Pembe Taksi Nedir? İyi midir, Kötü müdür?
Türkiye yeni bir uygulamayla tanıştı. Yurtdışında kimi ülkelerde faaliyet gösteren ‘pink taxi’nin yerli versiyonu. Nedir bu pink taxi uygulaması diyenler için özet geçeyim; Bir girişimcimizin Sivas yollarında trafiğe çıkardığı bir ticari taksi var. Rengi “pembe”. Bu ticari taksi için Belediyeden izin alınıyor ve uygulamaya geçiliyor. Kadın şoför ile yollara çıkacak. Taksinin tarifesi aynı ama amaçları farklı olacak. Belirli saatler yolcu taşıyacak ve bu yolcular sadece ‘kadın’ yada ‘aile’ olacak. Şu an için bir durakta başlayan uygulama, istenirse başka duraklarda da faaliyete geçebilecek. Taksi, 08:00 ile 20:00 saatleri arasında yolcu taşımacılığı hizmeti verecek. Pembe Taksi seferleri şu an Sivas ilinde yapılıyor ancak toplum nezdinde düşüncesi bir olgunluğa erişince İstanbul’da da hizmet vermeye başlar mı bilinmez.
Ancak bir sorun var. Bu haberi duyan vatandaşların kimi bu olayı doğal bulurken, kimi destekleyip hatta daha da yaygınlaşmasını savundu. Ancak sosyal medya üzerinden epeyce bir kesim de var ki, bu uygulamaya karşı çıkıyor. Halkın tamamında ki görüş tabi ki tam olarak ne yönde ağırlık kazınıyor belli değil. İlerleyen zamanlarda ‘pembe otobüs’ gibi bir oylamaya gidilir ve ‘pembe taksi için de oylama’ yapılırsa işte o zaman durum tam olarak görülmüş olur.
Bu uygulama iyi mi kötü mü bir türlü karar verilebilmiş değil.
Taraflar ikiye ayrılmış. “Pembe Taksi’yle yaşasın özgür gezinti!” diyenlerle “biz neden kendimizi toplumdan koparıyoruz! da sırf erkeklerin eksileri yüzünden kendimizi onlardan ayırmak zorunda kalıyoruz” diyenlerin bitmeyen savaşı sürüyor. İki tarafında kendine göre bakış açısı var. Pembe Taksiyi makul bulan taraflar sosyal medyada destekte bulunuyor:
Pembe Taksi uygulamasına karşı olan taraf sosyal medya da daha bir fazla. Hatta sosyal medya kullanıcıları ‘biz binmeyiz siz insan olmayı öğreneceksiniz!’ eğilimiyle daha büyük bir çoğunluk oluşturuyor.
Peki kim neden haklı! Gerçekten erkekler ‘erkek olmadığı’ için mi sorun oluyor, yoksa kadınların korunması gereken bu tarz yada bir şekilde farklı çalışmalara mı ihtiyaç var?
Konuyu hem oradan hem buradan tutup bir kaç söylenecek olursam; Pembe Taksi Uygulaması tamamen bir korumacılık, rahat ve özgür bir seyahat için düşünülmüş (parasal kısmına değinmiyorum). Ortaya çıkış amacı ve saat sınırlandırması ile bu uygulamayı hayata geçiren vatandaşımız kendince kadınlara karşı bir seçim sunmuş. Ancak ona gelen tepkiler bu vatandaşın düşüncesine karşı bazen haddini aşabiliyor. Sonuçta herkes her yaptığının her seçeneğini düşünebilecek, toplumdaki her yansımasını kılı kırk yarar deresinde ölçebilecek diye bir şey yok!
Pembe Taksi uygulaması hangi ülkelerde faaliyette?
Bu uygulama aslında yeni bir uygulama değil. Avrupa ülkelerinden de, Ortadoğu ülkelerinden de bu örnek uygulamaya rastlıyoruz. İngiltere, Meksika, Mısır, İran gibi ülkelerde uygulanmakta ve epeyde rağbet görmekte.
Artıları da var eksileri de!
Pembe Taksi uygulamasına ‘sadece kadınları taşıyor‘ diye değil de ‘tek olan erkekleri almıyor‘ şeklinde bakarsak biraz ortamı yumuşatmış oluruz.
Mesela bu uygulama, tek başına güvenmediği bir taksiye binmek zorunda kalmak istemeyen kadınlar için iyi bir seçenek. Peki bir kadın neden bir erkeğe güven duymak yada duymamak durumuna düşmek zorunda?
‘Siz adam olmayı öğreneceksiniz!’ söylemi ne kadar gerçekçi?
Kadınlara yönelik bu taksi uygulamasını savunursunuz yada savunmazsınız ancak iki açıdan da bu işin artıları ve eksileri var. Sadece bir açıdan bakıp karar vermek sağlıklı olmaz. Ancak topluma ‘siz insan olmayı öğreneceksiniz’ demek; ‘hapishaneleri, tımarhaneleri, psikiyatr merkezlerini kapatacak masumluğa ereceksiniz’ gibi temelsiz bir iddiadan öteye geçmez. Zaten insanlığın istediği ortak hayal; hiç bir suçun işlenmediği, kapıların açık olduğu ama hırsızlık olmadığı, hiç kimsenin bedenine zorla taciz edilmediği bir toplum değil mi? Peki bu mümkün mü?!
İstemek ayrı, gerçekler ayrıdır. Evet taksiciler işini güzel yaparsa mesele yok. Ancak taksicileri seçerken vicdan, ruh, ahlak, düşünce kriterlerine göre mi seçim yapıyoruz. Her mesleğin, her ortamın kötü insanları vardır kadınıyla erkeğiyle. Pembe taksi uygulaması ‘sarı taksileri tecavüzcü yapmaz!’.
Şöyle bir örnek verirsek; mesela taksiciler arasında kadınların yoğun olduğunu ve kimisinin size rahatsızlık verdiğini (erkekler için) düşünelim. Bu durum kimi kadın taksicilerin arabasına bindiğinizde sizi rahatsız ediyor. Mesela sizin parmağınızdaki yüzüğü görmesine rağmen sizi gözüyle taciz ediyor, rahatsız ediyor. Ne yaparsınız? Erkek şoför olan taksilere binmek istersiniz. Bu ayrımcılık mı olur şimdi?
Türkiye de taksi sektöründe neredeyse tamamında erkek ağırlıklı iş gücü var. Kadınların ağırlıklı olduğu bir sektör sıfır sorunsuz bir sektör mü?
Pembe taksicilik ayrmcılık mı, evet. Ancak bir ihtiyaçtan doğan, gerekli yanları olan, ihtiyaca da gayet güzel cevap veren bir uygulama. Ama bir taraftan artıları varken bir taraftan da toplumda yanlış algılara da sebep oluyor mu, ayrımcılığı körüklüyor mu, farklı şeyleri çağrıştırıyor mu.. gibi durumlarıda göz önüne alacak olursak kendi içinde tartışılacak yanları da yok değil.
Zamanla uygulanıp görülmesi gerekiyor. Kimi ayrımcılıkları, zıtlaştırıyor gibi görmek sorunları çözmek yerine, aksine daha da karmaşıklaştırır. Her ayrımcılık kötü demek değildir.
Siz hangi tarafındasınız bu tartışmanın?
İçerik Sahibi: Sosyal Yorumcu