Kadınla Herşey

Kolanın Zararları

Kolanın Zararları

Yaz aylarında tüketimi artan, ramazan sofralarının olmazsa olmazı gösterilen kola içeceği hiç masum değil. İçeriğindeki maddeler nedeniyle sağlığı olumsuz yönde etkileyen kola vücutta bir çok rahatsızlığa yol açmaktadır.

Vücut toprak temellidir. Yenilen her şey toprak mühsülüdür. Bu yüzden doğal olan vücut doğal olan yiyecekleri kullanmak ister. İçi fosforik asit, karbondioksit, şeker, kafein dolu bir içeceği vücuda vermek vücudun yapısına aykırı bir davranıştır!

Kola ile yapılan deneyleri seyredebilirsiniz. Bir kaba konulan diş, et, süt gibi deney malzemelerine kola döküldüğü ve bir kaç gün bekletildiği zaman bunların eriyip kaybolduğu bir çok videoda ispatlanmıştır.

Bu derece zararlı olan bir içecek neden hala tüketiliyor, neden çok satıyor, neden kimse engellemiyor derseniz bu sorunun cevabı karışık. Çünkü kola Türkiye’de sudan sonra tüketilen ikinci içecek. Dünyada ise çoğu ülkede durum bu şekilde Bu pazarın ortadan kalkmasını kim isteyebilir?

Öyleyse bu kola nedir, nereden ortaya çıkmıştır bir inceleyelim.

Kolanın tarihi

John S. Pemberton bir eczacı ve Coca-Cola’nın mucidi. Pemberton, bunu bir ilaç olarak düşünmüştü. Baş ağrılrını gidermek için bir ilaç olark düşünecek olmalı ki içine ‘kokain’ koyduğu söylnmekte ve ‘coca’ kelimesinin aslında kokainin kısaltması olduğu ifade edilmektedir. Ancak aşırı derecede bağımlı yapan bu maddenin yerine kafein kullanımına geçildiği söylenmektedir. Diğer bir teori ise kolanın isminin ‘cochineal’ böceğinden geldiği yönündedir.

Pemberton yapmış olduğu bu buluşu, iş arkadaşı olan Asa Griggs Candler’a satmış ve o da bunu meşrubata çevirerek kola içeceğinin temellerini atmıştır.

Kolanın sağlığa zararları nelerdir?

    • Diş minesinde tahribata yol açan kola, diş çürüklerini artırmakta ve hızlandırmaktadır.
    • Ani olarak kan şekerini yükseltici etkisinden dolayı vücutta yağ depolanmasına sebep olmakta ve obeziteye yol açmaktadır.
    • İçindeki yoğun asit nedeyle midenin kendi asidi apsürde ederek zarar vermekte ve bağırsağıda tahrip etmektedir.
    • Aşırı glukoz sayesinde tansiyona ve kolestrolün yükselmesine sebep olur.
    • Şeker hastalari için önerilmemektedir.
    • İçeriğindeki yüksek kafein maddesi bağımlılığa neden olmaktadır.
    • İçindeki fosforik asit nedeniyle böbreklere zarar veren kola, böbrek taşı oluşumunu hızlandırır.
    • Böbreklerdeki kalsiyum atılımını hızlandıran kola, çocuklarda kalsiyum eksikliğine neden olmakta ve kemik gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.
    • Erkeklerde sperm kalitesini ve sayısını düşürücü etkisi vardır.

 

İçindeki ‘hemolyse’ maddesi kandaki alyuvarların erimesine neden olmakta ve kansızlığa yol açmaktadır.

Prof. Dr. Canan Karatay 60 dakikada kolanın zararını şu şekilde özetliyor:

Kola 60 dakika da vücuda ne kadar zarar veriyor?

Buz gibi bir bardak kola içiyorsunuz, keyifle. Asit mideye ulaştı ve süre başladı:

İlk 10 dakika

Bir bardağında 10 çay kaşığı şeker miktarı bulunan kola ile bir anda vücudunuza yoğun şeker girişi yapmış oluyorsunuz. Bu miktar günlük şeker ihtiyacının 100 katı. Bu miktara rağmen mideniz bulanmıyor çünkü aynı zamanda bunu önleyen bir madde daha alıyorsunuz; ‘fosforik asit’

İlk 20 dakika

Kan şekeri aşırı derecede yükselmeye başlıyor ve pankreasınız buna karşı aşırı derecede insülin salgılıyor. Fazla miktardaki bu kan şekeri seviyesi karaciğerde yağ depolanmasına sebep oluyor.

İlk 40 dakika

Kolanın içindeki kafeinin tamamı artık dolaşıma girmiştir. Kan basıncı yükselmiş, karaciğerden daha fazla şeker yapılarak kana geçerek kan şekerini daha fazla yükseltmiştir.

45 dakika

Mutluluk hissi veren dopamin üretimi artar.

60 dakika

Ani açlık hissi olur. Bunun sonucunda tekrar kola içmek ister yada tatlı arayışına girersiniz.

Bu şekilde sürekli devam eden bu döngü vücutta karaciğer ve böbrek yağlanmasına sebebiyet vererek, vücudun tüm hücrelerinde Leptin ve insülin direncini artırır.

Artık şişmanlığa sebep olan aşama başlamış ve başka hastalıkların kapısı aralanmıştır.

Bir örnek ile kolanın zararını görelim: 2001 Delhi üniversitesinde yapılan bir yarışmada ‘kim daha kolafazla Coca-Cola içecek’ yarışmasını 8 litre kola içerek kazanan yarışmacının 10 dakika içinde herkesin gözü önünde ölmesi kolanın nasıl bir etkiye sebep olduğunun kanıtıdır. Bunun sebebi ise vücudunda fazla karbondioksit birikmesi ve azalan oksijenin yetersizliğiydi. Yani ölüm sebebi: karbondioksit zehirlenmesi!

Farkında mıyız ama canlıların vücuttan dışarı attığı karbondioksit kolanın en önemli maddelerinden biri ve biz kola içmekle vücuda attığımız karbondioksiti sıvı olarak geri alıyoruz!

Kolanın bu kadar zararlı olması ph değerinin çok düşük ve asitik özelliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca içine katılan katkı maddeleri de ayrı bir sebeptir.

Kola nerelerde kullanılır?

İçindeki asit nedeniyle çok güçlü bir sökücü etkili olan kolayı, hiç bir karışım uygulamadan aynı şekilde kapağını açıp aşağıdaki alanlarda kullanabilirsiniz. Denediğiniz zaman şaşırtıcı sonuçları göreceksiniz. Bu maddeleri şöylede gruplandırabiliriz: Kolanın faydaları nelerdir?

  • Kola çok iyi bir temizlik maddesidir.
  • Paslı çivilerde, pas oluşumlarında, paslanmış yüzeylerde kullanılırsa pasları giderir.
  • Klozet, tuvalet taşı ve lavabolarda beyazlatıcı etkisiyle parlaklık verir.
  • Elbiselerde çıkmayan lekeleri temizlemektedir.

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com