Klor Zehirlenmesi
Klor, sabit kalan su içerisinde bakteri gelişimini önleyen bir kimyasaldır. Bu kimyasal, kanalizasyon ve endüstriyel atıkların sterilize edilmesinde kullanılır. Aynı zamanda, pek çok temizlik ürünleri içerisinde de aktif olarak bulunur.
Klor yutmak ya da yoğun bir şekilde solunması, klor zehirlenmesine neden olabilir. Klor, sindirim sistemindeki su da dahil, su ile reaksiyona girer – hidroklorik asit ve hidroklor asit oluşturmak için. Bu maddelerin her ikisi de insan sağlığı için oldukça tehlikeli ve son derece zehirlidir.
Kloru bir çoğumuz, havuzlarda kullanılan klordan biliyor olabilir. Ancak, klor zehirlenmesi vak’aları daha çok ev temizliği gibi eylemler esnasında meydana gelmekte.
Klor Nerede ve Nelerde Bulunur?
Klor, bildiğimiz çamaşır sularında yoğun şekilde görülür. Birçoğumuza en tanıdık gelen de çamaşır suyundan zehirlenme durumlarıdır. Klor içeren diğer alanlar ise şunlardır;
- Yüzme havuzlarında kullanılan klor tabletleri,
- Havuz suyu,
- Ev temizlik ürünleri,
- Ağartma ürünleri.
Klor Zehirlenmesi Belirtileri
Klor zehirlenmesi vücutta bazı belirtilere neden olabilir. Solunum semptomlarında zorluk gelişebilir ve akciğerlerde nefes almakta zorluk çekilebilir. Klor zehirlenmesi aslında bildiğimiz ve çoğu zamanda rastladığımız bir durum. Özellikle tuvalet ve banyo temizliğinde kullanılan çamaşır suyu, tuz ruhu gibi yoğun klor içeren maddelere maruz kalınması veya uzun süre solunması; gözlerde yanma, nefes güçlüğü ve mide bulantısına neden olabilir. İşte bu çamaşır suyundan zehirlenme olarak bilinen olgu, klor zehirlenmesini ilgilendiren bir durumdur.
Sindirim sisteminde görülen belirtileri ise şunlardır;
- Ağızda yanma,
- Boğazda şişkinlik,
- Boğaz ağrısı,
- Karın ağrısı,
- Kusma,
- Dışkıda kan.
Klora maruz kalmak dolaşım sistemine de zarar verebilir. Bu sorunun belirtileri ise şunlardır;
- Kanınızdaki pH dengesindeki değişiklikler,
- Düşük kan basıncı,
- Yanma ve tahriş de dahil olmak üzere gözlerde ciddi yaralanma (En kötü durumda, geçici görme kaybı oluşabilir).
- Cilt hasarı, potansiyel doku hasarı ile sonuçlanan yanıklar ve tahriş.
Klor Zehirlenmesi Teşhis
Klor zehirlenmesi yaygın görülen bir durumdur, bu yüzden genellikle teşhis koymak zor değildir. Bazı durumlarda, çocuklar klor içeren temizlik ürünleri içebilir, tüketebilir. Bu gibi durumlarda çocukların ne hissettiğini anlamak güç olabilir; çünkü teşhis etmek daha zor olabilir. Çocuğunuz, klor zehirlenmesi belirtileri gösteriyor ise, hemen bir hastane ya da acil servise götürün.
Klor Zehirlenmesinde Ne Yapılmalı? Klor Zehirlenmesi Tedavisi
Sizin veya çocuğunuzun klor zehirlenmesi durumunda veya klor ile temas anında, derhal tıbbi yardım isteyin. Zehir kontrolü yapılmadıkça veya bir sağlık profesyoneli tarafından talimat verilmedikçe çocuğunuzu kusturmaya çalışmayın.
Eğer cildinizde veya gözlerinize klor temas ettiyse, en az 15 dakika akan su ile o bölgeyi yıkayın.
Eğer yanlışlıkla klor yutma durumu varsa, kusma veya kasılmalar yaşıyorsanız, hemen süt veya su için.
Eğer klor nefes ile yoğun bir şekilde alındıysa, klor soluduysanız, en kısa sürede temiz havaya çıkın. Klor havadan ağırdır çünkü; mümkün olduğu kadar en yüksek yere çıkın ve temiz hava alın.
Doktorunuz, klor zehirlenmesi durumlarında daha etkili bir tedavi için aşağıdaki bilgileri bilmek isteyecektir;
- Yaş,
- Ağırlık,
- Klinik durum,
- Tüketilen ürün,
- Tüketilen klor miktarı,
- Klora maruz kalma süreci gibi.
Doktorlar ayrıca, klorun vücudunuzdan daha kolay atılması için size bazı şeyler önerebilir ve müdahalede bulunabilir. Bunlar;
- Aktifleştirilmiş odun kömürü,
- İlaçlar,
- İntravenöz sıvılar,
- Oksijen.
Eğer nefas alıp vermede bir sorun varsa, durum solunum tüpü gerektirebilir. Doktorunuz, boğazını görmek ve sizin solunum yollarınızda veya akciğerlerinizde ciddi yanıkların olup olmadığını belirlemek için özel bir araç kullanabilir. Midenin içini boşaltmak için mide içine bir tüp yerleştirilmesi de gerekebilir.
Klor zehirlenmesinde, etkilenen cildi saatlerce su ile yıkamak gerekebilir. Ağır hasarlı bölge yani klordan etkilenen deri bazı durumlarda cerrahi müdahale ile alınabilir.
Klor zehirlenmesinin vücut üzerinde ciddi etkileri olabilir. Klor yutulduğunda veya teneffüs yoluyla solunduğunda, etki eden klor miktarı hızlı tedavi ve kurtarma için oldukça önemlidir. Derhal tıbbi yardım alırsanız tam iyileşme için daha iyi bir şansınız olabilir.
Klor Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?
Klor kullanımı için uygun yöntemleri uygulayın. Özellikle klor içeren temizlik maddelerini, kilitli dolaplarda saklayın, böylece çocuklar onlara ulaşamayacaktır.
Bunun yanı sıra temizlik aşamasında bu maddeleri daha az solumaya dikkat edin. Bir ağız maskesi bu duruma yardımcı olabilir.
KadınlaHerşey.com