Kulak Ağrısı Neden Olur?
Kulak ağrıları genellikle çocuklarda görülür, ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Bazen kulağımızdaki bazı rahatsızlıklardan kaynaklı olarak ya da başka etkenler nedeni ile kulak ağrısı hissedilebilmektedir. Tek kulakta veya her iki kulakta hissedilebilen bu ağrılar keskin, ağır ve zonklar şekilde olabilmektedir. Belirli aralıklarla sancı yapma ya da sürekli olarak ağrıma şeklinde görülebilen bu ağrılar süresince kulakta boğuk duyma ve basınç nedeni ile oluşan acı problemleri yaşanabilmektedir.
Kulak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Kulakta meydana gelen ağrı, geceleri daha fazla rahatsız edici olabilmektedir. Uykuya dalındığında her ne kadar rahat gibi olunsa da östaki kanalının rahat boşalamaması ve gece boyunca yeterince yutkunulmadığından ötürü hava girişinin de yeterince olmaması orta kulaktaki havanın etraftaki dokular tarafından kullanılmasına ve negatif basınç oluşumuna neden olmaktadır. Bu da kulak zarının içeri doğru emilmesine neden olabilmektedir. Bu da gecenin ilerleyen saatlerinde kulak ağrısı yaşanmasına neden olabilmektedir.
Bunun dışında dişte meydana gelen bir iltihaplanma, enfeksiyon, kulakta meydana gelen tahriş, apse, çene ekleminde meydana gelen bir problem, farenjit, grip, kızamık, kızamıkçık, bademcik iltihabı ve kulağa yakın bölgedeki organların problem yaşaması nedeni ile de kulakta ağrıların yaşandığı görülebilmektedir.
Kulak ağrısının genel olarak nedenleri şunlardır;
- Kulak enfeksiyonu,
- Basınç değişimi (Uçak yolculuğunda sık yaşanır),
- Kulak kirinin birikmesi,
- Kulağa yabancı bir cisim kaçması,
- Boğaz iltihabı,
- Sinüs enfeksiyonu,
- Kulağa şampuan veya su kaçması,
- Kulakta pamuklu çubuk kullanımı,
- Temporomandibular eklem (TME) sendromu,
- Kulak zarı delinmesi,
- Çeneyi etkileyen artrit,
- Enfekte diş veya gömülü diş,
- Kulak kanalında egzama,
- Trigeminal nevralji (sinir ağrısı kronik fasiyal) gibi nedenler..
Kulak Ağrısı İçin Ne Yapmalıyız? Kulak Ağrısı Tedavisi;
Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak, ağrının geçmesi için dilediğiniz gibi ağrı kesici kullanmak ya da damla kullanmak yanlış bir davranış olacaktır. Bunlar dışında kulak kepçesini hafif hareketlerle oynatmak dış kulak iltihabı olup olmadığı konusunda fikir edinebilmenizi sağlamaktadır. Ağrı oluyorsa dış kulakta olmuyorsa orta kulakta iltihaplanma olabilmektedir.
Kulak Ağrısı İlaç Tedavisi;
Eğer bir kulak enfeksiyonunuz varsa, doktorunuz ağızdan alınan bir antibiyotik veya bilinen kulak damlaları reçete edecektir. Bazı durumlarda, her ikisini de reçete edebilir. Bu ilaçlar, enfeksiyonun tamamen temizlenmesini sağlar.
Eğer kulak ağrınızın nedeni, kulak içindeki kir birikimi ise, doktorunuz bu kiri yumuşatıcı kulak damlaları verilebilir. Bu, kulak içerisinde biriken kirin kendi kendine düşmesine yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca bir süreç olarak adlandırılan kulak lavajı kullanarak kiri dışarı alabilir veya o kiri kaldırmak için bir vakum-emme cihazı kullanabilir.
Ağrının hafiflemesi için bazı zararsız yöntemler de kullanılabilmektedir. Kulak ağrısını azaltmak için evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem de vardır;
- Bunların başında esnemek gelmektedir. Esnemek östaki kanalını açarak ağrıyı hafifletebilmektedir. Yine östaki kanalını açmak amacıyla bir parça sakız çiğnemek faydalı olabilmektedir.
- Saç kurutma makinesini 10 cm mesafeden ılık hava ve düşük ayarda tutmak ağrının azalmasına etki edebilmektedir.
- Ayrıca kulak tıkanması da ağrıya neden olabileceğinden burnu iki parmakla sıkıp derin bir nefes alarak nefesi genzinize doğru üflemek de ağrının azalması konusunda faydalı olacaktır.
- Kulağa zeytinyağı damlatmak gibi halk arasında sıklıkla başvurulan yöntemler kulak zarında delik olduğu durumlarda zararlı olabileceğinden ötürü kesinlikle zararlı olacağından ötürü tavsiye edilmemektedir.
- Kulağa soğuk bir bez uygulayarak da ağrıyı hafifletmek mümkün olabilir. Ayrıca kulağın ıslak kalmamasına da dikkat etmek gerekir.
Kulak ağrısı çeken kişinin bu basit yöntemleri kullandığı halde ağrısında bir azalma olmuyor ve ağrıları devam ediyorsa; ayrıca, aşağıdaki belirtiler görünüyorsa, zaman kaybetmeden doktora görünmesi gerekmektedir;
- Şiddetli kulak ağrısı,
- Baş dönmesi,
- Şiddetli baş ağrısı,
- Kulak çevresinde şişlik,
- Yüz kaslarının sarkması,
- Kulakta kan veya irin birikmesi.
Kulak ağrınızkötüleşirse veya 24 ila 48 saat içinde herhangi bir düzelme olmazsa doktorunuza görünün!
Kulak Ağrısı Nasıl Önlenir?
Bazen kulak ağrıları önlenebilir olabilir. Önleyici tedbirler şunlardır;
- Sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınarak,
- Kulağa yabancı cisimler sokmaktan kaçınarak,
- Yüzme veya banyo sonrası kulaklarınızı kurutarak,
- Toz ve polen gibi alerji tetikleyicilerden kaçınarak kulak ağrısını önleyebilirsiniz.
KadınlaHerşey.com