Kadınla Herşey

Kaşıntı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Kaşıntı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Kaşıntıya iyi gelen evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri mevcuttur. Kaşıntı kremleri de çözüm olabildiği gibi doğal ve bitkisel uygulamalar da kaşıntıya iyi gelir. Hangi bölgede ne tür bir kaşıntınız var ise önce tespitini iyi yapmak gerekiyor. Daha sonrasında kaşıntıyı engellemek mümkün olabilir.

Kaşıntı Çözümleri

Cildiniz çeşitli nedenlerle kaşınabilir. Örneğin kaşıntıya neden olan bir bitkiyle temas veya sedef hastalığı nedeniyle ciltte hücre birikimi oluşarak, pullu, kuru bir cilt ve beraberinde kaşıntı… Bu mümkündür ve  yaygın bir durumdur. Bir yanık veya kesikten kaynaklı kaşıntılar olabileceği gibi; hastalık, bir sivrisinek ısırığı veya alerjenler bile kaşıntı hissetmenize neden olabilir.

Kaşıntı için olası diğer nedenler böbrek veya karaciğer hastalıkları gibi iç hastalıklardan; cilt döküntüleri, alerjiler ve dermatite kadar değişir. Kaşıntınız alerjik kaşıntılar mı, yoksa başka sebeplerden mi size yardımcı olması için kaşıntı hakkındaki yazıdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Eğer kaşıntının nedeni kesin değilse bir doktora görünmek, vücut sağlığı açısından önemlidir. Doktor, altta yatan nedeni bulabilir ve kaşıntının geçmesi için tedaviler sağlayabilir. Bunuhla beraber kısa süreli kaşıntılar için reçetesiz kremler ve nemlendiriciler gibi evde uygulanabilecek birkaç tür ilaç da kaşıntıda oldukça etkilidir.

Kaşıntı Nasıl Geçer?

Kasinti Nasil Gecer Cozumler

Kaşıntı Nasıl Geçer?

Kaşıntı İçin Evde Bakım; Kaşınmanın altında yatan rahatsızlık tedavi edildiği takdirde kişide oluşan kaşınma hissinin de kendiliğinden yok olduğu görülmektedir. Bu esnada evde kaşıntılı cildi önlemek ve rahatlatmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır;

  • Kaşıntılı alanı tırmalamak ve tırnakla kaşımak değil; hafif dokunarak, okşayarak kaşıma yapılmalı,
  • Kaşınan bölgenin soğuk suyla yıkanması rahatlık sağlayabilir,
  • Bir nemlendirici ya da yumuşatıcı kullanarak cildinizin kuru veya pul pul olmasını engellebilirsiniz,
  • Kaşınmaya neden olabilecek türden, tüylü kıyafetlerin giyilmemesi kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur,
  • Parfüm içermeyen bakım ürünleri tercihiniz olmalıdır,
  • Kimyevi sabunlar, deterjanlar, parfüm ve boya içeren diğer maddelerden uzak durmak gerekebilir,
  • Yulaf ezmesi veya karbonat ile soğuk banyo yapmak kaşıntıları rahatlatabilir,
  • Bölgeye “kalamin losyonu” sürülmesi veya soğuk kompres yapılması, kaşıntının tamamen iyileşmesini sağlamayacak olsa da en azından kişinin bir süre rahatlamasını sağlayacak etkili yöntemler olarak değerlendirilmektedir.
  • Antihistaminikler ve steroid gibi eczanelerde reçetesiz satılan kremler, bazı deri koşullarının neden olduğu kaşıntları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Tırmalamaktan vazgeçin! Eğer bir kaşıntı varsa, tırmalama ve kaşıma isteği doğal bir tepkidir. Ama sorunun çözümüne ve kaşıntının geçmesine yardımcı olmaz. Cildi tahriş eder. Hatta enfeksiyona neden olabilir.

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Kaşıntı, küçük bir sıkıntıdan daha fazlası olabilir. Bu rahatsızlık bir sürü nedenden kaynaklanıyor da olabilir. Kaşıntıya iyi gelen kremler olabildiği gibi, beslenme yoluyla da (kaşıntıya iyi gelen besinler ile) kaşıntı önlenebilmektedir. Aynı zamanda doğal yapılacak kürler de işe yaramaktadır. Kaşıntı tedavisi konusunda yapılan yöntemler şunlardır;

Bitkisel Kürlerle Kaşıntıyı Giderme

Yulaf ezmesi; kahvaltıda soframızı lezzetlendiren bir besinden öte, kaşıntılar için doğal bir ilaçtır. Yulaf, ince bir toz halinde öğütülerek, sabunlara ve losyonlara karıştırılabilir. Çok çeşitli kullanılan bir doğal ürün olan yulaf, kaşıntıya da iyi gelmekte, kaşıntı giderici doğal bir yöntemdir.

Çekirdekli kuru üzüm; Alerjenlerden kaynaklı (beslenme kaynaklı) kaşıntıları gidermede çekirdekli siyah kuru üzüm etkili olmaktadır. Bir süre yemeye devam edildiğinde kaşıntıların geçmesini sağlar.

Sarımsak, kaşıntılar için iyi bir besindir. Sarımsak tüketimi vücudu sedef gibi kaşıntılı hastalıklara karşı dirençli yapmakta, mikrop kırıcı etkisiyle kaşıntıları azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kaşıntı Kremi ve Uygulamalar

Yaprak jeller; Güneş yanıkları veya sivrisinek ısırıkları nedeniyle basit kaşıntı için aloe vera jel veya soğutmak için mentol gibi bitki bazlı bir ürün deneyin. Bu ürünlerin her ikisi de eczanelerden satın alınabilir.

Yüksek kaliteli nemlendiriciler; Kaliteli nemlendiriciler cildinizin dış tabakasında su tutunmasına neden olur. Bu, cildinizin sürekli sulu ve az kuru olmasına, dolayısıyla kaşıntılı hissetmemenize yardımcı olabilir. Yüksek kaliteli nemlendiriciler arasında, Eucerin ve Cetaphil bulunur.

Soğuk kompres; Kaşıntı problemlerine, soğuk veya ılık bir duşun oldukça iyi geleceğinden bahsetmiştik. Bu yönteme ek olarak, doğal bir yöntem de, kaşınan bölgenin buz ile şoklanmasıdır. Soğuk kompres veya buzlu dolu bir torba, sivrisinek ısırıkları için basit bir çözüm meydana getirebilir.
Etkilenen bölgeyi mümkün olduğunca sıcak suya maruz bırakmayın. Bu durum, cildi daha çok tahriş eder.

Antihistaminikler; Histamin kaşıntı dahil vücutta alerji belirtilerine neden olan kimyasal maddelerdir. Bir antihistaminik ilaç ise, alerjik reaksiyonlar için ortak bir tedavi yöntemidir. Ancak, birçok antihistamin ilaçları yan etki yaparak sizi uykulu yapabilir, bu yüzden en iyi yöntem, yatmadan önce kullanılmasıdır.

Hidrokortizon; Bir anti-kaşıntı kremi kaşıntılı cildi yatıştırmak için başka bir ortak yoldur. En az yüzde 1 hidrokortizon içeren bir anti-kaşıntı krem ​​alın. Bu ilaç vücuttaki inflamatuar yanıtları inhibe eder ve iltihaplı, kaşıntılı cildi yatıştırmaya yardımcı olur. Anti-kaşıntı kremler reçetesiz olarak ilaç mağazalarında, eczanelerde bulunmaktadır.

Vucutta Kasinti Nasil Gecer

Vücutta Kaşıntı Nasıl Geçer?

Vücut kaşıntısına iyi gelen sabunlar

Banyoda kullandığınız kimyasal duş jellerine alerjiniz olabilir. Bunların yerine kaşıntıya iyi gelen sabunlar kullanabilirsiniz. Bunlar;

  • Yulaflı sabun; Tam bir dezenfektan olan bu sabun cildinizi temizleyerek kaşıntılı yerleri yatıştıracak ve rahatlık hissi verecektir.
  • Ardıç Katranı sabunu; Antiseptik özellikli bu sabun cilt kaşıntılarına iyi gelip egzama, sedef türü deri rahatsızlıklarına karşı kullanılmaktadır.
  • Papatya sabunu; Vücudu ve cildi rahatlatan egzama türü kaşıntılara da iyi gelen bir sabundur.

Kaşıntı Ne zaman Ciddi bir Sorundur?

Nedeni ne olursa olsun üç veya daha fazla günü geçmiş sürekli devam eden bir kaşıntı varsa, doktordan bir randevu alınmalıdır.

Kaşıntı, genellikle ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmezken, bazen troid, böbrek veya karaciğer hastalığı, hatta kanser dahil olmak üzere ciddi bir durumun ve rahatsızlığın bir işareti de olabilir.

Eğer herhangi bir ısırık, yara ya da döküntü olmadan, şiddetli kaşıntı yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurun.

Kaşıntı Hangi Doktora Gidilir?

Görünürde bir deri rahatsızlığı olan kaşıntı (altta yatan sebepler olabilir), “Deri Hastalıkları” yani Dermotoloji bölümünün alanına girmektedir. Bir Dermatolog sizin sorununuza çare bulmaya çalışacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. gulsun dedi ki:

    BENIM ANNEM SU ILE YANDI VE YARASI IYILESTI SONRA SEKER HASTALIGI CIKTI VE ARARADAN BAYA ZAMAN
    GECTI KASINTISI TEKRALADI BU NEDEN OLUR VE NADIR SEKILDE KABARCIK OLUYOR SU CICEGI GIBI BIR YARDIMCI OLSANIZ

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com