Kalp Yetmezliği
Kalbin başlıca görevi kan pompalama işlevidir. Ancak bazı nedenlerden kaynaklı kalp, vücudun ihtiyacı olan oksijen ve enerji ihtiyacını karşılayamayacak hale gelebilir. Bu yetisini ve işlevini kaybetmesi durumu kalp yetmezliği hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Tıp dilinde ise, Hipertrofik kardiyomiyopati olarak adlandırılır.
Kalp yetmezliği neden olur?
Günümüzün ‘modern yaşam tarzı’, hızlı ve hareketsiz bir yaşamı da beraberinde getiriyor. Sakinlik ve dinginlik yerine, stres ve sinirlilik, koşturmaca ve telaş hayatımızın odak noktası durumunda. Ne var ki kalbi asıl yoran da etkenler bunlar. Kalp yetmezliği bu etkenlerin biraz daha ilerisinde; patolojik bir durum. Kalp yetmezliği nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kalbi besleyen damarların kısmi olarak ya da tamamen tıkanması,
- Miyokardit; kalp kası iltihabı.
- Kalp kaslarında oluşan hasarlar,
- Doğumdan gelen ve kalıtsal olan hastalıklar,
- Anormal kalp ritmi (aritmiler kalp)
- Aşırı ve yoğun çalışma,
- Böbrek hastalıkları,
- Diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara bağlı olarak da kişide bu kalp hastalığının görülmesi mümkün olmaktadır.
Kalp yetmezliği komplikasyonları; kal yetmezliği nelere yol açabilir?
Eğer kalp yetmezliği hastalığınız varsa, bu rahatsızlık, vücut sağlığınızı tehlikeye sokacak birçok komplikasyon içerebilir. Bunlar;
- Böbrek hasarı veya yetmezliği; Kalp yetmezliği, tedavi edilmediği takdirde, böbrek yetmezliğine neden olabilir. Böbreklerde kan akışını azaltabilir, böbrek hasarı tedavi için diyaliz gerektirebilir.
- Kalp kapakçığı sorunları; Kalp yetmezliği, kalbe doğru akan kanın çoğalmasına neden olur. Bu durum ise beraberinde kalp kapakçıkları sorununa neden olabilmektedir.
- Kalp ritim problemleri; Kalp ritim problemleri (aritmiler) kalp yetmezliğinin potansiyel bşr komplikasyonu olabilir.
- Karaciğer hasarı; Kalp yetmezliği, karaciğer üzerinde çok fazla baskı yaparak, sıvı birikmesine yol açabilir. Bu sıvı birikimi ise, karaciğerin düzgün çalışması için sıkıntı oluşturabilmektedir.
Kalp yetmezliği belirtileri nelerdir?
Kalp yetmezliği kendini kimi zaman hemen belli eden kimi zaman ise sinsice ilerleyebilen bir hastalıktır. Kalp yetmezliği kişilerde genellikle;
- Kişide nefes darlığı,
- Halsizlik, yorgunluk,
- İştah eksikliği, bulantı,
- Egzersiz yeteneğinde azalma,
- Kalp atışlarında düzensizlik,
- Geceleri idrar yapma ihtiyacı arttı,
- Karın şişmesi (asit),
- Sıvı retansiyonu ani kilo alımı,
- Boyun damarlarının belirginleşmesi,
- Ayaklarda ve bacaklarda görülen şişlikler,
- Beyaz veya pembe kanlı balgam ile sürekli öksürük, hırıltı,
- Konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler görülmesine neden olabilmektedir.
Kalp yetmezliği tedavisi;
Kalp yetmezliği belirtileri hemen görülebildiği gibi, uzun zaman sonra, hastalık ilerleyince de görülebileceğini belirtmiştik. Kişiler, bu nedenle hastalığın teşhisi için, bir uzmana ne kadar çabuk başvurur ve tedaviye başlarsa, tedavinin sonucu da o kadar başarılı olacaktır.
Bu hastalığın tedavisinde ilk amaç genellikle hastalığın normal yaşamı etkileyecek şekilde kişiyi rahatsız etmesini engellemektir ve eğer mümkünse hastalığı tamamen yok etmeye çalışmaktır.
Kalp yetmezliği hastalığının tedavisinde bazen hastalık oluşumuna neden olan durumlar düzeltildiğinde hastalık da düzelmektedir. Ama daha çok uzun süreli tedaviler sonucunda hastalık tamamen iyileştirilebilmektedir.
Hastalığın günlük yaşamı büyük ölçüde etkilememesi ve tedavi edilebilmesi için, ilaç kullanımı ve ameliyat gerekli görülmektedir.
Kalp yetmezliği cerrahi tedavi yöntemleri ise;
Koroner baypas cerrahisi, Kalp kapak tamiri veya kalp kapağını değiştirme, Implant edilebilir kardiyoverter-defibrilatörler (ICD), Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT) ya da biventriküler pace, Kalp pompaları ve Kalp nakli şeklinde olmaktadır.
Bu hastalık kendini üç farklı şekilde gösterdiğinden, tedavisinde uygulanan yöntemler de farklılık gösterebilmektedir;
Sol kalp yetmezliği görülme nedeni aort veya mitral kapaklarının hastalanması veya koroner hastalığıdır.
Sağ kalp yetmezliği ise mitral kapağı hastalığı, müzmin bronşit veya doğuştan gelen kalp hastalığı olarak görülmektedir.
Konjestif kalp yetmezliği ise sağ ve sol yetersizliklerinin bir arada olduğu zaman görülmektedir.
Aort veya mitral kapakların hastalanması, müzmin bronşit veya akciğer hastalıkları, romatizma ve tiroit hastalıkları da bu tür yetmezliklerin nedeni olarak gösterilmektedir.
Kalp yetmezliği önleme ve korunma yolları;
Kalp yetmezliği hastalığından korunmak için tavsiye edilen bazı noktalar bulunmaktadır. Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, genellikle kalp yetersizliği hastalığının, belirti ve semptomları hafifletmeye yardımcı olmakta ve kötüleşen hastalığı önleyebilmektedir. Bunlar arasında yaygın olarak belirtilenler;
- Alkol ve sigaradan uzak durmak,
- Tuz kullanımını azaltmak,
- Yeteri kadar uyku uyumak,
- Fazla kilolardan kurtulmak,
- İdeal kiloyu korumak,
- Sinir ve stresten uzak durmak,
- Sakin ve huzurlu olmak,
- Sağlıklı beslenmek,
- Diyet yapmak,
- Kolesterolü düşürmek,
- Aktif olmak,
- Egzersiz yapmak,
gibi önlemler, kalp yetmezliği semptomlarını önleyebilmekte ve size, daha sağlıklı bir yaşam sunmak için yardımcı olmaktadır.
KadınlaHerşey.com