Pika Sendromu Tedavisi
Pika Sendromu, çoğu zaman çocukluk hatta bebeklik yaşlarında başlayıp, yetişkinliğe dek devam eden, sürekli tekrar eden bir davranış bozukluğudur. Ancak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Pika, Normal besinler dışındaki gıda olmayan, yabancı maddele karşı oluşan yeme dürtüsü ile meydana gelmektedir. Hastalar zararlı olabileceğini bilseler dahi kendilerini bu maddeleri yeme isteğinden arındıramamaktadır. Çoğu zaman vücutta eksik olan demir, çinko, bakır gibi elementler, bu davranış bozukluğu ile giderilmeye çalışılmaktadır. Bu davranış bozukluğu zamanla telafisi zor sonuçlara neden olmaktadır! (detay bilgi: pika sendromu zararları)
Pika Hastalığı Tedavisi
Pika, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Pika sendromu tedavi süreci için öncelikle hastalığın kaynaklanma nedenlerinin araştırılması ve vücutta ihtiyaç olan minerallerin giderilme sürecinin planlanmasıyla başlanır. İlk yapılması gereken iyi bir gözlem sonucu teşhisin güvenilir olmasıdır. Bunun için öncelikle sendromun nedenleri bulunmalıdır ve buna uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Vücutta demir, bakır gibi mineral eksikliği söz konusu ise buna uygun ilaç tedavisi başlatılmalıdır; ayrıca doğal gıdalarla da besin takviyesi yapılmalıdır. Demir eksikliği tespit edilmişse hasta, mutlaka karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, kırmızı et tüketmelidir.
Pika Hastalarında Beslenme
Pika sendromu eğer demir eksikliğine bağlı ise, hastaların beslenme şekilleri oldukça önemlidir. Demir kaynakları; karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, siyah üzüm (taze ya da kurusu), yeşil yapraklı sebzelerdir. Ama en iyi demir emilimi hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanmaktadır. Demir içeriği yüksek bir besin tüketirken, aynı öğüne mutlaka C vitamini içeren bir salata, domates, taze sıkılmış bir portakal suyu eklemek de besin takviyesi için oldukça fayda sağlayacaktır.
Hastalığın kaynağı çinko ise; deniz ürünleri, tam buğday unu, kuru baklagillerde bol miktarda bulunmaktadır. Bakır eksikliği varsa tüketilebilecek gıdalar; karaciğer, yumurta, kakao, kuru baklagiller gibi gıdalardan rahatlıkla alınabilir.
Pika Sendromunda Ruhsal Tedavi
Kişinin beslenmesi her hastalıkta olduğu gibi pika sendromunda da kayda değer bir etkiye sahip. ancak ruh ve bedenin aynı anda şifa bulması oldukça güç. Uzmanlar hastaların demir eksikliği anemisi tedavisi kadar, ruhsal değerlendirmeye de alınması gerektiği kanaatinde. Çünkü bu kişilerin stres, kaygı, depresyon gibi sebeplerle de yeme alışkanlıklarını değiştirdiği gözlenmiş durumda. Bu sebeple de kişi, tedaviyle birlikte beslenmesini, alışkanlıklarını da gözden geçirmek zorunda.
Çocuklarda Pika Sendromu Tedavisi
Kimi çocuklar için gıda takviyesi yeterli bir tedavi yöntemi olarak kalsa da, kimileri için psikoljik destek ve terapiler de şart. Bu rahatsızlığın seyri ve nedenleri her çocukta farklılaşabilmekte. Her çocuk için ortak bir tedavi yönteminden bahsetmek oldukça güç. Tedavi süresince ortak bir şey var ki, o da; sabır ve özveri! Bu nedenle çocuklarımızın sağlığı için, sabır ve özveriyi elden bırakmamakta, gereken tedavi yöntemlerini zaman kaybetmeden uygulamakta fayda var.
Yabancı cisim yemede terapi, başarılı sonuçlar vermekte. Stresten saçlarını, mutsuzluktan gazete yiyenleri başka yöntemler bekliyor. Ancak özellikle çocuklar “oyun terapisi” ile hastalığı yetişkinlerden çok daha kolay atlatabilmekte. Oyun saatlerini bu amaca uygun hale getirmek yeterli olmaktadır. Örneğin kağıt yiyen bir minikle resim yapmak, çamura iştahı kabaran bir ufaklık ile heykel yapmak, denemeye değer birer yol ve yöntem. Uzmanlardan yardım almak tabi ki ilk yapılması gerekenler arasında.
Merhabalar. Pika hastasiyim. Sigara kulu yiyorum. Demir eksikliğim var. Demir ilaçlarını sırf sigara külünden soğuyacağım diye içmek istemiyorum. Lütfen bana yardımcı olabilir mısınız? Kurtulamıyorum. 6 yil oldu