Kayısının Faydaları ve Zararları
Dünyanın en güzelinin Malatya’da yetiştiğini bildiğimiz mis kokulu kayısılar kurusuyla, suyuyla, hoşafıyla tüketiliyor. İçindeki vitaminler ve potasyum minerali açısından zengin olan kayısı, farklı tüketim şekilleriyle vücuda şifa kaynağı oluyor. Meyvesinden çekirdeğine, yaprağından çayına, reçeline kadar kullanım alanı oldukça geniş.
Kayısı dendiğinde akıllara özellikle kuru kayısı ve taze kayısı ayrımı gelmektedir. İki kayısının etkileri yoğunluğuna göre değişeceğinden kayısı meyvesinin her şeklinin faydalarını bilerek tüketmek daha uygun olanıdır. 5 kilo taze kayısıdan bir kilo kuru kayısı çıkmaktadır. Ancak kurutulmuş kayısınında rengini koruması için kimyasal katılmışı ve katılmamışı (kahverengi kayısı), göz önünde bulundurularak tercih edilebilir.
Diğer meyvelere oranla içeriğinde çok yüksek miktarda magnezyum barındıran kayısının bilimsel olarak da daha sağlıklı ve uzun yaşamada etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Diyet yapanların sıklıkla tercih ettiği kayısının zindelik veren yapısıyla, cilde etkileriyle, sağlıklı yaşamaya ve kanseri önleyici etkilerine kadar bir çok faydaları vardır. İşte onlardan bazıları:
Kayısının Faydaları
- İçeriğinde bolca A vitamini bulundurur ve beta-karoten kaynağıdır, bir avuç kurutulmuş kayısı dahi günlük beta – karoten ihtiyacını karşılamaya yetmektedir.
- Beta-karoten ve likopen içeriğiyle iyi kolestrolü yükseltiyor.
- Vücuda enerji veriyor.
- A vitamini barındıran kayısı gözlere iyi geliyor. Gözleri kuvvetlendiren özelliğinin yanısıra, katarakt oluşumunu engelleyen özelliği de bulunuyor.
- Sinirleri yatıştıran kayısı, strese iyi gelerek uyku sorunu yaşayanlar içinde rahatlatıcı bir etkiye sahip.
- Doğal lif açısından zengin olan kayısı kabızlığı iyi gelerek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor.
- Barındırdığı yüksek oranda magnezyum ve fosfor sayinde beyin gelişimine katkı sağlıyor ve hafızayı kuvvetlendiriyor. Özellikle okul çağındaki çocukların zihinsel ve bedensel gelişimine katkısından dolayı öneriliyor.
- Antioksidan sayesinde yaşlanmayı geciktirerek ömrün daha uzun olmasında etkili oluyor.
- Baş ağrılarını gideren kayısı, migren sıkıntısı çekenler içinde etkili bir meyve.
- Sindirim sorunlarına ve hazımsızlığa iyi geliyor.
- Kemik hastalıklarının tedavisinde büyük etki sağlıyor. Kemik erimesini önleyici etkisi bulunuyor.
- Çürük oluşumuna karşı direnç sağlıyarak dişlerin daha sağlam olmasını ve güçlenmesini sağlıyor.
- Karaciğerin kendini tedavi etmesinde büyük destek sağlarken, gırtlık, boğaz ve akciğer kanseri riskine karşı önleyici olduğu da söylenmektedir,
- Bol miktarda demir içerdiğinden dolayı kansızlığa iyi geliyor.
- Acı kayısı çekirdeğinde bulunan B17 vitamini eksikliği kanser oluşumuna etki ettiğinden, acı kayısı çekirdeği ile kansere yakalanma riskinin azalabileceğine inanılmaktadır.
Kayısının cilde faydaları
- Cilde olan faydasıyla da bilinen bu meyve sivilce ve siyah nokta oluşumunu engelliyor. Hem tüketimi hem hazırlanan kürleri ile cilde güzellik kazındırıyor.
- A vitamini sayesinde ciltte oluşan egzama gibi deri sorunların karşı iyileştirci özelliği bulunuyor.
Kayısının Zararları
Vücuda herhangi bir zararı olmayan kayısının aşı tüketildiğinde yan etkilerinden ishal yapıcı özelliği bulunmaktadır. Kayısı çekirdeği, içeriğindeki B17 vitamini ile sağlıklı bir besin olsa da, kimi çekirdeklerinde bu madde vücutta farklı şekilde açığa çıkabileceğinden farklı yan etkiye sebep olabilir. Acı çekirdeklerinin kanser konusunda etkili olabileceği söylensede yenmemesi önerilir.
Çok beğendim güzel site
Hocam çok tükettim dün kayısı okuldayım 6 saat kendimi zor tutuyorum okuldan kaçtım eve gidiyorum şuan
Hocam 3 yasında bi kızım var kayısıyı kontrolsüz tüketmiş ve şu anda ateş kusma ve aşırı derecede sersemlik var bunun sebebi kaysımıdır
Hocam eğer kaysının bu şekilde yan etkileri yoksa ona heycanlanacam
Kayısı çekirdeğini az tüketin 20 veya 30 adet yedim 5 saat sonra kaşıntıdan çıldırdım.Her şeyin azı karar çoğu zarar.