Pilav Yapmanın Püf Noktaları
Pilav, özellikle etli ve sulu yemeklerin vazgeçilmezidir. Bir çoğumuz bezelyenin, kuru fasulyenin ya da etli bir nohut yemeğinin yanına, şöyle bol tereyağlı, mis gibi, tane tane dökülen bir pirinç pilavı konduruverir. Ne var ki, pilav yapmaya kalktığımızda, çoğumuzda hep aynı korku vardır; ‘ya lapa lapa olursa’, ‘ya dibi tutarsa’, ‘ya yapamazsam bu sefer de’.. Hele bir de yemekte bir misafir varsa..
Bu gibi durumları öyle sık yaşıyoruz ki, ama artık bu sorunlar son buluyor. Çünkü bugün pilav yapmanın püf noktalarını hep birlikte öğreneceğiz ve pilavın hası nasıl olur, pilav nasıl yapılır, pilav yapılışı nasıl olmalı, pilav yapımında dikkat edilmesi gerekenler neler göreceğiz.. Pilav yapmanın inceliklerini sizler için paylaştık; işte pilav yapmanın sırları ve lezzetli pilav tarifi.. 🙂
Pilav nasıl yapılır? Pilav yapmanın püf noktaları;
Pilav çok dikkat isteyen bir yemektir. Onu öyle baştan savma yapamazsınız. Haklı da tabi bi yerde, onca yemeğin yanına yakışmak kolay değil.. 🙂 Bu nedenle biz de sizler için, iyi pilavın sırrını paylaştık, işte pilav yapmanın püf noktaları;
Pirinç seçimi önemli; İlk dikkat edilecek husus pirinç seçimidir. Nitekim her pirinç pilavlık değildir. Kırık pirinçten pilav yapanlarımız da olduğu için özellikle belirtmek de yarar var, hakiki bir pilav yapmak istiyorsanız, pilavlık pirinç ve özellikle de baldo pirinç kullanmanızı tavsiye ederiz. Baldo bulamasanız da pirincin özellikle pilavlık olmasına dikkat edin.
(Pilavı misafirlerinize ikram için yapıyorsanız, özellikle kokulu yasemin pirincini tavsiye ediyoruz harika oluyor..)
Pirinçleri bolca suda yıkayın; Pilav yapılışında belki de en önemli püf nokta pirinçleri iyice yıkamaktır. Çoğumuz pirinçleri sudan geçirip, nişastasını bırakmasına izin vermeden atar tencereye. Bu işlem yanlıştır. Nişastaları iyice çıkmayan pirinçler tencerede su ve ısı ile birleşince ne yazık ki lapa olacaktır.
Tereyağını sonra ilave edin; Tereyağı ve sıvı yağının beraber kullanmak da, pilav yapımının bir püf noktasıdır. Sadece tereyağı ya da margarin kullanıldığında pilavın tadı ağır olur, bu sadece sıvı yağ kullanıldığında da pilavın tadının çokça hafif olması ile aynı durumdur. Bu nedenle yağı iyi dengelemek çok önemlidir. Ayrıca tereyağı çok çabuk yanar. Bu nedenle pirinçleri önce sıvı yağda bir güzel kavurun. Su koymanıza yakın tereyağını ilave edin ki, tereyağınız mis gibi kalsın..
Pirinçlerin kavrulmasını bekleyin; Pilav yapmanın belki de asıl püf noktası bu! Pirinçler yağda iyice kavrulacak. Hatta tencerenin kenarına çarptığında adeta cama vuran bir çakıl taşı edasında bir ses çıkaracak. Tane tane dökülecek. Ancak o zaman üzerine su ilave edebiliriz. Aksi taktirde pilav yine lapa kalacaktır. Aman ha çokça da bekletmeyin. Bu seferde suları çekemez hale gelebilir pirinçler.. 🙂 Orta ateşte 5-6 dakika kavrulmaları yeterli olacaktır.
Sıcak su kullanın; Pilav yaparken çoğu kişi soğuk su kullanır. Bu da yanlış bir işlem. Büyüklerimizin ‘pişmiş aşa su katılmaz’ sözünü hatırlatmak isteriz. Genellikle hiçbir yemeğe soğuk su ilave etmekten kaçının. Soğuk su koyduğunuzda, hararet ile pişmekte olan yemeğin ısısını düşürmüş, lezzetini kaçırmış olursunuz. Pilavda da durum değişmez. Sıcak su ilave ettiğinizde pişen her ne olursa olsun suyu algılamaz bile, lezzetini koruyarak pişmeye devam eder.
Pilava ne kadar su konur?
Ayrıca bilinen bir yöntemi de hatırlatmakta yarar var; eğer pilavı daha önceden yarım saat kadar suda bekletmediyseniz, 1 su bardağı pirinçle yaptığınız pilava, 2 su bardağı sıcak su ilave edin. Beklettiyseniz bu oran yarıya düşüyor ve 1 bardak pirince, 1 bardak su koyuluyor..
Limon ve şeker kullanın; Evet geldik pilav yapmanın asıl sırrını vermeye.. Pilavın suyunu ilave ettikten sona üzerine taze limondan bir kaç damla limon suyu damlatın ve bir tatlı kaşığı toz şeker ilave edin. Limon pirinçlerin beyazlamasını sağlarken, şeker pilavınızın hem tane tane düşmesini, hem de lezzetlenmesini sağlayacaktır.
Kapağını açmayın; Pilav yapma işlemi bittikten sonra, pilav tenceresini ocağınızın en küçük gözüne koyun ve onu da en kısık ayara getirin. Ağırdan pişen her yemek, özellikle de pilav gibi suyunu çekmesi gereken yemekler, çok daha lezzetli olur. Pilavı 15 dakika boyunca yalnız bırakın. Kapağını sık sık açmayın ve asla karıştırmayın.
Muhakkak demlendirin; Pilavın tane tane dökülmesi için demlenmeye bırakılması çok önemli bir püf nokta.. Nitekim pişen pilavı hemen servis ettiğinizde, tane tane düşse bile bir zaman sonra lapalaştığını göreceksiniz. Çünkü buharı içinde kalacaktır. Bu nedenle pilavınız piştikten sonra ocaktan alın ve serin bir yere (özellikle soğuk olması sebebiyle mutfak tezgahına) koyun ve kapağını açın. Üzerine bir kağıt veya kağıt havlu ile kapatın ve kapağını tekrar, sıkıca kapatın. En az 25-30 dakika demlendikten sonra servis edin.
Paylaşmış olduğumuz püf noktalar gerçekten işe yarıyor.. Artık ‘pilavın tane tane olması için ne yapmalıyız‘ gibi sorularla kafalarımızı yormak yok.. Hem lezzetli hem de tane tane pilav yapımı için gereken püf noktalarımız ve hayatınızı kolaylaştıracak diğer birçok pratik bilgi; KadınlaHerşey’ de.. Afiyetle kalın.. 🙂
KadınlaHerşey.com