Kadınla Herşey

Kabak Çekirdeğinin Ne Faydası Var?

Kabak Çekirdeğinin Ne Faydası Var?

Kabak çekirdeği, faydaları ile öne çıkarken; prostata, lifli yapısıyla sindirime, demir içeriğiyle kansızlığa iyi gelmektedir. Zararları yok denecek kadardır. O da aşırı tüketildiğinde olmaktadır. Kabak çekirdeği, içeriğinde başka hangi yararları barındırıyor detaylarıyla bakalım.

Kabak çekirdeğinin faydası besin değerlerine bakıldığında da görülmektedir. Protein bakımından zengin olan kabak çekirdeği, omega 3 ve Omega 6 yağlarını; çinko, potasyum, demir ve kalsiyum gibi vücuda gerekli mineral ve vitaminleri (A, C) barındırması başlı başına bir şifa kaynağı olduğunu göstermektedir.

Kabak Çekirdeği Nasıl Elde Edilir?

Her kabağın çekirdeği, yemek için elverişli değildir. Kabak çekirdeği için özellikle çerezlik kabak ekilmekte ve onun hasadı yapılmaktadır. Ülkemizde iç anadolu bölgesi daha elverişlidir. Ekilen kabaklar fazla ilaç gübre istmediği için hem sağlıklı koşullarda yetişmekte hemde besin değerini korumaktadır. Yılda bir sefer hasadı yapılan kabak, içinden çekirdekler çıkarılarak ya kurumaya bırakılır yada yaşken kavrulur. Çiğ olarak da alınıp kavrulabileceği gibi tuzlanarak kavrulmuşu da satın alınabilir edilebilir.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

  • En temel özelliklerinden biri lifli yapısı sayesinde bağırsakların rahat çalışmasında etkili olmasıdır. Kabızlık sorunlarında kabak çekirdeğinin faydası olmaktadır.
  • Kabak çekirdeği aç karnına yenildiğinde ise bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkili olduğu görülmüştür. Bağırsakları temizleyici özelliği, tenya ve parazitler için önemli koruyucudur.
  • Faydalı yağlar sayesinde cildi yenileyici, gençleştirici özelliği bulunmaktadır.
  • Kabak çekirdeği demir özelliğine de sahiptir. Kansızlık çekenler için kabak çekirdeğinin sık tüketilmesi beslenmelerine katkı sağlayacak ve demir ihtiyaçlarına destek olacaktır.
  • Kabak çekirdeğinin orta yaş erkekler için prostat hücrelerindeki çoğalmaya karşı kabak çekirdeğinin engelleyici olduğu tespit edilmiştir. Prostat hastalarının kontrollü olarak kabak çekirdeği tüketmesi, hastalıklarının tedavisinde destek olacaktır.
  • Kemik yoğunluğunu artırmasından dolayı kemik erimesini yavaşlatmada kabak çekirdeğinin içeriğindeki maddeler sayesinde fayda sağladığı gözlenmiştir.
  • Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.

Kabak Çekirdeği Zararları

Başlı başına kabak çekirdeğinin zararı yoktur. Ancak aşırı tüketildiğinde (her besinde olduğu gibi) zararları söz konusu olabilir. Yada muhtemel yan etkilere sahiptir.

  • İçeriğindeki yağ oranının yüksek olmasından dolayı (100 g/46-45 g yağ) kalori fazlalığı olmaması için kilo vermek isteyenlerin aşırı tüketmemeleri gerekir.
  • Kronik böbrek yetmezliği olanlar için kabak çekirdeği tavsiye edilmez. Az miktarda tüketmeleri daha uygundur.
  • Tansiyon hastaları tuzlu kabak çekirdeği yerine tuzsuz olanını tüketebilirler. Bunun için çiğ kabak çekirdeği alıp evde kavrulabilir.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com