Kadınla Herşey

Kramp

Kramp

Kaslarda meydana gelen şiddetli ağrı ile birlikte görülen istek dışı oluşan ani kasılmalara kramp denmektedir. Her insanın hayatı boyunca başına birkaç kez gelebilecek olan bu durum kasların kasılması sonucu kişiyi hareket edemez hale getirecek bir acıya maruz bırakmaktadır. Bu durum birkaç dakika sürerek kendiliğinden geçebilmektedir.

Kas Krampları Nelerdir?

Kas krampları, çeşitli kaslarda meydana gelen ani, istemsiz kasılmalardır. Bu kasılmalar genellikle ağrılıdır ve farklı kas gruplarını etkileyebilir. Genellikle bacak, kol ve sırt bölgesinde oluşan bu kas kasılmaları, kasların zorlanması, zedelenmesi, dehidrolize olması ve çok uzun süre aynı pozisyonda kalmak nedeni ile oluşabilmektedir.

Bu kasılmaları engellemek veya kasılma süresini kısaltabilmek amacı ile esneme hareketleri ve masaj yardımcı olabilmektedir.

Bir kramp yoğun ağrıya neden olabilir, geceleri uyandırabilir ya da yürümenizi zorlaştırabilir. Bu aniden gelen keskin ağrı, birkaç saniye veya 15 dakika bile süren bir kas krampının, en yaygın belirtisidir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, deri altından, kas dokusunun bir yumru gibi belirmesi de, krampa eşlik edebilir.

Kramp Neden Olur? Kas Krampları Nedenleri Nelerdir?

Kramp genellikle;

  • Isınma hareketleri yapmadan ani hareketler yapan kişilerde,
  • Potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından az beslenen kişilerde,
  • Hipertansiyon hastalıkları ve hamilelik gibi sebepler nedeni ile potasyum ve tuz kaybeden kişilerde,
  • Yoğun ve ağır egzersizler sonucunda hücrelerinde bulunan depo edilmiş glikojeni ani şekilde tüketen kişilerde görülmektedir.
  • Ayrıca kas yaralanmaları ve dehidratasyon da kramplara sebep olabilir. Dehidrasyon vücuttaki sıvıların aşırı kaybıdır.

kramp-nedenleri

Bazı durumlarda, tıbbi bir durum kas kramplarına neden olabilir. Bu koşullar şunları içerir;

  • Spinal sinir basısı; yürürken veya ayakta dururken bacaklarınızda kas krampları neden olabilir,
  • Alkolizm,
  • Gebelik; hamile kadınlarda, vücut ağırlığının bacaklara yüklenmesi nedeni ile kramplar oluşabilir,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Hipotiroidizm; düşük tiroid bezi fonksiyonu da vücutta kas kramplarına neden olabilir.

 

Kas Krampları Teşhis;

Kas krampları genellikle zararsızdır ve tıbbi yardım gerektirmez. Ancak, kas krampları şiddetli bir germe geliştiriyorsa ya da geçmiyor ve uzun bir süre devam ediyorsa, doktora görünmek gerekir. Bu, bir tıbbi durumun, rahatsızlığın altta yatan bir işareti olabilir. Kas krampları nedenini öğrenmek için, doktorunuz bir fizik muayene yapacaktır.kramp-tedavisi

Size bazı sorular soracaktır;

  • Ne kadar sıklıkla kas krampları oluşuyor?
  • Hangi kaslarınız etkileniyor?
  • Herhangi bir ilaç alıyor musunuz?
  • Alkol kullanıyor musunuz?
  • Egzersiz alışkanlıklarınız var mı, varsa nelerdir?
  • Günlük bazda ne kadar sıvı alıyor, su içiyorsunuz?

 

Doktorunuz bunların yanı sıra, kanınızdaki potasyum ve kalsiyum seviyelerini kontrol etmek amacıyla, ayrıca böbrek ve tiroid fonksiyonlarını test etmek için bir kan testi isteyecektir. Kadınlar için gebelik testi de istenebilir.

Ayrıca; kas anomalileri ya da omurilik resmini oluşturan bir myelografi – bir görüntüleme aracı kas aktivitesi ve kontrolleri ölçen bir electromyography – testi yapılmasını isteyebilir.

Kramp Nasıl Geçer? Kas Krampları Tedavisi;

Kas krampları nedeniyle oluşan acıyı hafifletmek için, ağrıyan kaslara sıcak veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bunun için, sıcak bir bez veya havlu, soğuk bir bez veya buz kullanabilirsiniz.

Kasılma anında yapılması gereken şey kasların gevşetilmesini sağlamaktır. Bu biraz acılı olsa da ağrı hissedilen bölgenin ovuşturulması, baldır bölgesindeki kasılmalar için gerdirme hareketlerinin yapılması, buz tedavisi veya kızarana kadar ovma hareketlerinin yapılması ve sıcak su torbası konulması kasların kasılması halinde yapılacak acil müdahaleler olarak belirtilmektedir.

Ağrı düzelmezse, ibuprofen gibi, bir reçetesiz anti-inflamatuar ilaç deneyin. Ayrıca, boğaz kaslarını hafifçe germek için de yardımcı olabilir.

Kas krampları, uykunuzu kesebilir. Bu durumda, bir reçeteli kas gevşetici ilaç almanız konusunda, doktorunuzla konuşun. Bu ilaç, kaslarınızı ve spazmları rahatlatmaya yardımcı olur.

Basit bir kramp birkaç dakika içinde ve yapılan acil müdahaleye bağlı olarak daha kısa süre içerisinde geçecektir. Daha uzun süren kasılmalarda, sık tekrar eden durumlarda ve özellikle de yaşı ilerlemiş olan kişilerde doktora görünmek gerekmektedir.

Doğru olarak bilinen ve sıkça yapılan yanlışlardan biri olan iğne batırılması, kıl çekme gibi yöntemler önerilmeyen davranışlar arasında yer almaktadır. Hiç müdahale etmemek yanlış müdahale etmekten daha iyi olacağından, biraz zaman vererek, kasılmanın geçmesini beklemek daha doğru olacaktır.

kramp-ndenleriKas Krampları Nasıl Engellenir? Nasıl Önlenir?

Kas krampları önlemek için en basit yolu kramplara neden olan zorlanma egzersizlerini sınırlamaktır.

Kas krampları önlemek için; spor veya egzersiz öncesi ısınmak çok önemlidir. Isınmadan yapılan spor ve egzersiz, kas gerilme ve yaralanmalarına neden olabilir.

Dehidratasyonu önlemek için yeterli su tüketilmesi de oldukça önemlidir. Vücudunuz egzersiz sırasında fiziksel olarak aktif olur;bu nedenle daha fazla su kaybeder. Sıvı alımını arttırmak, bol su içmek, kaslarınızın rahatlaması için oldukça önemlidir.

Vücudunuzun gereken besin ve mineralleri almasını sağlamak için bir vitamin takviyesi alma konusunda doktorunuzla konuşun. Ayrıca süt, muz ve portakal suyu gibi gıdalar yiyerek doğal olarak kalsiyum ve potasyum alımını artırabilirsiniz.

Alkol içilmemesi, az yağlı süt ve yoğurt tüketilmesi, enerji verici besinler tüketilmesi, B grubu vitaminler bakımından zengin olan tam tahıllı ekmekler yenmesi bu kasılmaların önlenebilmesi açısından faydalı olmaktadır.

Ayrıca çay, kahve, kola ve sigara tüketiminin azalması, bol su tüketilmesi, düzenli egzersiz yapılması, potasyum açısından zengin olan ürünlerin tüketilmesi ve sebzeleri pişirme suyunun atılmayarak yemeklerde kullanılması da bu kasılmaları önlemekte faydalı olan davranışlar olarak nitelendirilmektedir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com