Sedef Hastalığı Nasıl Olur, Kimlerde Görülür?
Cilt yüzeyinde deri ve tırnaklarda dahi görülebilen sedef hastalğı belirli bir yaş aralığı olmayan bu hastalık, tekrarlayabildiğinden tedavi süreci sonrası dahi dikkatli olunmalıdır. Deri hastalıklarında ki “bulaşıcılık” durumu bu hastalık içinde merak edilmektedir.
Sedef Hastalığı Nedir, Nasıl Olur?
Sedef sözcüğü ‘psora’, yani kaşıntı demektir. Psora hastalığı veya Psoriasis. Cilt hastalıkları arasında en çok görülenlerden biri olan sedef hastalığı, bir deri hastalığıdır.
Sedef, yüzeysel bir hastalıktır. Eğer toplu, belli sınırlar dahilinde kırmızı renkli alanlar belirli bölge de yada bölgelerde oluşmuşsa bu, sedefe işarettir. Kırmızı zemin üzerinde beyaz kabuklanmalar da görülebildiği gibi iltihaplı yüzeyler de oluşabilir. Ancak sınırlar dahilindedir.
Sedef Hastalığı Nerelerde Görülür?
Vücudun dışarı ile temas eden her yüzeyi sedef hastalığı için görülebilen yerlerdir. Ayak tırnaklarından itibaren, bacaklarda, genital bölgelerde, dizlerde, vücutta, kollarda, ellerde ve yüz dahil saç derisine kadar her alanda görülebilmektedir. Lokal olarak tek bir noktada yada çevresel olarak bir bölgede görülebildiği gibi vücudun tamamına yayılmış vaziyette de seyredibilmektedir. Hastalığın belirtileri ise kişilere göre değişebilmekte, kimilerinde yoğun ve kaşıntılı seyrederken kimilerinde daha hafif olmaktadır.
Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?
Sedef, her hangi bir hastalıkla bağlantılı olmayan bir hastalık olduğundan herkeste görülme ihtimali vardır. Ancak toplumda görülme sıklığı %5’in altındadır. Ağırlıklı olarak genç ve orta yaş aralığında gözlenmektedir. Kronik bir vaka olduğundan, hastalığı geçiren kişilerde tekrarlayabilir. Ancak tekrarlama durumu kişilerin özellikleriyle de ilgili olduğundan hastalığa sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıyla bu durumun önüne geçilmiş olacaktır. Sedef, bir deri hastalığı olmasına rağmen genetik olarak çocuklara geçebildiğinden ailede sedef hastalığı bulunan çocukların bu rahatsızlığa yatkınlığı biraz daha fazladır.
Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
En merak edilen konulardan olan ve genelde cilt hastalıklarının hemen hemen hepsinde aynı ön yargıyı barındıran “bulaşıcılık durumu” sedef hastalığında olmamaktadır. Saç kepeklenmesi gibi kişisel bir cilt problemidir ve mikrobik bir hastalık olmadığından başka biriyle temas halinde bulaşmamaktadır. Sorun derinin/cildin/yüzeyin kendi kimyasından gelmektedir. Öyle ki yukarıda değinildiği gibi bölgeseldir ve sınırları bellidir. Bir bölgeden başka bölgeye bulaşarak değil, vücudun aynı sorunu başka yerde tekrarlamayla hastalık yayılmaktadır.
Sedef Hastalığı Neden Olur?
Her ne kadar kaşıntı hastalıkları stres ve beslenme, fizyolojik durumlardan olabiliyorsa da, bu hastalık için kesin olarak nedeni şudur şeklinde bir cevap verilememektedir. Tanısında karşılaşılan durum, beyaz kan hücrelerindeki bir anormalliğin saptanmasıdır. Kanın buna sebep olan etkeni henüz bulabilmiş değildir. İltihaplanan deri dökülmeye başlar ve kaşıntılar oluşur.
Hastalığın başlangıcı ile ilgili net bir yargıya varılamasa da süreç içinde onu tetikleyen, şiddetini artıran faktörlen gözlenmiştir. Yoğun stres, derinin fazla güneş ışığına maruz kalması, kimi ilaçlar ve beslenmedeki olumsuzluklar sayılabilir. Hastalığı tetikleyen psikolojik, fizyolojik yada genetik bir takım etmenler olabilmektedir.