Karın Ağrısı
İnsanlarda en çok görülen şikayetlerden birisi karın bölgesinde çeşitli şekillerde hissedilen ağrılardır. Karın ağrısı, göğüs ve pelvis arası kökenli ağrılardır. Karın ağrısı kramp tarzında, sızı veya keskin bir acı şeklinde olabilir. Karın ağrısı her insanın hayatı boyunca en az bir kere yaşayacağı rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Birçok sebebe bağlı olarak gelişen bu ağrıların oluşumunda başlıca sebepler fazla gıda alımı, uygunsuz beslenme ve basit enfeksiyonlardır. Belirtiler ve şikayetler ise genellikle ‘karnım ağrıyor!’ şeklinde olmaktadır.
Karın ağrısı sıklıkla ishal ile komplike bir durumdur. İshal, sulu dışkı ve / veya sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmektir. Çoğunlukla bu duruma karın ağrısı da eşlik eder. Diğer taraftan hazımsızlık, mide gribi ve gıda zehirlenmeleri; karın ağrısı ve akut ishalin nedeneleri arasındadır.Bu durumlar, dört gün ve daha fazla sürebilmekte, tıbbi tedavi olmadan geçmemektedir.
Bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar ve bazı parazitler de bu belirtilere neden olabilir. Karın bölgesindeki organlar arasında; bağırsaklar, böbrek, dalak, mide, safra kesesi, karaciğer sayılabilir. Bu organları etkileyen enfeksiyonlar veya hastalıklar, ishal ile karında ağrıya neden olabilir. Karın ağrıları, en az bir hafta boyunca sürecek bir ishale ya da bir bağırsak hastalığı veya bozukluğunun belirtisi olarak sık sık tekrar edebilir.
Karın Ağrısı Neden Olur?
Karnın değişik bölgelerinde meydana gelen bu ağrıların genellikle ağrının olduğu bölgede bulunan organla ilgili bir sorundan ötürü yaşandığı görülmektedir. Karın ağrısı sebepleri;
- Mide ve bağırsak bozuklukları,
- Böbrek taşları,
- Üreme organında meydana gelen rahatsızlıklar,
- Kadınlarda regl döneminde beliren sancılar,
- Şeker hastalığı gibi metabolik rahatsızlıklar,
- Gıda zehirlenmeleri gibi pek çok farklı sebepten ötürü kişide karnın farklı bölgelerinde çeşitli şekillerde ağrı yaşanması mümkün olmaktadır.
Karnın üst bölümünde oluşan ağrılar daha çok; Karaciğer, safra kesesi ve yolları ile ilgili hastalıklar, ülser gibi problemlerden meydana gelebilmektedir.
Karnın sol üst bölümünde olan ağrılar ise; Dalak, pankreas ve karnın şah damarı olan aorta ile ilgili hastalıklardan ötürü yaşanabilmektedir.
Karnın üst bölümünde oluşan ağrılar ise daha çok; Yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı organları ile gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıklar nedeni ile oluşmaktadır.
Karnın sol alt bölümünde meydana gelen ağrılar ise;
- Kalın bağırsak iltihapları,
- Yumurtalık sorunları,
- Karnın şah damarı olan aorta ile ilgili hastalıklar,
- Dış gebelik problemleri,
- İdrar sorunları ve apandisit nedeni ile oluşabilmektedir.
Son olarak karnın sağ alt bölümünde görülen karın ağrısı ise;
- Apandisit,
- İdrar sorunları,
- Yumurtalık sorunları,
- Fıtık boğulması,
- Dış gebelik sorunu,
- Safra kesesi ve safra kesesi yolları problemlerinden kaynaklanabilmektedir.
İshal ve Karın Ağrısı Neden Olur?
Çoğu insan bazen kısa süreli, ara sıra karın ağrısı ve ishal sorunu yaşayabilir. Diyet değişiklikleri, çok fazla alkol kullanımı ve hazımsızlık, bu belirtilere neden olabilir.
Özellikle az gelişmiş bölgelere, yabancı ülkelere seyahat eden insanlar sıklıkla, karın ağrısı ve ishalle karşılaşabilmekte. Kirli ve enfeksiyonlu yiyecek veya su nedeniyle, bakteriyel veya viral enfeksiyon alma olasıdır.
Sabit ve hafif ya da şiddetli karın ağrısı ve ishal, bir hastalık veya daha ciddi sağlık sorunun belirtisi olabilmektedir. Karın ağrısı ve ishalin yaygın nedenleri şunlardır;
- Viral gastroenterit (mide gribi),
- Bakteriyel gastroenterit (gıda zehirlenmesi),
- Gıda alerjileri,
- PMS,
- Laktoz intoleransı,
- Parazitler (giardiasis, kancalı kurt, amebiasis, şigelloz, E. coli),
- İrritabl (yumuşak) bağırsak sendromu.
Karın Ağrılarında Tıbbı Yardım Ne Zaman Gereklidir?
24 saatlik bir süre içinde giderek daha şiddetli bir hal alan karın ağrınız varsa ya da bu belirtilerden herhangi biri eşliğinde, üç gün boyunca süren karın ağrısı ve ishal deneyimi olan herkes için tıbbi yardım gereklidir;
- Sık sık mide bulantısı ya da kusma,
- Yüksek ateş,
- Kuru kan veya dışkı (ıslak kahve telvesi gibi),
- Aşırı susama veya ağız kuruluğu,
- Konuşmak ya da görmek için yetersizlik,
- Zihinsel karışıklık veya bilinç kaybı,
- Ciltte veya gözlerde sararma,
- Nöbetler,
- Genital şişme,
- Dış kanama.
İshal bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde ve yaşlı insanlarda, daha tehlikeli olabilir. Bu durumlarda, bir uzman doktor ile belirtileri tartışmak oldukça faydalı olacaktır.
Karın Ağrısı Tedavisi;
Ağrının nerede olduğunun tam olarak saptanması, hangi sebebe dayandığı konusunda bilgi vereceğinden ötürü, oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağrının kaynağı ne kadar çabuk bulunursa, tedavisine de o kadar çabuk başlanabilecektir.
Karın ağrısının şiddetini azaltmak amacı ile ilaç, iğne ya da serum kullanımı tedavide uygulanabilmektedir. Ancak hasta gelir gelmez ağrı kesici verilmediği öncelikle ağrının kaynağının belirlenmesi için elle muayenenin yapıldığı görülmektedir. Ağrının kaynağı belirlendikten sonra acil durumdaki hastalara iğne ya da serum yolu ile ağrı kesici uygulanmaktadır.
İshal Kaynaklı Karın Ağrısı Tedavisi;
İshalden kaynaklı karın ağrıları tedavisinde de, altta yatan hastalık ve nedenini bulmak oldukça önemlidir. Karın ağrısı ve ishal sorunu yaşayan insanlar, evde bazı şeylere dikkat etmeleri, iyileşmeleri açısından önemlidir;
- Karın ağrısı ve ishalle karşılaşan insanlar, su alımına çok dikkat etmelidir. Su, meyve suyu ve et suyunu bol tüketin. Kafein ve alkolden uzak durun.
- Bağırsak hareketleri yavaş yavaş daha düzenli hale geldikçe, pirinç ve yumurta gibi düşük lifli hafif gıdalardan az miktarlarda yiyin. Baharatlı, yağlı ve yüksek lifli gıdalardan uzak durun.
- Probiyotikler sindirim sistemini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Doğal probiyotikler, yoğurtta (ev yapımı) bolca mevcuttur.
- Birçok reçetesiz ilaç, enfeksiyon veya hazımsızlık nedenli karın ağrısı ve ishali azaltabilir. Bunların kullanım tavsiyesi için bir eczacı veya doktora danışın. Reçetesiz ilaçların her zaman paket yönergelerini izleyin.
Karın Ağrısı ve İshal Nasıl Önlenir?
Karın ağrısı ve ishale neden olan bütün koşullar, önlenemez. Ancak, dengeli ve besleyici bir diyet yaparak, baharatlı ve yağlı gıdalardan, alkolden uzak durarak ve bol su içerek; hazımsızlık ve karın ağrıları önleyebilmek mümkün.
Yiyecekleri hazırlarken, özellikle çiğ sebzeler ve meyveleri, bol su ile yıkayın. Bunun yanı sıra, mutfak yüzeylerini ve tezgahlarını da sık sık yıkayın ve hijyenik tutun.
Az gelişmiş ülkelere seyahat ederken, yeme ve içme konusunda dikkatli olun. Musluk suyu, buz küpleri ve ham yiyeceklerden (soyulmuş meyve ve sebze dahil) kaçının.
KadınlaHerşey.com