Kadınla Herşey

Sedef Hastalığı Tekrarlarmı, Önleme Yolları

Sedef Hastalığı Tekrarlarmı, Önleme Yolları

Sedef, kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Tedavisi olabilen bu hastalık, belirtilerinin başladığı vücudun her yüzeyinde görülebilmektedir. Saç derisinden ayak tırnağına kadar her yerde belirtisi görülebilir ve ortaya çıkabilir.

Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

En büyük belirtisi kaşıntıdır. Ancak onu diğer kaşıntılı hastalıklardan (egzama, mantar…) ayıran farklılıkları vardır. Açık yüzeylerde kendi belli etsede, ayak mantarı ve tırnak mantarının oluştuğu alanlarda, genital alanlarda, saç diplerinde tam tespiti yapılması biraz zor olmaktadır. Çünkü o bölgeler diğer kaşıntılı hastalıklar içinde kimi ortak belirtilere sahip yerlerdir. Sedefin doktor kontrollerinde net olarak tanısı koyulabilmektedir.

Sedef her ne kadar yüzey hastalığı olarak görülse de, eklemlerde de iltihaplanmalara sebep olabildiği görülmüştür. Hastalık belirtileri içinde görülen eklem ağrıları hastaların muzdarip olduğu alanlardandır. Bu ağrılar neticesinde kişilerde hareket kısıtlığı da gözlenmektedir.

  • İlk belirtileri kuru bir oluşumdur. Kaşıntı yapar ve kaşındığı takdirde noktasal olarak kanamalar ortaya çıkar.
  • Diğer deri hastalıklarına nazaran serbest ve dağınık değil sınırlar dahilinde bir alanda yer alır.
  • Daha sonra kırmızılaşak alt tabaka öncesinde hafif kırmızı pembemsi renktedir.
  • Üzerinde oluşmaya başlayacak tabakanın ayrılma aşamasının ilk belirtileri olduğundan yüzey kuru ve kaşındığında ince toz halinde gözükür.
  • İleriki aşamalarda tabaka kendini daha belirginleştirecek ve kaşıntılar yoğunlaşacaktır.
  • Ellerde ve ayaklarda görülen sedefin belirtileri; su toplaması, çatlak ve soyulmalardır.

Tırnaklardaki sedef belirtileri nasıldır?

Vücut içinde eklemlerde oluşabilen, kemik birleşimlerinde iltihaplanmalara neden olan sedef, dışarıda da tırnak birleşimlerinde gerçekleştirir. Tırnaklarda da (tırnak altlarında) görülebilen bu hastalığın belirtileri şu şekildedir:

  • Tırnak üzeri çukurluklar oluşur,
  • Sedef, tırnak altında kendini gösterdiğinden tırnağın etten ayrılma süreci başlar,
  • Süreç, tırnağı da güçsüz bırakcağından tarnak sararmaya başlar, kırılmalar olabilir.

tırnakta sedef hastalığı belirtileri

Sedef Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Görüldüğü kesimlere göre hastalık çeşitlenmektedir. Yetişkinlerde bütün belirtiler görülür. Giderek kalınlaşan kabarıklıklar ve kabuklanmalar vardır. Yüzey daha kalındır ve daha geniş bir alanda hakimdir. Ancak çocuklarda hastalığın tipik belirtilerinden olan kırmızı renkli ve kepekli ince kabuklu belirtiler gözlemlenir.

Sedef Hastalığının Tedavisi

Sedef hastalığı geçmesi, uygulanacak tedaviye ve kararlılığa bağlıdır. Sedef hastalığının tedavisinde gidilecek bölüm dermotolojidir. Randevu alınacak doktor ise dermatologtur. Uzman dermatolog öncelikle hastalığı egzama ve diğer kaşıntılı hastalıklardan ayırıcı tekikler yapacaktır. Sedef hastalığı mikrobik ve bir hastalık olmadığı için doktor, hastaların kişisel özelliklerine göre (yaş ve hastalık süreci) tespit yaparak olası nedenleri ortaya koyacaktır.

En büyük şikayet olan deri döküntüsü, kaşıntı ve iltihaplar önlenme aşamasına gidilerek gerekli görülen kremlerle tedaviye başlanır. Amaç deri yüzeyini yüzeyinin hastalıklı katmanının inceltilmesi ve kaşıntının önlenmesidir. Süreç dahilinde ışın tedaviside uygulanabilir.

Hastalık, kişilerin yatkınlığı (fiziksel, psikolojik sorunlar yada genetik) neticesinde tekrarlayabilir. Yahut tamamen yok olup gidebilir. Bu durum kişilere özeldir ve değişmektedir. Hastalığı geçirmiş kişilerden yıllar sonra tekrar geçirenler olabildiği gibi, kısı süre sonra tekrarlayanlarda olmaktadır.

sedef hastalığı tedavisi varmı

Sedef hastalığında dikkat edilmesi gerekenler:

Geçici olan bu hastalığı önleme, seyrini yavaşlatma, şiddetini artırma sizin kararlılığınızdadır. Bunun için hayat tarzınızı gözden geçirmekle başlamalısınız.

  • Herşeyden önce beslenme alışkanlığınızı gözden geçirin, kimi tüketilen gıdalar cilde dokunmakta sedef gibi kaşıntılı hastalıkları tetiklemektedir. Sık yediklerinizi gözden geçirin ve etkilerini araştırın.
  • Kullandığınız ilaçlar varsa bunların içerğini (prospektüs) okuyun. Sedefi tetikleyen bir durum var mı inceleyin. Kimyasal ilaçlar her ne kadar tedaviyi amaç edinse de unutmayın, hiç biri yüzde yüz masum değildir ve sıfır yan etkisiz değildir. Her başınız ağrıdığında ilaç yutma alışkanlığınız varsa bundan vazgeçin. İlaçların bağışıklık sistemini etkilediğini unutmayın.
  • Stres… Her hastalığın temelini kuran stresten mümkün olduğunca uzak durun. Sedef hastalığı strese bağlı artış gösteren bir hastalıktır. Kendinizi rahatlatacak şeyler bulun. Stresten korunma yollarını bulun.

Hastalık sürecinde kaşınan farklı bir yeriniz varsa dikkat edin; yeni bir alanda sedef başlıyor olabilir! Cilde iyi gelen doğal besinler tüketmeye çalışın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com