Kadınla Herşey

Rahim Egzaması

Rahim Egzaması

Kadın hastalıkları, jinekoloji biliminin üzerinde çalıştığı ve tedavi yöntemleri geliştirdiği, oldukça önemli bir alandır. Nitekim, kadın sağlığı ve beraberinde bebek sağlığı, önce aile kurumu için, daha sonra toplum için oldukça önemli ve özen  isteyen bir olgudur. Ne var ki, teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle beraber çoğu kadın hastalığı tedaviye kavuşabiliyor.

Kadınların sıklıkla karşılaştığı kadın hastalıklarından biri de rahim egzaması. Rahim egzaması aslında bilinen egzamanın bir türü. Pelvik bölgede çoğu zaman enfesiyon kaynaklı meydana gelen egzama çeşididir. Vajina bölgesinde görüldüğü gibi vajinadan ilerleyerek rahime kadar taşındığı da görülmektedir.

Rahim Egzaması Belirtileri Nelerdir?

Kronik bir rahatsızlık olan rahim egzaması, rahimden gelen iltihaplı akıntının sebep olduğu bir egzama çeşitidir.  Rahim egzamasında vajina çevresinde kızarma ve şişlikler görülmektedir. Bu şişlikler belli bir süreden sonra su toplayıp, kabuklanmaya başlar ve şiddetli kaşıntı, zonklama ve yanma hissedilmeye başlanır.

Rahim egzaması, başka hiç bir belirti bulunmasa ya da hasta tarafından iletilen herhangi bir akıntı, kaşıntı şikayetleri olmasa dahi konunun uzmanı hekimler mantar ve egzamanın varlığını, muayene sırasında vajinadaki kızarıklık sayesinde kolaylıkla tespit edebilirler. Çoğunlukla ekstradan herhangi bir inceleme yapmaya gerek kalmamaktadır; fakat doktor tarafından gerekli görülürse vajinal kültür alınabilir ya da mikroskopik inceleme gibi çeşitli yöntemlere başvurulabilir. Tanı koyması oldukça kolay olan egzamanın varlığı hastanın şikâyetlerinden bile kolayca anlaşılabilmektedir. Bu tür enfeksiyonlar çoğu kadında oldukça sık görülmekte ve tedavisi de kolayca yapılabilmektedir.

Rahim Egzaması Neden Olur?
Rahim egzamasına kozmetik ürünler de sebep olabilmektedir. Vajina temizliği eğer kozmetik ürün kullanımıyla yapılıyorsa, ürünün içerisinde sayısı 5 ile 10 arasında hatta bazen daha daha da fazla sayıda kimyasal madde bulunabilmektedir. Eğer hastanın bu kimyasallardan herhangi birine alerjisi varsa o zaman ciddi vajinal enfeksiyonlara veya iltihaplara neden olabilmektedir.< Alerji gözlenmediği durumlarda bile vajinanın mevcut doğal bakteri ortamı vajinal kozmetik ürünler kullanılması durumunda bozulabilmektedir. Doğal bakteri ortamı bozulduğunda vajinada ya da rahimde enfeksiyon meydana gelebilmektedir. Rahim egzaması ya da mantar enfeksiyonu şikayetlerine hamilelik döneminde daha sık rastlanılmaktadır. Çünkü hamilelik döneminde yine vajinanın koruyucusu olan laktobasil bakterilerinde azalma olduğu için vajinada mantar enfeksiyonu hiçbir nedene bağlı olmaksızın sık yaşanmaktadır. Hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler vajinal mantarların ön plana geçmesini sağlar. rahim-egzamasi-tedavi

Rahim Egzaması Nasıl Geçer?

Kronik bir hastalık olan rahim egzaması, tedavisi tam olarak yapılamayan, nedeni de tam olarak bilinemeyen bir hastalıktır. Egzamaya sebep olan çok farklı faktörler bulunmaktadır. Bütün egzama rahatsızlıklarında olduğu gibi rahimde egzama da kesin tedavisi olmayan hastalıklar sınıfındadır.

Rahim egzaması, ilaçlarla ve antibiyotik tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Alerjik egzama söz konusu ise kortizon uygulanabilmekte, bir takım koruyucu nemlendirici kremler de destek olarak kullanılabilmektedir.

Rahim egzaması kronik bir rahatsızlık olduğu için sinir ve stresten mutlaka uzak durulmalıdır. Ayrıca su ve sabundan oldukça uzak kalınmalıdır. Bu çerçevede diyet yapılır, acılı, baharatlı ve yağlı besinler tüketilmez.

Bir çeşit fasulye olan ‘karnıka’ da rahim egzamasının belirtisi olan kaşıntı olayında oldukça etkilidir. Mevsiminde tüketildiğinde kadınlarda faydaları görülmüştür.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com