine bağlı olarak kendini gösterecektir. Kanda bulunan yüksek şeker düzeyi kişide sinirlerin harap olmasına dolayısıyla geceleri ayak ağrılarına ve kramplara neden olabilmektedir. Ayrıca uzun vadede kalp ve damar hastalıklarına, böbrek hastalıklarına ve görme bozukluğu gibi diğer sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olabilmektedir.
Hastalık oluş biçimi ve seyrine göre iki tip diyabet vardır. Yukarıda yer alan hastalığın genel belirtilerin yanında tipler arası bazı farklılıklarda olabilmektedir. Diyabetin belirtilerini “Tip”ine göre ele alacak olarsa;
Tip 1 diyabet belirtileri
Tip 1 diyabette şikayetler oldukça hızlı başlar ve hastalık çok çabuk gelişir. Hatta şeker komasına girilmesi de çok hızlı bir şekilde görülmektedir. Bu tip rahatsızlıkta hastaya insülin verilir ve eğer insülin fayda etmiyorsa Tip 2 diyabet oluşmaktadır.
Tip 2 diyabet belirtileri
Bulgular daha yavaş ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık daha çok ileriki yaşlarda görülse de şişman kişilerde, ailesinde bu rahatsızlığa sahip olanlarda, gebelerde ve hipertansiyonu olanlarda da gelişebilmektedir.
Şeker hastalık belirtilerinin farkında olmak ve belirtilerin yaşanmaya başladığı andan itibaren doktora başvurmak oldukça önemlidir. Bu rahatsızlık erken teşhis edildiğinde ve tedaviye erken başlanıldığında kontrol altına alınabilmektedir. Ancak kişinin yaşamı boyunca davranışlarına, yaşam tarzına ve yeyip içtiklerine de dikkat etmesi gerekmektedir.