Mide Bulantısının Nedenleri
Bulantı, kişide kusma isteği ile oluşan ve rahatsızlık veren bir durumdur. Bulantı bir hastalık olmayıp, vücutta bulunan çeşitli hastalıkların belirtisi veya habercisi konumundadır. Bu hastalıklar mide ile ilgili olabileceği gibi vücudun başka bir yerinde olan herhangi bir hastalık veya etken de bulantıya neden olabilmektedir. Örneğin seyahatlerde o anki değişik harekete bağlı taşıt tutması gibi etkenler bulantı ve kusmaya neden olabilmektedir.
Mide bulantısının sebepleri nelerdir?
Bulantının sebebi sindirim sistemi ile ilgili reflü, gastroenterit gibi rahatsızlıklar olabileceği gibi, migren, addison hastalığı, hamilelik, apandisit, alkolizm, kanser, doymama hastalığı, beyin tümörü, böbrek yetmezliği, gıda zehirlenmesi, depresyon, diyabet, grip, böbrek yetmezliği, kalp krizi, sinirlilik, pankreatit, peptik ülser, sigara içme, denge bozukluğu ve hepatit gibi hastalıklar da olabilmektedir. Özellikle kemoterapide bulantı çok büyük bir sorundur. Sindirim sistemini tahriş eden her türlü etken bulantı ve sonrasında kusmaya neden olabilmektedir.
Sindirim kanalında gelişen iltihaplar, ülserler, nefes darlığı ve tıkanmalar, safra kesesi ve solunum yollarını ilgilendiren iltihap ve tıkanmalar, periton zarının iltihaplanması, sindirim kanalındaki kanamalar gibi birçok etken sindirim sisteminde tahrişe yol açmaktadır. Ayrıca vücuda yaygın bir şekilde etki eden enfeksiyonlar sırasında ateş ile birlikte de bulantı ve kusma görülebilmektedir.
Reflü hastalığı bulunan kişilerde, eğer reflü mide kapak mekanizmasında bulunan yapısal bir sorundan kaynaklanıyorsa özellikle yemek sonrasında eğilme, yatma gibi mide içi basıncı arttıran eylemler ile yiyeceklerin yemek borusuna çıkması sonucu bulantı ve öğürme yaşanabilmektedir.
Sabahları gece boyunca devam eden reflünün ağızda bıraktığı tat bulantıyı tetikleyebilmektedir.
Migren hastalığı bulunan kişilerde migren ataklarında şiddetli bulantılar görülebilmektedir. Ayrıca hamilelikte sabahları sıklıkla görülen bulantı, hiçbir hastalığı bulunmayan kişilerde de çevredeki herhangi bir etkenin tetiklemesi sonucu yaşanabilmektedir.
Mide bulantısı nasıl geçer?
Her zaman doktora gitmeyi gerektirmeyen bulantı, beraberinde mide ağrısı veya vücudun herhangi bir yerinde ağrı, yanma gibi başka yakınmalar da mevcut ise vakit kaybetmeksizin doktor kontrolünde teşhis edilmeyi gerektirmektedir. Doktor kontrolünde kullanılacak hafif bulantı ilaçları ile şikayetler azalabilmekte iken eğer altında yatan enfeksiyon yada bir hastalık mevcut ise tedavi öncelikle o hastalığa yönelik olmalıdır.
KadinlaHersey.com