Şeker Hastaları Ne Yememeli?
Şeker hastalığında (Diyabet) hedef, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmaktır. Bu nedenle şeker hastaları, yemelerine, içmelerine, beslenme alışkanlıklarına çok dikkat etmeli, özen göstermelidir. Kan şekeri seviyesinin normal değerde seyretmesi; kalp, felç, böbrek yetmezliği gibi şeker hastalığı ile ilgili komplikasyonların riskini de azaltmaktadır.
Diyabetlilerin Yememesi Gerekenler
Diyabet hastaları özellikle bizim geleneksel Türk mutfağımızın bol salçalı, bol yağlı ve tuzlu yemeklerinden; bol şerbetli tatlılarından, bin bir çeşit içlerle hazırlanan börek, poğaça türü hamur işlerinden uzak durmalıdırlar. Uzak durmalıdırlar çünkü bu tür gıdaların tüketilmesi, vücuda aşırı şeker yüklenmesine sebebiyet vermekte ve vücudun insülin direncini azaltmaktadır. Şeker hastaları için ciddi tehlike oluşturan bu besinler, kesinlikle tercih edilmemelidir.
Şeker hastalarının neleri yememeleri gerektiği, “Diyabette Tıbbi Beslenme Tedavisi” olarak uzmanların da üzerinde önemle durduğu bir konudur. Ayrıca uzmanlar, ana öğünlerin yanı sıra ara öğünler de tavsiye ederek vücuda az ama sık besin takviyesi yapılmasına, kan şekeri seviyesinin normal düzeyde tutulmasına dikkat çekmektedir. Dengeli bir öğün programında, vücut için gerekli olan bir karbonhidratın, şeker içeren bir besinle yer değiştirerek kullanılması da sağlığınız için size fayda sağlayacaktır.
Üretim şekerinden uzak durun!
Kan şekerinin yükselmesinin yanında düşmesi de ciddi bir problemdir. Bu durumlarda hastaların şekere ve şekerli gıdalara koşması hiç doğru değildir. Çünkü basit şeker kan şekerini aniden yükseltir. Bu da şeker hastalığı için hiç iyi bir durum değildir. Şeker hastaları öncelikle, çay şekeri gibi basit şekerleri kesinlikle tüketmemelidir. Bunun yanında basit şekerlerle yapılmış; şeker ve şekerlemeleri, şekerli reçelleri, marmelatları yememelidir. Doğal şeker ihtiva eden pekmez, bal, diyabetik çikolatalar tüketilebilse de aşırıya kaçılmamalıdır. Toz şeker yerine tatlandırıcı tercih edilmeli, özellikle meyve gibi doğal şekerlerden faydalanılmalıdır.
Hazır gıdalar sizi aldatmasın!
Diyabetlilerin, yani şeker hastalarının uzak durmaları gereken bir diğer besin ise; özellikle işlenmiş ve donmuş yağlardır. Donmuş yağlar, yağlı etler, kolesterolü yükseltir. Bu da vücut sağlığı açısından iyi bir durum değildir. Yağlı yiyecekler yerine daha çok haşlanmış veya fırınlanmış yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. En büyük sorun oluşturan işlenmiş özellikli yiyecekler hazır gıdalardır (bknz: işlenmiş gıdaların zararları).
Rafine tuzlar yerine doğal tuzlar
Tuz tüketimi de kesinlikle azaltılmalı, özellikle şeker hastalığının yanında bir de tansiyon rahatsızlığı olan hastalara asla tavsiye edilmemektedir. Çünkü tuz (özellikle rafine tuzlar), tansiyonu yükseltir ve özellikle böbreklerin çalışmasını zorlaştırır. Bu durum şeker hastalığı ile ilişkili olan böbrek yetmezliği ve tansiyon hastalığı için ciddi sorunlar teşkil etmektedir. Bunun yerine de tüketilen gıdaların daha çok kendi lezzetleri ile pişirilmesine ve yenmesine dikkat edilmelidir. Gıdalarda zaten doğal olarak tuz bulunduğundan vücuda fazla miktarda tuz alınması iyi değildir. Ancak doğal olan tuzları kullanmak da vücut için faydalı olmaktadır (örn: çankırı tuzu, himalaya tuzu…).