Kadınla Herşey

Kronik Bronşit

Kronik Bronşit

Akciğerlere hava taşıyan kanalcıklar olarak görev yapan bronşların iç yüzünde bulunan zarın iltihaplanması sonucu oluşan bir alt solunum yolu hastalığı olan bronşitin akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere iki gruba ayrıldığı gözlemlenmektedir.

Bronşit, Akut veya Kronik Olabilir! 

Akut bronşit genellikle geçici enfeksiyonların ve akciğerin tahriş olmasından kaynaklanan, soğuk algınlığı ve gribe yaygın bir şekilde neden olan virüsün yol açtığı bir bronşit türüdür.

Balgamlı öksürüğün haftalarca sürmesine rağmen akut bronşit vakalarının çoğu, birkaç gün içinde geçebilmektedir.

Kronik bronşit durumunda ise, bununla birlikte, bronş sürekli tahriş olmuş ve iltihaplı bir şekildedir.

Kronik Bronşit Nedir?

Kronik bronşit sessizce başlayan bronşit türü olarak bilinir. Yavaşça ilerleyen bu hastalık belli bir süre sonra hava yollarının tıkanmasına ve buna bağlı olarak da ağır solunum yetmezliğine neden olabilmektedir.

Kronik bronşit, bronşiyal tüplerin (solunum yolları) veya hava yollarının bir iltihabıdır. Bronş iltihaplı olduğu zaman, hava yolları şişe; mukus zarı kalınlaşır. Aynı zamanda, mukus aşırı miktarda üretilir. Mukus gelen bronşların daralması, artan tıkanmayı azaltmak ve hava akışını geliştirmek için, balgamlı bir öksürüğe neden olur.

bronsit

Kronik Bronşit ve KOAH Hastalığı

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), uzun dönemli bir grup hastalığı tarif etmek için kullanılan genel bir terimdir.

Kronik bronşit ve amfizeme bağlı olarak gelişen kronik, geri dönüşümsüz ve ilerleyici olan hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır. Hava akımı kısıtlanması kısmen geri dönüşümlü ve solunum yollarının aşırı duyarlılığı ile birlikte gelişebilir. Kronik bronşit ya da amfizemi olan bir hastada, KOAH hastalığının geliştiğini söyleyebilmek için kronik hava akımı kısıtlanmasının meydana gelmiş olması gerekmektedir.

Kronik Bronşit Neden Olur

Bu hastalığın oluşmasında en önemli etkenlerin başında sigara gelmektedir. Bu nedenle kişinin sigara kullanımını bırakması ve sigara içilen ortamlardan uzak durması tedavi için gerekli olmaktadır. Yaş ilerledikçe ve sigara dumanı ile iç içe olma oranı arttıkça hastalığın kişide görülme riski de artmaya başlamaktadır.

Uzun süreli sigara kullanımı ve sigaranın diğer formlarının (tütün çeşitleri) kullanımı, kronik bronşitin en sık rastlanılan nedenidir. Bunun yanı sıra, özellikle hava jkirliliği kronik bronşiti tetikleyen nedenler arasında görülür.

Kronik bronşitin diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Endüstriyel tozlara, iş yerindeki dumanlara, kapalı alanlardaki havasızlığa ve hava kirliliğine, sigara dumanına ve diğer hava kirleticileri aşırı maruz kalmak,
  • Uzun vadeli, kontrolsüz astım,
  • Çocuklukta sıça yaşanan solunum yolu enfeksiyonları,
  • Amfizem, genetik bozukluk.
  • Alkol kullanımı ve yetersiz beslenme

 

gibi etkenler de hastalığın daha hızlı gelişmesine neden olan etkenler arasında sayılmaktadır.

Kronik Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın en belirgin olan belirtisi; ardı ardına iki yıl boyunca, her yıl üç ay boyunca kuru öksürük ve aşırı balgam yaşanmasıdır. Hava taşıyan kanalcıkların yani bronşların daralması nedeni ile solunum güçlüğü çekilmesi kişide gözlenen belirtileri arasında yer almaktadır.kronik-bronsit-belirtileri

Bu hastalıkta kişide görülen belirtiler;

  • Özellikle egzersiz sırasında nefes darlığı,
  • Çabucak yorulma,
  • Göğüste sıkışma,
  • Nefessiz kalma,
  • Hırıltılı solunum,
  • Hafif kamburluk,
  • Sık ​​solunum yolu enfeksiyonları.

 

Semptomlar genellikle artan hava kirliliğinin dönemlerinde kötüleşir.

Kronik Bronşit Teşhis ve Tanısı

Kronik bronşit teşhisi, bir kişinin tıbbi geçmişine, özellikle balgamlı öksürük şikayetlerinin ne kadardır devam ettiğine bakılarak başlar. Diğer sağlık koşulları da ekarte edilmelidir.

Akciğer hastalığının, KOAH’ ın kesin tanısı genellikle akciğer fonksiyonu, kan ve görüntüleme testleri dahil olmak üzere ek testler gerektirir.

Kronik Bronşit Geçici midir?

Kronik bronşit, tedavisi olmayan bir hastalıktır ve tedavi genellikle, belirti ve semptomları rahatlatma ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatma üzerinde odaklanır.

Tedavi seçenekleri genel olarak; ilaçlar (bronkodilatörleri, steroidler, antibiyotikler), oksijen tedavisi ve pulmoner rehabilitasyon denilen fizik tedavi türüdür.

Kronik bronşit tedavisinde sigara kullanılıyorsa eğer, bırakmak çok önemlidir. Bunun yanı sıra sigara dumanında uzak durmak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek, kirli havadan uzak durarak daha çok temiz hava almak ve soğuk algınlığına karşı daha dikkatli olmak yapılması gereken davranışlar arasında yer almaktadır.

kronik-bronsit-tedavisi

Bunun yanında doktor tavsiyesi ile alınan, solunum yollarını genişletici nitelikte ve balgam sökücü nitelikteki ilaçların kullanımının yanında iltihap giderici ilaçlar ve antibiyotikler de hastalığın daha çabuk iyileşebilmesi açısından etkili olacaktır. Bununla birlikte doğru solunum egzersizleri de faydalı gösterilmektedir.

İleri yaştaki kişilerin kronik bronşit olma riski daha fazla bulunmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde amfizeme dönüşen bu hastalık her yıl binlerce kişinin ölümüne neden olmaktadır. Ölüm oranlarına bakıldığındaysa bu hastalıktan ölen kadın sayısının erkek sayısı oranına göre daha fazla olduğu görülmektedir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com