Nasır Nedir, Nasıl Geçer?
Nasır, hemen hemen herkesin bildiği ve hayatında en az bir kez bile olsa yaşamış olduğu bir cilt sorunudur. Çoğunlukla kendi kendine tedavi edilebilmesine rağmen çok ilerlemiş vakalarda doktora başvurmak gerekebilmektedir.
Nasır Neden Olur?
Nasırın oluşmasının asıl sebebi sürtünme ya da bölgeye sürekli uygulanan basınçtır. Ölü deri hücreleri bir bölgede birikerek bir keratin (protein) tabakası oluşturur, zamanla nasırın altındaki deri hücreleri iltihaplanarak ağrı ve rahatsızlık vermeye başlar. Sürtünme ya da baskı nedeniyle belli bir bölgede tahriş oluştuğunda cilt kalınlaşarak aslında vücudun o bölgesine yardımcı olmaya çalışmaktadır. Aslında nasır oluşturarak o bölgeyi bir nevi korumaya almaktadır. Bu nedenle nasır en basit şekliyle cildin korunma amaçlı olarak kalınlaşması şeklinde tanımlanabilir.
Zira çoğunlukla vücudun ağırlık taşıyan yani baskıya maruz kalan bölgeleri nasırlaşır. Bu yüzden nasır en fazla ayaklarda görülür. Dar veya sıkı ayakkabı tercihleri, sert zeminle sürekli temas etmek durumunda oluşacak sürtünme, hatta iki ayak parmağının birbirine uyguladığı baskı nasır oluşmasına sebep olabilmektedir.
En çok görülen nasır türü “helloma dura (HD)” olarak adlandırılan ve yürürken parmakların üst bölgesinin ayakkabıya sürtünmesinden dolayı oluşan nasırdır.
Daha yumuşak nasır türlerine “helloma molle (HM)” denilmektedir ve iki parmak arasında oluşmaktadır.
Nasır oluşumuna neden olabilecek pek çok sebep olmakla beraber en sık karşılaşılan sebepler;
- Sıkı ve ayak yapısına uyumsuz ya da yüksek topuklu ayakkabı tercihleri,
- Dışarıda yalın ayak yürüme alışkanlıkları,
- Ayak parmaklarında meydana gelen deformasyonlar,
- Ayağın kemikli bir yapıya sahip olması,
- Yürüme sırasında yanlış basma hareketleri olarak sıralanabilir.
Nasır Nasıl Geçer?
Nasır tedavisinde sıklıkla kullanılan ve doktorların reçete ettiği bilinen birkaç nasır ilacı vardır; Duoderm nasır solüsyonu, Dilan nasır çözeltisi, Proderm nasır sökücü solüsyon, Scholl nasır solüsyonu, Lemor nasır solüsyonu ve Flexitol nasır ilaçlarından bazılarıdır.
Nasır ilacı yanı sıra nasır tedavisinde kullanılan, nasır yakıları, nasır bandı ve nasır törpüleri de, nasırların azalmasında oldukça etkili olabilmektedir.
Nasırların neden olduğu ağrı ve rahatsızlıktan kurtulmak için badem yağı, E vitamini ve lanolin içeren kremler kullanmak faydalı olacaktır. Bu tür kremlerin nasırlı bölgenin üzerine yedirilerek masaj yapılması suretiyle nasırın yumuşaması sağlanır. Düzenli uygulama sayesinde nasırın küçülmesi bile mümkündür.
Ayrıca, ayakkabı giymeden önce nasırlı bölgenin üzerine yara bandı yapıştırılması ve plaster takılması ağrıyı azaltmak için faydalı olacaktır. Yalnız, yara bandının ya da plasterin nasırın üzerinde 1 günden fazla bırakılmaması ve çıkarılırken sağlıklı deriye zarar vermemesine dikkat etmek gerekecektir.
KadınlaHerşey.com