Kadınla Herşey

Kulunç Ağrısı Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Kulunç Ağrısı Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Halk dilinde kulunç olarak bilinen Fibrositis nedir? Bu, bir tür kas ve adele rahatsızlığıdır. Halk arasında sıklıkla kullanılan bir tabir olan kulunç ağrısı ile kastedilen yer, iki kürek kemiği ile omuz başları arasındaki bölge, yani sırtın üst kısmıdır. Tıp dilinde kulunç ağrısı ile tam olarak kastedilen ise ‘miyofasiyal ağrı sendromu’ denilen ve kaslar ile kasları çevreleyen zarla ilgili problemlerdir.

Hastanelere romatizmal şikayetlerle başvuran hastaların genelde yüzde 10’unu kulunçlu hastalar oluşturur. Peki, halk arasında ‘kulunç kırma’ diye kavram üretilen ve hemen herkesin şikayetçi olduğu kulunç ağrısı neden olur ve tedavisi sadece kulunç kırma yada kulunç açma şeklinde midir?

Kulunç Nedir?

Kulunç olarak da bilinen Fibrositis, adele içinde sert düğümcükler (nodüller) ve şeritlerdir. Aslında uzmanlara göre fibrositis, gerilim sonucu kasılmış kasların gevşememesi olarak da adlandırılır. Genellikle kol, bacak ve gövdede sebebi tam açıklanamayan bu ağrılı durum, sıklıkla boyun ve sırt bölgesinde oluşur. Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur, basit yöntemlerle giderilebilir.

Sırtta, boyunda, omuzda ve diğer yerlerdeki kulunç ağrısının en önemli özelliği bir tetik noktasının olmasıdır. Bu bölgede oldukça ağrılı olmasına rağmen hafif egzersizler yapılarak ağrı azaltılabilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta; hareketsizliğin ağrıyı daha da tetikleyeceğidir. Bu nedenle kulunçlu bölge hafif hareketlerle yumuşatıldığında uygun egzersiz, masaj ve tedavilerle geçen bir rahatsızlıktır.

Kulunç Neden Olur, Nerelere Vurur?

Kulunç ağrısı her yaşta görülebilen ve oldukça yaygın bir problemdir. Çünkü sırtın üst bölgesindeki kaslarda (boyun, omuz, sırt..) görülen bu problem yaş ve cinsiyete bağlı olmaksızın, bu kasları gereğinden fazla ya da kötü kullanan herkeste oluşabilmektedir.

Kulunçtan kaynaklı ağrılar her meslek grubunda görülebilmesine rağmen, en fazla; bilgisayar başında çalışanlarda, boya badana işi yapan inşaat işçilerinde, hemşirelerde, kaslar ısınmadan ters hareket yapanlarda, kameramanlarda, masa başı memurlarında, tekstil işçilerinde ve sporcularda görülmektedir. Özellikle sırt bölgesinde oldukça sık rastlanılan kuluncun (miyofasial), çoğunlukla yanlış oturma pozisyonundan kaynaklandığı görülmektedir. Ağrılar tutulma yada yanma gibi bir his verebilmektedir.

Özetle kuluncun nedenleri şunlardır;

  • Fazla hareketsiz bir yaşam sonucu, kasların zayıflaması,
  • Bölgedeki kaslara aşırı yüklenme,
  • Psikolojik gerginliklere bağlı aşırı kasılmalar ve kas spazmları,
  • Soğuk algın­lığı, yel girmesi,
  • Yanlış oturma pozisyonları,
  • Servikal (omur arası) rahatsızlık gibi etkenler olabilir.

Kulunç Tedavisi

Genellikle kas hastalıklarının teşhisi çok kolaydır. Konunun uzmanı doktor önce hastanın şikayetini dinler, sonrasında iyi bir fiziki muayene yaptıktan sonra hastalığın teşhisini koyar. Her kasın tetik noktaları vardır ve o kasa bası uygulandığında ağrının yayıldığı hissedilir. Veya belli noktalara bası uygulandığı zaman hastada sıçrama olması kulunç ağrısı teşhisini kolaylıkla koydurur.

Bazı durumlarda ayırıcı tanı koymak gerekebilir. Bunun için boyundan yayılan ağrı varsa veya akciğer problemleri olduğu düşünülüyorsa, doktor bazen boyun grafisi, akciğer filmi, tam kan sayımı, MR (şayet boyun fıtığından şüpheleniliyorsa) ve romatizmal tetkikler isteyebilir.

Kulunç Kırma Nedir

Kulunç ağrısı, kulunç kırma dışındaki yöntemlerle de geçebilir.

Kulunç Nasıl Geçer?

Boyna ve kola yayılma riski bulunan bu rahatsızlığın tedavisi mümkün. Ancak bilinmelidir ki kuluncun 3 aydan uzun sürmesi durumunda ağrı kronikleşmektedir. Neticede psikolojik eğilimler bu rahatsızlığı başlatabilir ya da sonradan eklenerek rahatsızlığın devam etmesine neden olabilir veya iyileşme sürecini uzatabilir.

Ağrının geçmesi için halk arasında bilinen kulunç kırmak tabirinin tıp literatüründe yeri bulunmamaktadır. Gergin kaslar ve gergin bantların sert bir şekilde masaj yapılarak yumuşatılmaya çalışılmasına kulunç kırmak denilmektedir. Fakat bu çok sert masajlar hastaya zarar verebilme ihtimalinden dolayı, oldukça dikkatli bir şekilde ve uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlar alınabilir.

Kulunç geçirmek için sıcak kompres de oldukça etkili bir yöntemdir. Bunun için sıcak su torbalarını veya ısıtılmış bir havlu kullanılabilir. Hatta bu yöntem, sinir ve kas gevşetici bir krem ile birlikte uygulandığında, sonuç çok daha iyi olacaktır.

Gevşeme hareketleri ve düzenli egzersiz de kulunçtan kaynaklı kas ağrılarını en aza indirir. Vücudun daha az ağrıya maruz kalması için günlük olarak egzersiz yapmak alışkanlık haline getirilmelidir. Stres veya gerilim durumlarında rahatlatıcı önlemler almak da strese bağlı ağrıları ve yorgunlukları azaltacaktır.

Kulunç ağrısı için hangi doktora gidilmeli?

Boyunda, omuzda ve sırtta oluşan kuluncun çözümü için doktora gidecekseniz, o halde ortopedi bölümünden randevu almanız gerekir. Kulunç ağrısına karşı evde neler yapılabilir bunları bilirseniz ağrılar sizin için artık sorun olmayacaktır. Kuluncun tedavisi, masaj ve egzersizlerle olabildiği gibi aynı zamanda bitkisel tedavilerde mevcuttur.

Kulunç Tedavisinde Doğal Yöntemler;

Kulunç ağrısı nasıl geçer? İlk ve orta seviye kulunca belirli hareketler ile müdahale sonuç verebilmektedir. Kuluncun tedavisine halk arasında “kulunç nasıl kırılır” diye de bakılmaktadır. Hemen herkesin hayatında bir kez maruz kaldığı ve şikayetçi olduğu bu ağrılar için, bazı doğal ve alternatif tedavi yöntemleri de bulunuyor;

  • Tuz, sirke ve saf alkolü karıştırıp, bu karışım ile ağrılı bölgeye masajla kuluncun dağılması sağlanabilir,
  • Papatyanın kaynatılmasıyla elde edilen sıcak suya yünlü bir kumaş parçası batırıp ağrılı bölgeye koyarak, bekletebilir,
  • Sıcak havlu ile kompres yaparak, birkaç defa değiştirerek, hafif egzersizler yapabilirsiniz.

Hafif egzersizlerden kasıt; vücudun gevşek bırakılması ve kafanın mümkün olduğu kadar sağa, sola, öne, arkaya eğilmesidir. On-on beş defa yapıldıktan sonra bu defa başa daire çizdirilir. Bu egzersizlerden önce, ense ve omuzları örtecek büyüklükte bir havlu sıcak suya batırılır ve yakmayacak sıcaklıkta iken omuza konur. Ardından sırt, boyun ve omuz kaslarına masaj yapılması da, kulunç giderme de ağrıyı hafifletecektir. Kuluncu gidermek için önerilen egzersizler hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. mehmet dedi ki:

    Sitima tam kureyin altina kuluc girdi once sicak uyguladim olmadi sonra soguk uyguladim olmadi Ne yapmaliyim agrim devam ediyor

  2. Yahya dedi ki:

    Kaplıca sonrası soğuk havuza girdim daha öncesinde iki şapka giydiğim halde yinede başım donuyordu başıma kırk gün sıcak uyguladım başımdan koluma bir buz kitlesi indi terlemeyle birlikte ve terleyen yerler oda içerisinde bile buza kesiyordu bu nedenle kaplıcaya gittim sonrasında havuza girip çamur cıkarmak istedim tüm vucudum dondu ve dört yıldır gitmedigim kaplıca kalmadı yapmadıgım sıcak uygulamaları kalmadı simdi cok az iyiyim üsümem hic gitmiyor

  3. Cigdem dedi ki:

    6 aydir suren omuz agrim var minimum efizyon cikti mr da fizik tedavi ve omuza igne tedavisi gordum bi turlu gecmiyor.agri ve aci oldukca yogun ve koprucuk kemigime vuruyor.kulunctan kaynakli olabilirmi acaba.ama dklar kulunc demed!

  4. Seyfettin BUDAK dedi ki:

    4 aydır geçmeyen omuzdan baslayan boyun ve boğaz ağrısı var doktora gittim tomografi çektirdi çenemin sol tarafında steleoid proçeş 2.5 çıkti kulunc ağrısı olabilir mi

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com