Kadınla Herşey

Kanserden Korunma Yolları

Kanserden Korunma Yolları

Kanseri önleme konusunda endişeli misiniz? Kanseri önlemek için kesin bir yol yok. Ancak doktorlar, hayatınızda yapacağınız bazı değişiklikler ve dikkat edeceğiniz bazı noktalar sayesinde, kanser riskini azaltmanın mümkün olduğu kanısında.. Sağlıklı bir diyet  ve hayatınızda bazı değişiklikler yaparak, kanserden korunmanız mümkün..

Kanser önleme konusunda bilinenler, her geçen gün gelişmektedir. Ancak, kansere yakalanma olasılığınız, yaşam tarzı seçimlerinizle paralele gelişmektedir.

Eğer kanser önleme konusunda endişeleriniz varsa, bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri, sağlığınız için büyük bir fark yaratabilir. Kanseri önlemek için, bu ipuçlarını göz önünde bulundurun!

  • Sigarayı bırakın; Eğer sigara içiyorsanız, bırakın. Sigara dumanı olan bir ortamda bulunmayın.. Akciğer kanseri gibi kanser türleri, sigaraya bağlı gelişebilmektedir. Şuan bunu durdurmanız, gelecekte kanser riskini azaltacaktır. Tütünden uzak durmak ve kaçınmak ya da kullanmayı bırakmak, sağlığınız için verdiğiniz en önemi kararlardan biri olacaktır. Aynı zamanda kanseri önlemenin önemli bir parçası da budur.. Eğer sigarayı bırakma konusunda yardıma ihtiyacınız olursa, sigara bırakma ürünleri ve diğer stratejiler hakkında doktorunuza danışın.

 

  • kanseri-önlemeSağlıklı beslenin; Meyve ve sebze açısından zengin bir diyet seçin. Tam tahıllar ve yağsız proteinler oldukça ideal. Bol meyve ve sebze yiyin. Yağı sınırlayın. Yüksek yağlı besinleri kalorileri de daha yüksek olma eğilimindedir ve aşırı kilolu veya obezite riskini artırabilir; dolayısıyla kanser riskini de artırabilir.

 

  • Alkolden kaçının; Alkol sizi olduğunuzdan çok daha yaşlı gösterecektir. Çünkü hücrelerin yaşlanmasına ve zayıflamasına neden olacaktır. Bu nedenle kanser riskini de arttırabilir. Dozunda veya hiç içmemeniz çok daha yararlı olacaktır. Bazı kanser çeşitleri -meme, kolon, akciğer, böbrek kanseri ve karaciğer de dahil olmak üzere – içtiğiniz alkol miktarı ve sürenin uzunluğu ile gelişebilen hastalıklardır.

 

  • İdeal kilonuzu koruyun; Fazla kilolu veya obez olmak kanser riskini artırabilir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz kombinasyonu ile, sağlıklı bir kiloyu korumak için çalışın. Sağlıklı bir kiloyu korumak meme, prostat, akciğer, kolon ve böbrek kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri riskini azaltmaktadır.

 

  • Her gün egzersiz yapın; Düzenli egzersiz kanser riskini azaltır. Haftanın her günü, en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Fırsat bulduğunuz her an yürüyün, koşun ve spor yapın. Sabit bir şekilde fazla kalmamaya çalışın. Hareket ve egzersiz, vücut hücrelerinin çok daha sağlıklı olmalarını ve kansere direnç göstermelerini sağlar.

 

  • Aktif olun; Fiziksel aktivite, özellikle meme ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Fiziksel aktivite özellikle yetişkinlerin sağlığı için oldukça önemlidir. Egzersiz, spor gibi fiziksel aktivitelerin yanı sıra, hareketli bir yaşam biçimine sahip olun. Asansörlü bir evde oturuyorsanız, yürümeyi tercih edin. Arabanızı birkaç durak öteye park edin ve yürüyün..

kanserden-korunma

  • Güneşten korunun; Güneşteki zararlı ultraviyole (UV) ışınları, cilt kanseri riskini artırabilir. Cilt kanseri, en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Bunun için; gölgede kalın, koruyucu giysiler giyin ya da cildinize güneş kremi uygulayarak güneşe maruz kalmayı önleyin. Ayrıca öğle sıcağında, özellikle yazın, güneş ışınlarının en güçlü olduğu 10:00-16:00 saatleri arası, güneşten uzak durun, dışarıya çıkmamaya özen gösterin. Güneşli ve açık havada olduğunuzda güneş kremini yanınızdan eksik etmeyin ve bol miktarda kullanın. Sık sık yeniden uygulayın.

 

  • Aşılar hakkında doktorunuza danışın ve bağışıklık kazanın; Bazı virüsler kanser riskini artırır. Papilloma virüsü (HPV), Hepatit B, karaciğer kanseri riskini artırır. Bu virüslere karşı aşı olmanızın, sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza danışın. Hepatit B aşısı, cinsel olarak aktif olan yetişkinler, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlu hastalar, damardan uyuşturucu kullananlar, erkeklerle seks yapan erkekler, enfekte kan veya vücut sıvılarına maruz kalabilecek güvenlik çalışanları ve bazı yüksek riskli yetişkinler için tavsiye edilir. Papillomavirüsü (HPV); cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV servikal, diğer genital kanserler, baş ve boyun skuamöz hücre kanserine yol açabilir.

 

  • Güvenli cinsel ilişki yaşayın; Eşinizle cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın. Bu olası, HIV veya HPV virüsünü engeller. Çok fazla cinsel partnerin, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıklarında büyük bir rolü vardır. Bu nedenle tek eşliliğin sağlığa da olumlu faydaları olduğunu unutmayın. HIV veya AIDS olan kişilerde; anüs, karaciğer ve akciğer kanserine yakalanma riski daha yüksektir. HPV, en sık rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir; ama aynı zamanda anüs, penis, boğaz, vulva ve vajina kanseri riskini de artırabilir.

 

  • Düzenli tıbbi bakım ve kontrole dikkat edin; Kanser türlerine yakalanma olasılığınızı göz önünde bulundurarak -deri, kolon, prostat, rahim ağzı ve meme kanseri gibi- düzenli kontrollerinizi yaptırın ve tıbbi bakım alın. Erken teşhis, tedavinin başarılı olmasını sağlayacak ve sizi kanserle mücadele etmek zorunda bırakmayacaktır. Sizin için en iyisi olan kanser tarama programı hakkında, doktorunuza danışın.

 

Bugünden itibaren, kanseri önlemek için büyük bir adım atın. Ödül bir ömür boyu sürecek..

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com