Karaciğer Büyümesi
Karaciğerin normal büyüklüğü dışında bir büyüklüğe erişmesi ile oluşan soruna karaciğer büyümesi yani “Hepatomegali” denmektedir. Tek başına bir hastalık olarak değerlendirilemeyen bu durum kalp yetmezliği, karaciğer iltihaplanması ve kanser gibi hastalıkların habercisi olarak görüldüğünden dolayı bu duruma etki eden sebebin tespiti ve tedavisi oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Büyümeye neden olan hastalık tedavi edilmediği sürece büyümenin önüne geçilemeyecektir.
Karaciğer Büyümesi Neden Olur?
Karaciğer büyümesi problemine etki edebilecek pek çok durum söz konusudur. Bu hastalığın sebepleri;
- Siroz,
- Karaciğer hemanjiomu,
- Hepatit A, B ve C virüsü olmak üzere, hepatit hastalıkları,
- Karaciğer yağlanması hastalığı,
- Anormal protein birikimi ile oluşan karaciğer hastalıkları,
- Karaciğer apseleri,
- Karaciğerde sıvı dolu ceplerin oluşması (karaciğer kistleri),
- Hemanjiom ve adenom dahil, iyi huylu karaciğer tümörleri,
- Safra kesesi veya safra kanallarının tıkanması,
- Toksik hepatit.
Kanserler;
- Karaciğerde başlayıp, vücuda yayılan kanser,
- Lösemi,
- Lenfoma.
Kalp ve damar sorunları;
- Karaciğer drenajlarının blokajı (Budd-Chiari sendromu),
- Kalp yetmezliği,
- Kalbi çevreleyen doku iltihabı (perikardit).
Karaciğer Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalık kişide gözle görülür bir belirti bırakmamaktadır. Bu nedenle büyüme yaşandıktan sonra başka hastalıklara bağlı olarak yapılan muayeneler esnasında fark edilebilmektedir. Ancak başka bir hastalık belirtisi de bulunmadığı halde kişide büyüme oluşmuş ise buna bağlı olarak;
- Cildin sararması ve göz akı (sarılık) hastalığı,
- Karnın üst kısmında yaşanan ağrılar ve şişkinlikler,
- Yorgunluk,
- Bulantı ve kusma görülebilir.
Karaciğer Büyümesi Hastalığında Risk Faktörleri Nelerdir?
Eğer bir karaciğer hastalığınız varsa, karaciğer büyümesi yaşama olasılığınız daha yüksektir. Karaciğerin olağan büyüklüğüne aşmasına neden olan faktörler arasında;
Aşırı alkol kullanımı; Özellikle alkol tüketiminin fazla olması ve alkolik olma durumları, karaciğer için oldukça zararlıdır
Aşırı yağlanma; Karaciğer yağlanması, bu rahatsızlığın oluşmasına etki edecek faktörler arasında yer alır.
Yüksek dozda ilaç ve vitamin takviyeleri; Tavsiye edilen dozlardan fazla alınan ilaç ve vitaminler, karaciğer hasarı riskini artırabilir.
Bitkisel takviyeler; Karayılan, ma huang (efedra bitkisi) ve ökse otu da dahil olmak üzere bazı bitkisel takviyeler, karaciğer hasarı riskini artırabilir.
Enfeksiyonlar; Karaciğere sıçrayan enfeksiyonlar, bulaşıcı hastalıklar ve sıtma gibi ateşli hastalıklar, karaciğer hasarı riskini artırabilir.
Hepatit virüsleri; Hepatit A, B ve C, karaciğer hasarına ve dolayısıyla karaciğer hastalıklarına neden olabilir.
Kötü beslenme alışkanlıkları; Fazla kilolu, aşırı yağlı olmak ve sağlıksız gıdalar yemek, karaciğer hastalığı riskini artırır.
Karaciğer Büyümesi Testler ve Tanı;
Fiziki muayene; Doktorunuz, herhangi bir rahatsızlığınız nedeni ile karın bölgenizi incelerken, karnınızın büyüdüğünü, karaciğerinizde bir anormallik olduğunu gözlemleyebilir ve sizden belli testlr isteyerek, karaciğer büyümesi teşhisi koymaya çalışabilir.
Kan testleri; Karaciğer enzim düzeylerini belirlemek için bir kan örneği alınır ve test edilir. Bu karaciğer sağlığı hakkında ipuçları verebilir. Kan testleri ayrıca hepatit virüsleri gibi, karaciğer büyümesine neden olan virüsleri tespit edebilmede de yardımcı olur.
Görüntüleme testleri; Görüntüleme testleri arasında, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemleri sayılabilir.
Karaciğer biyopsisi; Karaciğerden test etmek için, doku örneği çıkarılır. Doktorunuz, laboratuvar testlerinde kullanmak üzere, karaciğer doku örneği için size biyopsi önerebilir.
Karaciğer Büyümesi Tedavisi;
Bu hastalığın tedavi edilmesinde etkili olacak tedavide asıl önemli olan bu büyümeye neden olan faktörün belirlenerek ortadan kaldırılmasıdır. Ayrıca bu hastaların hayat boyu alkolden uzak durmaları da tedavi ve tedavi sonrası korunma için gerekli ve dikkat edilmesi gereken bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.
Karaciğerin büyümesine etki eden rahatsızlık sonlanmadıkça ya da hastalığın ilerlemesi durdurulmadığı müddetçe karaciğer büyümesi rahatsızlığının önüne geçilebilmesi de mümkün olmayacaktır. Bu kişilerin doktor kontrolünde tedavi olması gerekirken beslenme alışkanlıklarına da gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir.
Karaciğer Büyümesi ve Hastalıklarını Önleme;
Sağlıklı bir diyet; Meyve, sebze ve tam tahıllarla dolu bir diyet seçin.
Alkolden uzak durun; Alkol içmemeye çalışın. Bol su içmeniz, karaciğer sağlığınız için çok daha sağlıklı olacaktır.
İlaç ve vitaminleri dozunda alın, gerekmedikçe almayın; İlaçlar ve vitaminler, hatta besin takviyeleri bile alırken, önerilen dozlarda kendinizi sınırlayın.
Kimyasallardan uzak durun; Özellikle yazları, sinek ve böcekler için, sadece iyi havalandırılan yerlerde aerosol temizleyiciler ve kimyasallar kullanın. Buna ek olarak, eldiven, uzun kollu bir şeyler giyinin ve bir maske takın.
Sağlıklı bir kiloyu koruyun; kilonuzu ideal ise, onu koruyun. Eğer kilo vermek istiyorsanız, her gün düzenli egzersiz yapın. Kilo vermenin sağlıklı yolları hakkında doktorunuza danışın.
Sigarayı bırakın; Eğer sigara içiyorsanız, bırakın. Sigara dumanına maruz kalmaktan kaçının.
Alternatif tıp tedavilerine dikkat edin; Bazı bitkisel tedaviler, karaciğere hasar verebilir. Özellikle Karayılan, huang ma, chaparral, karakafes, germander, kırlangıçotu, kava, ökse otu, yarpuz, takke ve kediotu dahil olmak üzere bazı otlar, karaciğer için zararlı olabilir.
KadınlaHerşey.com