Kadınla Herşey

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Bir çoğumuz farklı sebeplerle evden ayrılmadan önce, sobayı açık bırakıp bırakmadığımız ya da kapıları kilitleyip kilitlemediğimiz konusunda endişe edebiliriz. Bu endişe her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için eve dönmemize neden olabilir. Bu tür endişe ve davranışlar normal olsa da, bazı insanlar bu konular hakkında aşırı kaygı yaşar. Kaygı, genellikle o kadar yoğundur ki, kişinin normal bir hayat yaşama yeteneğini etkiler. Anksiyeteyi azaltmak için kişi tekrarlayan eylemlerde bulunur ve bu eylemler gerçekleşmezse anksiyetede bir artış yaşayabilir. Bu durum meydana geldiğinde, kişiye obsesif kompulsif bozukluk ya da obsesif kompulsif kişilik bozukluğu tanısı konabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk bir anksiyete bozukluğudur. Bu bozukluğu geliştiren insanların kontrol edilemeyen düşünce ve korkuları (obsesyon) vardır. Bu takıntılar kişinin obsesyonları durdurmak için bir çaba harcadığı tekrarlayan davranışlara (kompulsiyonlar) neden olur. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olan kişiler obsesyonlarının mantıksız olduğunu fark edebilir ve kompulsif davranışı durdurmayı deneyebilir. Kompulsif davranışı durdurma, kaygı ve sıkıntıyı arttırır ve kişiyi davranışı devam ettirmeye yöneltir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunun nedenleri anlaşılamamıştır. Bozukluğu olan insanların çoğunda bu durum 30 yaşından önce gelişir. OKB kafa yaralanmaları ve enfeksiyonların belirli türleri ile bağlantılı olmuştur. OKB olan kişilerin herhangi bir beyin anormalliği olduğuna dair kanıt yoktur. Bazı hastalarda OKB, Tourette sendromu ile bağlantılı olabilir.

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğunun nedenini açıklamak için üç teori geliştirilmiştir. Bunlar arasında şunlar vardır:

Biyolojik nedenler; OKB genetik anormalliklerden kaynaklanabilir. OKB olan kişilerin genellikle bozukluğu olan yakın bir akrabası vardır.

Çevresel nedenler; OKB zamanla öğrenilmiş davranışların bir sonucu olarak gelişebilir.

Yetersiz seviyede serotonin; Beyindeki serotonin seviyeleri azalırsa OKB oluşabilir. Serotonin duygularınızı düzenlemeye yardımcı olabilen bir kimyasaldır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu belirtileri iki bölüme ayrılabilir; obsesyonlar ve kompulsiyonlar. OKB olan insanların çoğunda her iki alandan da belirtiler vardır. Bozukluğu olan bazı insanlarda sadece obsesif veya kompulsif belirtiler vardır.

Obsesif ve kompulsif belirtiler her kişi için farklı olsa da, bazı ortak takıntılı düşünceler vardır. Obsesif düşünce örnekleri şunlardır:obsesif-kompulsif

  • Mikrop, hastalık veya rahatsızlık korkusu,
  • Kendine ya da başkalarına zarar verme korkusu,
  • Cinsel içerikli şiddet düşünceleri,
  • Sizin için önemli olan şeyleri kaybetme korkusu
  • Doğruluk ve düzene odaklanma,
  • Hurafeler üzerine odaklanma,
  • Dini inançlara sıkı bağlılık,

 

Kompulsiyonlar davranışlardır ve davranış her OKB’li kişi için değişse de, bazı ortak kompulsiyonlar vardır. Bunlar arasında şunlar vardır;

  • Zaten tamamlanmış görevleri kontrol ve tekrar kontrol,
  • Güvende olup olmadığını görmek için sürekli arkadaşlarını ve ailesini arama,
  • Kelimeleri sayma veya yineleme,
  • Aşırı temizlik ya da yıkama,
  • Bir şeyleri düzenleme,
  • Aşırı ibadet etme,
  • Hiçbir değeri olmayan çöp biriktirme.

 

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tanısı Nasıl Konur?

Obsesif kompulsif bozukluk belirtileriniz varsa, doktorunuz diğer sağlık koşullarını ekarte etmek için bazı testler yapabilir. Fiziksel bir muayene yapacak ve kan testi isteyecektir. Doktorunuz ayrıca bir psikolojik değerlendirme önerebilir. Psikolojik değerlendirme sırasında doktorunuz belirtiler hakkında sizinle konuşacaktır. Yale-Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği (YBOKÖ) gibi testleri tamamlamanızı isteyebilir. Bu testler OKB teşhisine yardımcı olabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Eğer OKB tanınız varsa, doktorunuz çeşitli tedavi seçenekleri sunabilir.

İlaçlar; Genellikle, doktorunuz obsesif düşünce ve kompulsif davranışları azaltmak için ilaç yazacaktır. Selektif serotonin geri alım inhibitörleri ya da SSRI olarak bilinen ilaçlar genellikle bu hastalık için öngörülen ilk ilaçlardır. SSRI’lara örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Sitalopram (Celexa),
  • Floksetin (Prozac),
  • Fluvoksamin (Luvox),
  • Paroksetin (Paxil),
  • Sertralin (Zoloft).

obsesif-kompulsif-bozukluk

Bu ilaçlar etkili olmazsa, doktorunuz trisiklik antidepresanlar dahil başka ilaçlar deneyebilir.

Doktorunuz ayrıca size belirtiler ile baş edebilmenize yardımcı olabilmek için tedavi önerebilir. Bilişsel davranışçı terapinin (BDT) OKB hastalarında obsesyonlar ve kompulsiyonları azalttığı görülmüştür. İlaç ile kombine edildiğinde, BDT tedavinin başarısını artırabilir.

Eğer OKB tanınız varsa, tedavi, belirtileri azaltmada yardımcı olacaktır. OKB, uzun süreli ya da kronik bir hastalıktır. Bu duruma sahip çoğu insan aktif belirti dönemleri yaşar. Bu süreleri iyileşme ve semptomlarda bir azalma takip eder. OKB tekrarlar ve birçok hasta için belirtiler tedavi ile bile tamamen yok olmaz.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com