OGTT / GTT Nedir, Neden Yapılır?
Şeker Yükleme Testi olarak da bilinen ve adlandırılan, Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) ya da Glukoz Tolorans Testi (GTT), vücudun glukozu kullanma ve kandan atılma kabiliyetini gösteren bir testtir. Hastalara ağız yoluyla glukoz çözeltisi verilir, yani vücutlarına bir miktar şeker yüklemesi yapılır. Testteki amaç; şeker hastalığı riskini araştırmak ve diyabet (şeker hastalığı), prediyabet (gizli şeker) ya da gebeliğe bağlı şeker hastalığı varsa, tanısını koymaktır.
OGTT için nelere dikkat edilmeli?
Testten 3 gün önce en az 150g/gün karbonhidrat olmak kaydıyla hastaya bir beslenme uygulanır. Hastaların günlük aktivitelerine her hangi bir kısıtlama yapılmaz. Öyle ki hastaların bu süre zarfında tüketecekleri enerji pankreasın insülin salımını artıracaktır. Testin yapılacağı gün hasta ilaç kullanmaz. Test öncesi 8-10 saat süre boyunca bir şey yiyemez. Test süreci tamamlanana kadar hastanın yatak istirahati olmaz ve sigara içmez.
OGTT kimlere yapılır?
- Hamileler (24-28 hafta arasında),
- Yaygın damar tıkanıklığı olanlarda,
- Nedeni saptanamamış böbrek rahatsızlığı çeken hastalar,
- Nedensiz sinir tutulması yaşayanlar,
- Göz diplerinde sonradan damar oluşumu gözlenenler,
- Açlık kan şekeri 100-126 arası seyreden hastalar,
Bu hastalara glikoz tolerans testi yapılmaktadır.
OGTT nasıl yapılır?
Yukarıda belirtilen testten 3 gün önce başlayan süreç testin uygulanabilmesi için, hastaların 8-10 saatlik açtıktan sonra test yapılır. Bunun için en uygun test saati gece aç kalınabildiği için sabah 7 – 9 arasıdır. Hastanın bazal plazma insülin düzeyi sabah daha fazla olmaktadır. İnsülinin glikoza duyarlılığı ise sabahları yükselmekte gece düşmektedir. Bu yüzden testin öğleden sonraya bırakılmaması sağlanarak yüksek glukoz değerlerinin elde edilmesinin önüne geçilmiş olur.