Köftenin Dağılmaması İçin Ne Yapılır?
Köfte yapımı sanattır. Özellikle köftenin dağılmadan nasıl yapılacağını bilmek ayrı bir hüner ister. Ancak bu zor değil. Bir şekilde kıymayla harmanlanan malzemeler yuvarlakça yapıldı mı köfte olacaktır. Ancak her köfte gibi görünen şey ne kadar iyi köftedir? Pişince dağılıyor mu? Baharatı yerinde mi? Suyu, kuruluğu nasıl? İşte sanat dediğimiz şey burada başlıyor..
Hiçbir şef yemeğinin sırrını vermek istemez. Bu sır kimi zaman baharattadır, kimi zaman ette, kimi zaman şeker oranında… Peki lezzetli bir köfte hazırlamak için püf noktalar nelerdir?
Köfte yapımında, dikkat edilmesi gereken çok incelik var. Öyle ki bu konuda yaşanan problemlerden birisi de köftenin dağılması olayıdır. Bu inceliklere dikkat etmeyenlerden oldukça duyduğumuz bir sözdür: ‘köftelerim dağılıyor’ 🙁
Köfte harcı hazırlandıktan sonra, karışıma şekil vermekte zorlanılabilir. Bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için küçük birkaç yöntem var.. İşte iyi köfte yapımı püf noktaları:
Köfte Neden Dağılır, Dağılmaması İçin Neler Yapılmalıdır?
- İlk olarak, köfte harcı iyi yoğrulmadıysa köfte dağılabilir. Köfte yapılacağı zaman harç, iyice yoğurulmalıdır. Et başta olmak üzere karışım içerisindeki tüm maddeler birbiriyle iç içe geçmelidir, iyice harmanlanmalıdır. Köfte harcını yoğururken de, kuru yoğrulmamalıdır. Bir miktar su ile yoğrulmalı, su ihtiyacına göre azar azar eklenmelidir. Böylece malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunmuş da olunur.
- Köfte harcı hazırlanırken, içine konulacak malzemeleri iyi seçmek ve belirlemek de oldukça önem taşımaktadır. Köfte harcı hazırlarken içerisine yumurta ilave edin. Bu köfte harcının daha bütün olmasını ve birbirini tutmasını sağlar. Diğer taraftan çok daha lezzetli ve çıtır köfteler pişirmiş olursunuz.
- Köfte harcının içine, toz haline getirilmiş ekmek koymak da köftenin dağılmasını önler. Harcın miktarına göre, toz ekmek koyarak karışımın birleşmesine yardımcı olunabilir. Bu toz ekmek, eskilerden beri kullanılagelen bayat ekme olursa çok daha iyi olur.
- Diğer bir yöntem ise, karışımın içine un koymaktır. Karışıma bir miktar un konulduğu takdirde, et tüm malzemeyi tutar ve dağılma önlenir. Yine un miktarı karışımın miktarına oranla konulur.
- Köfte yaparken dikkat edilecek bir diğer husus da şudur; köfte yoğrulduktan sonra, en az bir kaç saat dinlendirilmelidir. Dinlenme işlemi buzdolabında yapılabilir. Karışım halindeki köfte, şekillendirilip buzdolabına konulursa daha faydalı olacaktır. Ayrıca lezzet açısından da dinlenmiş köfte daha üstündür.
Sonuç olarak dağılmayan köfte tarifi bulmak zordur. Çünkü istenilen köfteler cıvıma ve dağılma riskiyle mutlaka karşılaşacaktır. Ancak yukarıdaki uyarılara dikkat edildiğinde hangi köfteyi yapıyor olursanız olsun kıvamını ve inceliklerini bildikten sonra onları derli toplu tutmak hiç de zor olmayacaktır.
Köftenin suda dağılmaması için de kural benzerdir.
Sadece kuru köfte konusunda değil, sulu köfte yapımında da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Köftenin harcını hazırlarken yukarıdaki hususlara dikkat etmek yeterli olacaktır. Fakat pişirme işleminde köftelerin birbirine yapışmaması sağlanmalıdır.
Su kaynadıktan sonra köfteleri içine koymak, köftenin dağılmasını önler. Ayrıca köfte pişerken içerisine bir miktar sıvı yağ eklemek dağılmayı önler. Köftelerin birbirine yapışmasını da engeller. Böylece lezzetli, sağlıklı ve güzel görünen köfteler elde edilmiş olunur.
Dağılan köfteler sizi yıldırmasın. Köfteler dağılmasın! Zamanla kendi püf noktalarınızı da oluşturacak daha emin bir şekilde sapasağlam köftelere imza atacaksınız.
KadınlaHerşey.com
Sağolun bu degerli bilgiler için