Parfümün Zararları
Parfüm, ‘Per Fumus’; Latince bir söz öbeği.. Anlamı, ‘duman için’. Bugünkü parfüm kelimesinin asıl kökeni. Parfümler, üç büyük medeniyetten doğmuş: Asur ve Babil diyarı Mezopotamya, ilk insanın yaşadığı tengriler ülkesi Mısır ve kendi dilleri Sanskritçe’deki ismiyle ‘baharat’, bizimkiyle ise Hindistan.
Medeniyetlerden doğmuş ve tarihten bugüne değin birçok ulus ve ülke dolaşmış bu güzel kokular.. Macarlar içerisine alkol koyma fikrine sahip! Böylece günümüzdeki alkollü ve kalıcı parfümlerin de temelleri o tarihte atılmış.
Parfüm günümüzde bir medeniyet sembolü. Özellikle Fransa ve İtalya için.. Bu ülkeler, işi sanayiye dökmüş ve bu işin ticareti, ülke ekonomisinde çokça büyük paylara sahip. O hoş kokular, masumluğunu yitirmiş ve ne yazık ki, günümüzde de gördüğümüz gibi, kapitalizm çarkı içerisinde yerini bulmuş. Hal böyle olunca, parfümün içerisindeki doğallık ve sağlık da tehlikeye girmiş, bozulmuş.
Uzmanlar uzun zamandır parfümün zararları hakkında, halkı bilgilendirme amaçlı araştırmalar yürütüyor. Varsayımlarında yanılmış da değiller ne yazık ki! Bunlardan en dikkat çekeni, aslında hiç ihtimal vermeyeceğimiz, ancak acı bir gerçek olarak karşımızda duran bir sonuç var; ‘parfüm kısırlık nedeni!’
Parfüm neden kısırlık yapar?
Birçok parfümde ortak bir madde kullanılır; ‘fitalat!’ Fitalatlar, plastik ve pvc malzemelerin sertliğini azaltmak , esneklik ve yumuşaklık kazandırmak için katılan kimyasallardır. Plastik yumuşatma amacıyla kullanıldığı gibi, birçok kozmetik üründe, özellikle kalıcı parfümlerde, oyuncak, deterjan ve kişisel bakım ürünleri gibi günlük hayatta sıklıkla kullandığımız ürünlerde de kalıcı koku ve renklendirme amacıyla kullanılmaktadır.
Fitalatların canlılar üzerinde hormon bozucu etkileri olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden bebek ve çocuklar için yetişkinlere göre çok daha tehlikelidir. Fitalatlar, erkeklerde üreme hücrelerinde bozulmalara, kısırlığa, cinsel organlarda gelişim bozukluklarına neden olabilir. Fitalatlar, kanserojen kimyasallardır. Ayrıca fitalatlar hormonların dengesini bozucu etki gösterdiği için birçok hastalıkta tetikleyici etki gösterebilir.
Parfüm erkekleri kısırlaştırıyor!
Uzmanlar, parfümdeki kimyasal maddelerin cilt ve solunum yoluyla vücuda geçebileceğini belirtiyor. Bunun erkeklerde testesteron gibi hormonların, vücutta işlev görmesini bozarak sperm kalitesini düşürüp, erkekte üreme problemleri doğurabileceğinin altı çizilmekte. Parfüm gibi birçok kimyasal içeren kozmetik ürünler, kısırlık yaptıkları yetmiyor gibi kanser riski de taşımakta! Birçok parfümde kullanılan filalatlar, erkeklerde üreme fonksiyonlarının bozulmasına neden oluyor.
Ayrıca bu maddelerin bir zararı da yan etki yapmaları. Özellikle alerjen etkiye sahip bu ürünler, ciltte ciddi hasarlara neden olabiliyor. Acil tedavi gerektiren durumlarla karşılaşılması söz konusu olabiliyor.
Parfüm nasıl kullanılmalı?
Uzmanlar, parfümlerin çok yakından sıkılmaması gerektiğini vurguluyor. Özellikle de terli iken vücuda sıkılan parfüm, zehre dönüşebiliyor!
Parfümü terliyken kötü kokuyu bastırmak için değil, temizken terlediğimizde de ter kokusunu daha hafif yaymak için kullanmak gerekiyor.
Ayrıca parfümlerin çok yakından sıkılması cilt problemlerine neden olduğu gibi, alerjen etki de gösterebilmekte.
Parfümü direk cildiniz yerine ,üzerinizdeki kıyafete sıkmanız da aynı etkiyi gösterecek ve çok daha sağlıklı bir şekilde parfüm kullanmış olacaksınız. Ayrıca sıkılan parfümün solunması da oldukça tehlikeli, mümkünse, ortan hemen havalandırılmalı ve bu kimyasalların tehlikeleri en aza indirilmeli.
Parfüm ve deodorantın içindeki kimyasalları mümkün olduğu kadar cilde temastan kaçınmak gerekir. Çok yoğun kullanımlar sonrasında kesinlikle duş alınmalı ve üzerinizde kalan kimyasal parfüm atıklarından kurtulmalısınız.
KadınlaHerşey.com