Ödem Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Ödem, hücre içi sıvının hücre dışına çıkması ile hücreler arasında bulunan sıvıda normalden daha fazla miktarda kan plazması toplanmasıdır. Bu durum kalp, damar ve böbrek rahatsızlıklarının belirtisi olabileceği gibi bazı alerjik rahatsızlıklarda ve beyin travmalarında tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.
Farklı tipleri bulunan ödem belirtisi, ödemin kaynaklandığı hastalığa göre vücudun değişik bölgelerinde olabilmektedir. Tedavi sırasında öncelikle hastalığın tespit edilmesi ve hastalığı meydana getiren etkenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sonrasında ödem çözücü ve idrar söktürücü ilaçlar faydalı olabilmektedir. Bazı ilerlemiş vakalarda ödemin cerrahi olarak da çıkarılması gerekebilmektedir.
Ödem Belirtileri Nelerdir?
Kişilerin günlük yaşamlarında tüketmiş olduğu su ve tuz miktarı ödem oluşmasında son derece önemlidir. Vücutta meydana gelen ve gözle fark edilebilen bir şişme ve ödem oluştuğunda yaklaşık 2-3 litre arasında su tutulumu oluşmuş anlamına gerekmektedir. Ödem ile birlikte kilo artışı da oldukça sık görülen bir durumdur. Ödem problemi bazı durumlarda bütün vücutta görülebildiği gibi bölgesel olarak da oluşmaktadır.
Ödem Neden Olur?
Vücuttaki bölgesel ödem, ödemin nedeninin bulunması konusunda daha belirleyici olabilmektedir. Bazı durumlarda ödemin herhangi bir sebebi olmayabilir. Bu durumda ödemin genetik ya da stres kaynaklı olduğu düşünülmektedir.
Ödem Oluşumunun başlıca nedenleri;
- Hareketsiz bir yaşam,
- Hareketsiz kalmak,
- Ameliyat,
- Yüksek irtifa,
- Sıcaklık,
- Yanıklar,
- Hamilelik,
- Adet dönemi ve adet dönemi öncesi,
- Doğum kontrol hapı,
- Menopoz,
- Bazı ilaçlar,
- Aşırı tuz kullanımı,
- Kötü beslenme veya yanlış diyet.
Ödem oluşum nedenine göre sert, orta sert ya da yumuşak karakterli olmak üzere üç gruba ayrılır. Yumuşak ödem, dokunarak hissedilebilir. Ödemin olduğu yere parmakla bastırılıp çekildiğinde kısa bir süre ciltte parmağın izi kalmaktadır. Ancak bu durum sert ödem için geçerli değildir. Bu nedenle hasta ödemi her zaman fark edemeyebilir.
Ödem sanıldığı gibi sadece el ve ayaklarda olmayabilir. Bazı durumlarda kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, beyin gibi organlarda ve hatta bağırsaklarda bile oluşabilmektedir. Ayrıca ödem kadınların regl dönemlerinde de sıkça görülür ve 2-3 kilo kadar kilo artışına sebebiyet verebilmektedir.
Ödem Nasıl Geçer?
Ödem ihmal edilmemesi, nedeni araştırılması gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü ödem; böbrek, kalp, damar ve karaciğer hastalıkları, hormonal bozukluklar ve çeşitli alerjik rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir.
Eğer herhangi bir rahatsızlık yoksa, aşırı kilo, normalden fazla tuz tüketimine karşılık yeterince su tüketmemek, aşırı yorgunluk, uzun süre ayakta kalmak, fazla karbonhidrat tüketimi, aşırı sıcak hava ödeme sebep olacak etkenlerdir.
Ödem Atmak İçin;
- Ne kadar tuz tükettiğinizi gözden geçirin. Yemeklerinize ekstra tuz ekmekten kaçının. Bol tuzlu olduğu bilinen fast-food türü yiyeceklerden kaçının. Tuzlu kuru yemişler, cipsler, tuzlu peynirler, turşu ve pek çok hazır gıda tuz bakımından ödem şikayeti olanlar için sakıncalıdır.
- Alkol, sigara ve kafeinden uzak durun.
- Alerji yaptığından, size dokunduğundan şüphelendiğiniz gıda türleri varsa bunlara bir süre ara verin. Gerekirse bir gıda duyarlılığı testi yaptırabilirsiniz. Rafine gıdalardan, pastane ürünlerinden ve kızartmalardan kaçının.
- Bol bol su için. Vücudunuzun sıvı tutması, su içmemeniz anlamına gelmez. Kesinlikle bu ikisini karıştırmayın.
- Lifli besinlere yönelin. Taze sebze ve meyveye beslenmenizde ağırlık verin.
- Günlük hareketinizi arttırın. Düzenli yürüyüş yapmaya çalışın.
- Fazla kilolarınızdan kurtulun.
- Özellikle karahindiba çayının ve maydanozun (veya maydanoz suyu) ödem atmayı kolaylaştırdığı bilinir.
- Kas sorunları için sıklıkla tavsiye edilen arnika çiçeği kremi ödem atmakta da yardımcı olabilir.
KadınlaHerşey.com