Kadınla Herşey

Karpuzun Faydaları ve Zararları

Karpuzun Faydaları ve Zararları

Karpuzun faydaları denildiğinde ilk gelen şüphesiz ki serinletici özelliğidir. Aynı zamanda en iyi antioksidanlardan olan karpuz, içinde barındırdığı yüzde doksanı su oranıyla tokluk hissi verdiğinden dolayı diyet yapanlar için favori besinlerdendir.

Sürüngen gövdeli olup mevsimlik ve otsu bir bitkidir. Ülkemizde yetişmediği yer yok gibidir. Kumlu ve killi toprakları daha çok seven karpuz, toprak üzerine yayılarak büyür. Vücudun hararetini alan karpuzun içinde bulunan vitaminler (a vitamini, c vitamini, b1 vitamini, b2 vitamini), sodyum, potasyum, kalsiyum, protein, karbonhidrat, selüloz, demir gibi minerallerde onun ne kadar besleyici olduğunu göstermektedir. Aç olarak tüketiminin tavsiye edildiği karpuzun faydalarına baktığımızda en dikkat çekici özelliği antioksidan oranı ve toksinleri temizleme özelliği olarak öne çıkıyor. Peki karpuz neye iyi gelir, diğer yararlarını maddeler halinde özetleyelim:

karpuzun yararlari ve zararlari

Karpuzun Faydaları

Karpuzun hem içi, hem çekirdekleri hemde kabuğu faydalıdır.

  • İçeriğinde ki beta karoten sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Antioksidan açısından zengin bir meyve olan karpuz kanser ve kalp hastalıklarında etkili olmaktadır.
  • Özellikle potasyum özelliği ile kalp basıncının düzenlemesine yardımcıdır.
  • Vücutta ki zehirli maddeleri atan bu meyve vücudun temizlenmesi için çok yararlıdır. Özellikle vücudun toksinlerden arınmasında karpuzla yapılan diyet çok faydalı olmaktadır. Ancak içindeki karbonhidrat oranının yüksek olduğuda unutulmamalıdır.
  • Cilde canlılık ve güzellik katar. Kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır.
  • Düşük kalori özelliğinden dolayı diyet uygulayanlar için tercih edilir.
  • Kabızlık sıkıntısı çekenler için lif yoğunluğu fazla olan karpuz, iyi bir bağırsak faaliyetleri düzenleyicisidir.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Prostat kanseri riskini azalttığı gözlemlenmiştir.
  • İçindeki kalsiyum sayesinde çocuklarda kemiklerin gelişmesini destekler.
  • Böbrekleri çalıştırarak böbrek kumu ve böbrek taşlarının dökülmesinde önemli bir rolü vardır.
  • Üre, ürat tuzları gibi zararlı atıkların vücuttan temizlenmesini sağlar.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

Çekirdeğinde bulunan madde, böbrek fonsiyonlarında etkilidir. Karpuzun tüm porsiyonunu çekirdeğiyle yemesenizde bir kısmını yemek faydalı olacaktır. Karpuz çekirdeği çayı, hipertansiyon ve ödem hastalıklarında etkili olurkan ve kan basıncını da azaltmaktadır.

Karpuzun kırmızı bölümü çok tercih edilir. Öyle ki, ikiye kesilen bir karpuzu sabırsızlıkla orta kısmını bıçakla yada kaşıkla alanlarımız olmuştur. En tatlı yeri ortası olsada aslında karpuzu dilimlerken sadece kırmızı olan kısmını almamalı, yeşil kabuğun karpuzla kesiştiği beyazımsı kısmıda dilimlere dahil etmeliyiz. Karpuz kabuğunu bitkilerin neden olduğu kaşıntıyı geçirmek için sürerek kullanabilirsiniz.

Karpuzun Zararları

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ancak içeriğindeki şeker nedeniyle aşırı tüketmemek gerekir. İçindeki karbonhidrat nedeniyle aşırı yenildiğinde kan şekerini yükseltir. Tok olarak tüketilen karpuz mide şişkinliğe, hazımsızlığa sebep olduğu gibi faydalarıda büyük oranda yok olmaktadır.

Karpuz Nasıl Yenmelidir?

Karpuzun yararlarından daha fazla istifade etmek için aç karnına tüketmek gerekiyor. Genelde yemeklerin üzerine sofrada hazır bulunan karpuz aslında yanlış bir uygulamadır.  Karpuzun serinliğine bir de limonunda etkisini katmak isterseniz karpuzlu limonata yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com