Prostat Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Prostat, bir erkeğin pelvis boşluğunda bulunan küçük bir bezdir. Testosteron hormonu tarafından düzenlenen bu bez, boşalma sırasında üretradan çıkan spermi içeren madde yani meni olarak da bilinen seminal sıvıyı üretir.
Prostat Kanseri Nedir ve Neden Olur?
Prostat kanseri, erkek üreme sisteminde idrar kesesinin altında bulunan bir salgı bezi olan prostat hücrelerinin değişime uğrayarak kontrol dışı çoğalması ve büyümesiyle meydana gelen bir kanser türüdür. Bu kanserli hücreler zaman içerisinde metastaz yaparak prostattan vücudun diğer bölgelerine, özellikle kemiklere ve lenflere yayılma gösterebilmektedir.
Prostat Kanseri Türleri Nelerdir?
Prostatta meydana gelen herhangi bir anormal büyüme, her zaman prostat kanseri olmayabilir. Örneğin, iyi huylu prostatik hipertrofi (BPH) olabilir. Aslında prostat kanseri olan büyümelerde, iki tür vardır: Agresif (hızlı büyüyen) ya da agresif olmayan (yavaş büyüyen) tümörler.
Agresif olmayan prostat kanseri olanlarda, tümör uzun zaman içerisinde gelişerek büyürken; agresif prostat kanseri olanlarda, tümör, özellikle kemikler gibi vücudun diğer bölgelerine hızlı bir yayılma gösterir ve çabucak büyüyebilir.
Kimler Risk Altında?
Prostat kanseri risk faktörleri şunlardır:
- Genellikle 50 yaş ve üzerinde olmak,
- Cinsiyet (erkeklerde görülür),
- Prostat kanseri aile öyküsü bulunmak,
- Etnisite ya da ırk,
- Şişmanlık,
- Genetik değişiklikler gibi.
Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanserinin teşhis edilmesine olanak sağlayan en önemli belirtiler;
- Pelvik bölgede, sırt ya da göğüste ağrı,
- İdrara çıkma zorluğu,
- Cinsel ilişki sırasında ereksiyona bağlı işlev bozuklukları,
- İdrarda kan ya da iltihap görülmesi gibi belirtilerdir.
Ancak bu belirtiler çoğunlukla ya hastalığın ilerleyen evrelerinde ortaya çıkmaktadır ya da bazı durumlarda ise hiç bir belirti olmamaktadır. Ancak sayılan bu belirtiler sadece prostat kanserine özgü belirtiler değildir. Kanser olup olmadığının anlaşılabilmesi için doktorun konuyu kapsamlı bir şekilde araştırması ve detaylıca muayene gerekmektedir.
Prostat Kanseri Teşhisi ve Tanısı
Prostat kanseri tanısı; fizik muayene, sağlık geçmişi ve bazı testlere bağlı olarak konabilir.
Prostat kanserinin teşhisinde ilk adım parmak ile rektal muayenedir. Yani doktorun parmak yardımı ile prostatın büyüklüğünü ve şeklini incelemesidir. Elle muayenede kanser büyük ölçüde hissedilir ancak emin olmak için bazı testler yapılması gerekir.
PSA testi bu testlerin en önemlilerindendir. PSA prostat bezinde üretilen ve kanda da bulunan bir proteindir ve prostat kanseri durumunda kandaki PSA düzeyi artar. PSA testi % 100 kesin sonuç vermemekle beraber prostat kanseri tanısında ve hastalığın seyrinin izlenmesinde oldukça önemlidir.
Transrektal ultrasonografi yöntemiyle de prostat bezine gönderilen ses dalgalarının geri yansımasına bakılarak prostatın şekli, büyüklüğü ve iç kesimlerinin detaylı görüntüsü tespit edilmiş olur.
Ayrıca prostat bezi içinde kanserin varlığının ve tipinin tespit edilmesinde kullanılan son yöntem biyopsidir. Biyopsi, prostat bezi içine uzatılan özel iğneler yardımıyla incelenmek üzere cerrahi olarak hücre örneklerinin alınmasıdır.Prostat Kanseri Tedavisi
Eğer prostat kanseri tanısı konmuşsa, tedavi kanserin ne kadar ciddi olup ve yayılmış olup olmadığına bağlı olacaktır. Kanser türü agresif değilse, doktorunuz kontrol altına almak isteyebilir ya da aktif sürveyans önerebilir.
Cerrahi, radyasyon, kriyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi de sıklıkla kullanılan diğer tedavi seçenekleridir. Doktorunuz, yaşınıza dayalı, sağlık durumunuza ve kanserin evresine göre doğru tedavi seçeneğini bulacaktır.
Prostat Kanseri Önleme
Prostat kanseri erken teşhis edilen ve kötü huylu tümör cinsinden değilse, sağ kalım oranlarının olumlu olduğu yani, öldürmeyen bir kanserdir. Erken tanı ve tedavi olumlu bir sonuç için anahtardır. Eğer prostat kanseri belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuz ile görüşmekten çekinmeyin.
Prostat kanserinin risk grubunu özellikle 50 yaş üstü erkekler olduğundan, elli yaş ve üzerindeki bütün erkelerin yılda bir kez parmakla rektal muayene olmaları, PRM ye ek olarak yılda bir kez PSA testi yaptırmaları kanserin erken teşhis ve tedavisinde son derece önemlidir. Eğer PRM veya PSA testinde herhangi bir şüphe varsa ultrasonografi mutlaka yapılmalıdır.
Bunların yanı sıra yaşam tarzında yapılacak olan birkaç değişiklik de sizi prostat kanserine karşı koruyabilir. Özellikle yeme alışkanlıklarında ufak değişikler, prostat kanserine yakalanma olasılığınızı azaltabilir. Kırmızı ve yağlı etler, ağır yemekler yerine hafif yemekler tercih etmek ve süt içmek, sizi prostat kanserine karşı korur.
KadınlaHerşey.com