Şeker Hastaları Ne Yemeli, Nasıl Beslenmeli?
Şeker Hastalığının vücuttaki etki ve zararlarını azaltmak için, hastaların her şeyden önce beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve beslenme biçimlerine daha dikkatli ve düzenli yaklaşmaları gerekmektedir. Hastalar çoğu zaman diyabetten korunmak için diyete başvururlar; ancak önemli olan porsiyonların küçülmesi değil, vücudun ihtiyacı olan yiyeceklerin tüketilmesidir.
Diyabette Beslenme Önerileri
Hastaların vücutlarındaki kan şekerinin normal seviyede seyretmesi gerekmektedir. Bu nedenle şeker hastalarının beslenme alışkanlıklarına ve yaşam biçimlerine oldukça önem vermeleri gerekmektedir. Özellikle beslenmelerinde yapacakları birkaç değişiklik, hastalıklarının seyri açısından oldukça olumlu olacaktır.
Şeker Hastaları Ne Yemeli?
Gıdalardaki ana besinler: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin ve minerallerdir. Karbonhidratlar vücuda enerji sağlar. Şeker hastalığı için en ideal tercih fasulye, bezelye, mercimek, tahıllar, hububatlar, sebze ve meyvelerdir. Proteinler içinde ise en uygun tercih; hafif etler ve az yağlı mandıra ürünleri olmaktadır. Lif bakımından zengin gıdalar kan şekeri ve yağ düzeylerini düşürmek için en sağlıklı besinler olarak kabul edilirler.
Diyabet beslenmesinde yemekler mümkünse zeytinyağı ile, değilse mısır yağı yada ayçiçek yağıyla pişirilmelidir. Çok fazla yağ barındıran yiyecekler şeker hastalarında çok zararlı olabilirler. Kızartma yerine haşlama tarzı daha hafif pişirilen yemeklere alışmak önemlidir.
Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli?
- Uzmanlar, hastaların ‘Tıbbi Beslenme Tedavisi’ nin bilincinde olunmasını ve asla öğün atlanmaması gerektiğini vurgulamaktadır. Çünkü düzenli saatlerde yemek yemek, kan şekeri dengesinin normal ve olumlu seyretmesini sağlamaktadır.
- İdeal kilo, sağlık açısından hepimizin ulaşması gereken bir durumdur. Ancak şeker hastalarının kilolarına çok daha dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü vücuttaki fazla kilolarda, kan şekeri, tansiyon ve kolesterol gibi, diyabetle ilişkili rahatsızlıklar çok daha zor kontrol altına alınmaktadır.
- Diyabetlilerin bir diğer sorunu ise, hazımsızlık ve sürekli yemek yeme isteğidir. Bu sağlıksız beslenme sonucu vücuda alınan yanlış besinlerin oluşturduğu bir durumdur. Bunların yerine posalı ve tam tahıllı besinler tüketmek, hem sindirimi kolaylaştıracak hem de size tokluk hissi verecektir. Diyabet için, daha çok tam tahıllı ekmekler, gevrekler, kepekli makarnalar, yulaf, kuru baklagiller gibi hem vücudun karbonhidrat ihtiyacını karşılayan hem de hazmı kolay besinler tercih edilmelidir.
- Şeker hastalarının yemesi gereken meyveler vardır. Kimi yanlış inanışa göre “şeker hastaları meyve yerse, şekeri yükselir!” Bu tamamen yanlıştır. Evet, her meyve yenmemelidir (örn: muz) yada çok kısıtlı yenmeldir. Ancak diyabet beslenmesini riske sokan meyvelerin dışındakileri de tüketmek için kendinizi kısıtlamamalısınız. Şeker hastalığına iyi gelen meyvelerde vardır. Mesela, taze sıkılmış meyve suları tüketilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken, meyvelerin mutlaka posalarıyla sıkılmasıdır. Posalar meyve sebzelerin içeriğindeki şekeri dengeleyici görev görmektedirler.
Kendinizi Kontrol Edin!
- Israrları geri çevirmeyi bilin ve iradeli olun! Çoğu zaman gittiğiniz bir misafirlikte veya arkadaşlarınızla, komşularınızla yaptığınız günlerde birbirinden lezzetli, birçok çeşit hamur işi önünüze sürülür ve yemeniz için ısrar edilir. Sağlığınızı düşünerek bunları kibarca reddetmenizde fayda var.
- Diyabet diyetiniz ya da Tıbbi Beslenme Tedaviniz, iradenizle savaş halinde olmasın! Çünkü bu durum hem sizi mutsuz yapar hem de tokluk ve doyum hissine ulaşmanıza engel olur. Kendinize inanarak, hazırladığınız diyet programlarını ya da doktorunuzun diyet listesini hayatınıza katın. Beslenme alışkanlıklarınız bu listelere ne kadar uyum sağlar ise, siz de o kadar mutlu ve sağlıklı olacaksınız.
Diyabetlilerin yiyecekleri besinler (liste halinde):
- Meyveler: Nar, elma, portakal, kiraz, şeftali, greyfurt, armut, kivi, incir (yaş) gibi meyvelerin aşırı olmamak kaydıyla tüketimi uygun görülmektedir.
- Sebzeler: Salatalık, kan şekerini düşürücü özelliği ve insülin etkisiyle yenilecekler listesinde yer alır. Patatesin şeker hastalarındaki idrar komplikasyonlarını azalttığı görülmüştür.
- Bitki ve yeşillikler: Kan şekeri seviyesini koruyan roka yenilebilir.
- Hububatlar: Yulaf, arpa, kinoa ile hazırlanan ekmek yada besinler tüketilebilir. Ancak belirli dilimleri geçmemek kaydıyla.
- Mandıra ürünleri: Süt, krema, yoğurt, peynir…,
- Etler: Beyaz et tüketimi, kırmızı ete göre kolesterol açısından daha hafif olduğu için tercih edilmelidir.
Beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Ancak tek başına yeterli değildir. Şeker hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Böylece yapılması gerekenleri bir bütün olarak ele alacak ve kontrollü ama rahat bir hayat sürebileceksiniz.