KKKA Hastalığı Nedir?
Yaz aylarının gelmesiyle ortaya çıkan kene ısırması vakaları için bilgi sahibi olmakta fayda var. Ülkemiz, 2002 yılında ilk kez görülen KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) konusunda bir çok üzücü vakalar yaşadı. Kene hakkında yeterli düzeyde bilgilenirsek buna maruz kalma durumunda sağlığımızı tehlikeye atmadan müdahalede bulunmuş oluruz. Öyleyse KKKA nedir ve kene ısırması diğer haşerat ısırmalarından neden ayrılmaktadır öğrenelim.
KKKA nedir ve nasıl ortaya çıktı?
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kısaltması olan KKKA; kene ısırması sonucu vücuda yayılan bir RNA virüsünün maruz bıraktığı, ateş, yaygın vücut ağrısı, deri ve iç organlarda kanamalara neden olan, sonucu ölüme kadar gidebilen bir enfeksiyondur. Kene ısırması ile bulaşan Hastalığa bu isminin verilmesinin nedeni ilk olarak Kırım bölgesinde ortaya çıkmasından kaynaklanmakta. 1944-45 yılları arasında Sovyet askerleri arasında görülen bu hastalık ilk kez Kırım Hemorajik Ateşi olarak adlandırılmıştır. 1956 yılında Zaire’de yine ateşli bir hastada, ayrı olduğu düşünülen Kongo virüsü tespit edilmiştir. Ancak 1969 yılında edinilen bilgilerle bu iki vakadaki virüsün aynı virüs olduğu belirlenerek bu hastalığa Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) denilmiştir.
Kırım-Kongo Hastalığı Nasıl Bulaşır?
- Deriyi ısıran kene ile bulaşma,
- Isıran keneyi el ile çıkarmaya çalışılması sonucu kenenin el ile ezilmesi,
- Bu hastalığa maruz kalmış hayvanlarla kan yada doku ile temas sonucu,
- Kırım-Kongo hastası olan kişilerin kanı yada vücut sıvıları ile temas,
KKKA hastalarının şikayetleri nelerdir?
Kene ısırmasına maruz kalanların şikayetleri; ani başlayan baş ağrıları ile beraberinde gelen ateş, vücudun genelinde hissedilen ağrılar, halsizlik durumları, bulantı ve kusma, karın ağrıları ve ishal olmaktadır.
KadinlaHersey.com