Kellik
Saç kaybı veya azalması olarak tanımlanan kellik, genellikle başın üst kısmında görülmektedir. Bununla birlikte vücudun diğer bölgelerinde bulunan kılların dökülmesi de görülebilen durumlar arasında yer almaktadır. Genellikle yaşlanma sürecinin bir parçası olarak karşımıza çıkan bu durum bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar nedeni ile de görülebilmektedir. Bu duruma etki eden sebebe göre saç kaybının geçici ya da kalıcı olduğu durumlar bulunmaktadır.
Kellik Tipleri
Kadın tipi, erkek tipi, genel ve bölgesel olmak üzere pek çok kellik tipi bulunmaktadır.
Erkek tipi saç yitimleri kalıtsal olmakla birlikte genellikle başın ön kısmında görülmeye başlayıp geriye doğru artmaktadır. Bununla birlikte direk başın üst kısmında başlaması da mümkün olmaktadır. Zamanla başın tamamen üst kısmı saçsız kalırken sadece başın yan kısımlarında saç olmaktadır.
Erkek tipi kellik nedir?
Ayrıca androgenetik alopesi denilen erkek tipi kellik, erkeklerde saç kaybının en sık görülen tipidir. Tüm erkekler, hayatlarının bir noktasında, %50’ye varan bir ölçüde erkek tipi kellikten etkilenecektir.
Erkek tipi kellik neden olur?
Erkek tipi kellik genetik ve androjenler olarak adlandırılan erkek cinsiyet hormonları ile ilişkilidir. Androjenler saç büyümesini düzenleyen birçok fonksiyona sahiptir.
Saçınız, bir folikül denilen deride küçük bir delikten dışarı doğru büyür. Normal olarak, saç bağımsız bir şerit halinde, 2-6 yıl arası büyür ve birkaç ay için bir dinlenme aşamasına geçer; bu nedenle de düşer ve yeni bir saç teli ile değiştirilir. Erkek tipi kellikle kıl folikülü küçülür ve büyüyen saç tamamen durur.
Erkek tipi kellik saç dökülmesi modeli ile teşhis edilir. Sağlık koşullarını, sorumlu olabilecek kafa derisi mantar koşullarını ya da beslenme bozukluklarını ekarte etmek için bazı testler yapılabilir.
Kadın tipi saç yitimleri ise genellikle başın ön kısmında olmak üzere üst kısmında veya yan kısımlarında meydana gelebilmektedir.
Bölgesel saç yitimlerinde genellikle başın belirli bölgelerinde genellikle sebebi bilinmeyen bir şekilde, mantar hastalığından kaynaklı olarak, kanser hastalıklarından dolayı uygulanan radyasyon tedavisi nedeni ile olabildiği gibi sıcak tarak ve saç kurutma makinesi nedeni ile de olabilmektedir. Ayrıca saçın sıkıca geriye doğru çekilerek toplanmasına neden olan saç şekilleri nedeni ile veya yanıklar gibi durumlar nedeni ile oluşabilmektedir.
Genel saç yitimi ise bütün saçların aynı anda dinlenme durumuna geçmesi ve dökülmesi sonucu meydana gelmektedir. Bu durumun sebepleri ise daha çok büyük ameliyatlar, yüksek ateş, ciddi veya kronik hastalıklar gibi stresli durumlar ya da hamilelik olabilmektedir. Bunların dışında genel olarak saç yitimine sebep olabilecek durumlar kanser ilaç tedavisi, bazı ilaçların kullanımı, yüksek dozda A vitamini alımı, tiroit hastalığı gibi durumlardır.
Kellik Teşhisi ve Testleri;
Klasik erkek tipi kellik genellikle saç kaybı görünümü ve oluşan desenlere dayalı teşhis edilir.
Bir cilt biyopsisi , kan testleri veya diğer prosedürler saç kaybına neden olan diğer bozuklukları teşhis etmek için gerekli olabilir.
Beslenme ya da benzer bozukluklar nedeniyle saç dökülmesi teşhisi için saç analizi yapmak doğru değildir. Ama bu arsenik ya da kurşun gibi maddeler ortaya çıkarabilir.
Kellik Tedavisi;
Bazen ilaç kullanımı gerektirerek tedavi edilebilecek olan kellik, saç dökülmelerini azaltmak ve saç büyümelerini hızlandırmak için ilaç kullanımına gereksinim duyabilmektedir. İlaç tedavisi ile çıkan yeni saçlar orijinal saça benzemeyecek olsa dahi ilaç kullanımı bırakılmayarak tedaviye devam edilmelidir. Saç ekleme gibi başka yöntemler kullanılarak geçiştirilebilse de bu sadece geçici bir yöntem olacak ve kalıcı peruk takmak gibi bir yöntem olacaktır.
Erkek tipi kellik tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
Minoksidil (Rogaine); Saç köklerini uyarmak için kafa derisine doğrudan uygulanan bir ilaçtır. Birçok erkek için saç dökülmesini yavaşlatır ve bazı erkeklerde yeni saç büyümesine yardım eder.
Minoksidil ile ilişkili olası yan etkiler; kafa derisi kuruluğu, tahriş, yanma ve ölçekleme gibi belirtileri içerir. Ciddi yan etkileri ise şunlardır;
- Kilo almak,
- Yüz, eller, ayak bilekleri ve karında şişlik,
- Yatarken nefes sorunu yaşama,
- Hızlı kalp atışı,
- Göğüs ağrısı,
- Yorucu ve zorlu solunum.
Finasterid (Propecia, Proscar); Finasterid bazı erkeklerde saç dökülmesini yavaşlatan bir oral ilaçtır. Saç dökülmesinde etkili olan erkek hormonu üretimini bloke ederek çalışır. Finasterid, Minoxidilden daha yüksek başarı oranına sahiptir. Finasterid kullanımı kesildiğinde, saç dökülmesi geri döner. Bu ilaç saç dökülmesini yavaşlatır.
Finasterid, üç aydan bir yıla kadar kullanılmalı ve dikkat edilmelidir; ancak bu şekilde olumlu bir sonuç elde edilebilir. Saç büyüme bir yıl sonra hiçbir şekilde gerçekleşmiyorsa, ilaç kesilmelidir. Finasterid yan etkileri şunlardır;
- Depresyon,
- Kaşıntı,
- Döküntüler,
- Kurdeşen,
- Göğüslerde hassasiyet,
- Meme büyümesi,
- Yüz veya dudaklarda şişme,
- Ağrılı ejakülasyon,
- Testislerde ağrı,
- Ereksiyon güçlüğü.
Nadir de olsa Finasterid, meme kanserine neden olabilir.
Saç nakli; Saçın büyümeye devam eden bölgelerden alınıp, saçsız bölgelere yerleştirme işlemidir. Bu işlem, küçük yaralara ve muhtemelen, enfeksiyona neden olabilir. Bu yöntem genellikle birden fazla seans gerektirir ve pahalı olabilir.
Peruk veya postiş; Peruk, saçın yok denecek kadar az olması durumlarında ve tam kellik aşamalarında düşünülebilecek bir yöntemdir. Perukların stilleri, renkleri ve dokuları çeşitlidir. Doğal bir görünüm için, peruk seçerken orijinal saç renginize, stilinize ve saç dokusuna benzer dokular seçin. Profesyonel peruk stilistler, daha da doğal bir görünüm stil ve uygun peruk için size yardımcı olabilir.
Danışmanlık; Kellik sizin için büyük bir değişiklik olabilir. Görünüşünüzü kabul edememek, sizin için bir sorun olabilir. Erkek tipi kellik sizde eğer anksiyete, düşük benlik saygısı, depresyon ya da diğer duygusal sorunlar yaşamanıza neden oluyorsa, uzman bir kişiden danışmanlık almanız gerekebilir.
Kellik / Saç Dökülmesi Önlenebilir mi?
Erkek tipi kelliği önlemek için bilinen bir yol yoktur. Kanıtlanmamış bir teori ise; stresin, vücuttaki cinsiyet hormonları üretim düzeylerini arttırarak, saç kaybına neden olabilir olmasıdır. Yürümek gibi rahatlatıcı faaliyetlere katılarak, sakinleştirici müzik dinleyerek ve daha zamanı daha sessiz harcayarak stresi azaltabilirsiniz.
KadınlaHerşey.com