Kadınla Herşey

Mide Tembelliği Nedir?

Mide Tembelliği Nedir?

Gastroparez da denilen mide rahatsızlığının tam olarak Türkçe kelime karşılığı olmamakla birlikte bu hastalık mide boşalmasında gecikme veya mide tembelliği şeklinde ifade edilebilmektedir. Mide tembelliğinde midenin boşalması normalden çok daha uzun sürmektedir.

Mide Tembelliği Nasıl Olur?

Normal şartlarda mide, besinleri sindirim için gerekli işlemlerden geçirdikten sonra ince bağırsaklara iletmekle görevli organdır. Bu amaçla mide, vagus denilen bir çeşit sinir sayesinde belirli özelliklerle kasılır ve bu kasılma sırasında besinleri öğüterek ince bağırsaklara iletmek üzere hazır hale getirir. Vagus siniri ile ilgili bir sorun meydana geldiğinde mide kasılma işlevini yeterli derecede yerine getiremez ve bu durumda besinleri ince bağırsaklara gönderemez. Bu nedenle sindirim olması gerekenden daha yavaş olur ve ince bağırsağa gecikmeli olarak gönderilir.

Mide Tembelliğinin Belirtileri Nelerdir?

  • Çocuklarda karın ağrısı yakınmasıyla başlar ve bunun yanında bulantının eşlik ettiği zamanlar da olabilir. Bu etkiler sabah kahvaltısı öncesinde ve sonrasında yoğunluk gösterir.
  • Çocuklarda ağız kokması ve bazı hallerde yemek sonunda kusma eşlik edebilir. Bu belirtiler çocuklarda olduğunda, okul korkusu gibi sebeplere bağlandığından genellikle önemsenmeyebilir.
  • Kusma olan vakalarda, kötü koku dikkat çekicidir. Yemekten hemen sonra ya da daha sonra kusma görülebilir.
  • Mide tembelliği yaşayan hastalar genellikle çabuk doyarlar.
  • Çocuklarda bu duruma bağlı olarak büyüme geriliği yaşanabilir. Kilo almaları ve boylarının uzaması yavaşlar.
  • Hastalarda acıkma gecikir. Çocuklar her zaman tok olduklarını dile getirirler.
  • Reflü hastalığına bağlı olarak yaşandığında, reflü tedavisi olumsuz olarak sonuçlanır.
  • Hastalarda yemek sonrasında geğirme ve karında şişkinlik meydana gelir.
  • Belirtiler liften zengin olan besinlerin tüketilmesi, katı besinlerin, çiğ sebze ve meyvelerin tüketilmesi, yağlı ve gazlı gıdaların yenilmesi sırasında daha belirgin yaşanır.
  • Besinlerin midede daha fazla beklemesinden dolayı, bu durum bakteri üremesine ve besinlerin midede çürümesine sebep olur. Bunun sonucunda meydana gelen gaz nefes ve ağız kokusu oluşturur. Midenin içinde hazmı olmamış gıda birikimi görülebilir. Bunun sonucunda midede tıkanma ve şişlik gelişebilir.
  • Yetişkinlerde şeker hastalığı varsa, kan şekeri düzeylerinde değişiklik gözlenir. Besinler ince bağırsağa geçtikten sonra emileceğinden, kan şekerinin seviyesi ayarlanamaz.

 

mide-tembelligi-nedirMide Tembelliği Kimlerde Görülür ve Neden Olur?

Gastroparez yani mide tembelliği, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen bir rahatsızlık olmakla beraber her ikisinde de farklı seyreder. Mesela yetişkinlerde genellikle altında yatan önemli bir rahatsızlığa (diyabet gibi) işaret edebilir. Çocuklarda ise genellikle böyle bir durum söz konusu değildir.
Mide tembelliğine nelerin sebep olduğu yetişkinlerde nispeten tanımlanabilse de çocuklarda her zaman bu mümkün olamamaktadır. Yine de çocuklarda en önemli nedenin viral enfeksiyonlar olduğu söylenebilir. Buna sebep viral enfeksiyonların büyük kısmı çok ağır seyretmeyen, çoğunlukla aile tarafından farkedilmeyen viral enfeksiyonlardır.

Mide tembelliği erişkinlerde özellikle şu nedenlerden dolayı meydana gelebilir;

  • Anoreksiya nervoza ve bulimya nervoza sıklıkla vakalarında görülmektedir.
  • Ayrıca, sürekli kullanılan bazı ilaçlar da mide-bağırsak sisteminin hareketliliğini yavaşlatabilmektedir.
  • Reflü sıkıntısı çekenlerin de mide boşaltım hızları son derece yavaştır.
  • Fakat erişkinlerde mide tembelliğinin en önemli ve en sık rastlanılan nedeni şeker hastalığıdır. Diyabetik hastalarda kan şekeri düzeyleri değişkenlik gösterdiğinden, midenin içeriğinin ince bağırsaklara geçmesinin ardından kan şekeri ayarlanamamaktadır. Ancak bu durum çocuklarda pek görülmemektedir.
  • Çocuklarda mide tembelliğinin neden olduğu en önemli komplikasyon büyüme geriliğine yol açmasıdır.

 

Mide Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

Mide tembelliğinin tanısını koymak için yapılacak tetkikler ve sonrasında tedavi seçenekleri ve nasıl bir diyet uygulanacağı konunun uzmanı hekimler tarafından belirlenir. Fakat genel olarak yağlı ve lifli besinlerden uzak durmak, portakal ve brokoli gibi sindirilemeyen lif içeren gıdalardan uzak durmak, rahatsızlığın geçmesinde faydalı olacaktır.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com