Kabızlık Nedir?
Kabızlık (konstipasyon); genel anlamda bağırsak hareketlerinin yani dışkılamanın, normalden az, vücut sağlığı açısından ise yetersiz olmasıdır. Kabızlık sıklıkla dışkının vücuttan ve bağırsaklardan tam atılmaması, dışkıda incelme ve ağrılı dışkılama semptomları ile beraber gelişmektedir. Kabızlık, genellikle bağırsaklardaki yavaşlama ve tıkayıcı tipte dışkılama nedeniyle oluşabilmektedir. Bağırsaklarda yavaşlama birçok nedene bağlanmaktadır; beslenme şekli, kullanılan ilaçlar, metabolik hastalıklar, hormonal durumlar gibi.
Kabızlığa bilinenin aksine, karın ağrısı eşlik etmez. Eğer karın ağrısı ile beraber gelişen bir kabızlık durumu söz konusu ise, bu noktada bağırsakların işlevine dayalı farklı bir rahatsızlıktan da bahsedilebilmektedir. Kabızlık ve ardından karın ağrısı yaşanıyorsa genellikle bu, huzursuz bağırsak sendromu tanısı için geçerli bir semptomdur. Kabızlık bilindiği üzere daha çok şişkinlik ve rahatsızlık belirtileri ile ortaya çıkmaktadır.
Normal şartlarda vücuda alınan besinler, midede sindirilir ve yaklaşık 18 saat sonra bağırsakların en uç, yani çıkış noktasına varır. Bu süreç içerisinde, ki bu sürecin büyük zaman dilimi gece uykusuna denk gelmektedir, kişi rahattır. Ancak süreç sonunda, ki bu genellikle sabah uyandığınızda yada genellikle tetikleyici olması nedeniyle kahvaltı sonrası, kişi olağan olarak bağırsaklar tarafından uyarılır ve tuvalete gitme, dışkılama isteği duyar. Ancak bu uyarının hissedilmemesi veya geç hissedilmesi, özellikle gecenin ortasında dışkılama ihtiyacının oluşması, kabızlığın en tipik başlangıç semptomlarıdır.
Normal bir insan vücudu, gerekli besinleri aldığı sürece, her gün düzenli olarak dışkılama ihtiyacı duymakta ve bu ihtiyacı giderebilmektedir. Bunun aksi durumları bazı nedenlerle gerçekleşebilmekte, kabızlık oluşabilmektedir. Normal şartlarda günde en az üç kez tuvalet ihtiyacı duyarız. Kabızlıktan söz edebilmemiz için, haftada en fazla üç kez tuvalete çıkma ve dışkılama ihtiyacı hissetmemiz gerekmektedir. Bu durumda var olan bir kabızlık rahatsızlığı için tanı konulabilmektedir. 3-4 günle beraber, daha fazla ve uzun süren şişkinlik ve gelişen semptomlar sonunda, bağırsaklarda biriken dışkı sertleşir ve taşlaşıp katılaşır. Bu durum fekal impaksiyon olarak bilinmektedir. Yani bağırsak düğümlenmesi hastalığı.
Kronik Kabızlık Nedir?
Kabızlığın temel nedenlerinden biri beslenme alışkanlıklarıdır, yani yanlış beslenme. Kuru gıda tüketimi, tam tahıllı gıdalar yerine makarna, pirin ve beyaz ekmek tüketimi, fast-food tarzı hızlı ve kolay yemek yeme alışkanlığı, su tüketmeme ve sıvı besinlerle beslenmeme, meyve ve sebzeler gibi lifli gıdaların vücuda alınamaması, posalı yiyeceklerin tüketilmemesi gibi.. Saydığımız bu etkenler süreklilik arz etiğinde, mide ve bağırsaklar için de tehlike sinyalleri verilmektedir. Çünkü bu tür beslenme biçimi ve alışkanlıkları, özellikle bağırsakların normal seyrini, işleyişini bozmakta, sekteye uğratmaktadır.
Gerekli miktarda lifli gıdalarla beslenen, dışkılamada zorlanmaya sebep oluşturmayan tümörsel bir rahatsızlık yaşamayan bireylerde, haftada üç kereden az dışkılama, karında geçmeyen bir şişlik ve ara ara ağrı yaşanması, beş gün içerisinde bir kez dışkılamaya çıkma ya da hiç çıkamama gibi şikayet ve semptomları barındıran ve bu şikayet ve semptomların 1.5 seneyi aşkın bir süredir yaşanıyor olması kronik kabızlık‘tan söz ettirmektedir.
KadinlaHersey.com