Hıçkırık
Hıçkırık; insanların sıkça başına gelen ve kesin sebebi belli olmayan durumlarda, göğüs kafesi ile karın boşluğunun arasında bulunan diyafram bölgesindeki kasların birden gerilmesi veya gevşemesinden sonra ses tellerinde oluşturduğu istem dışı durumun adıdır. Bu durumun her insanda gerçekleşmesi muhtemel olup, vücut sağlığını tehlikeye sokacak derecede bir önemde değildir. Tedavisi ise çok kısa sürede uygulanır ve geçici bir durumdur.
Hıçkırık Neden Olur?
İnsanlar genellikle yemekte ve sonrasında hıçkırığa tutulurlar; bunun sebebi ise hızlı yenen yemektir. Yemeklerle birlikte içeri giren havanın diyaframda durdurulması ve dışarı atılırken çıkardığı ses hıçkırık olarak karşımıza gelir. Bunun yanı sıra;
- Bol miktarda ve hızlıca yemek yenildiğinde,
- Mide kasının genişlemesi ile hava yutulması sebebiyle,
- Ani sıcaklık değişimleri,
- Gazlı içeceklerin tüketilmesi,
- Baharatlı gıdalar,
- Kuru ekmek yemek,
- Alkollü içeceklerin tüketilmesi,
- Opiatlar, benzodiazepinler, anestezi, kortikosteroidler, barbituratlar ve mythyldopa gibi bazı ilaçların kullanımı da, hıçkırık oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.
Kalp hastalarında olabilen bu durumun sebeplerine bakacak olursak;
- heyecan, korku ve stres temel nedenler olarak sayılabilir.
Ayrıca;
- Alkol kullanımı sonrası midenin hareketlerinden dolayı ve diyabet hastalığının seyrinde ve beyine bağlı cerrahi operasyonlardan sonra oluşabilme riski bulunuyor.
- Midenin hareketlerinden şişme diye tabir edilen besin stoklaması yapılırken, tıka basa dediğimiz şekilde midenin hiç nefessiz veya nefesin arada kalması sebebiyle oluşabilmektedir.
- Mide dışında dalak ve karaciğer fonksiyonlarında da hıçkırık oluşumu beklenir. Ama bizim bildiğimiz kadarıyla olağan olanı heyecan veya korku durumlarında, tedirginlik durumunda nefes alışverişimize bağlı gelişen bir olaydır.
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Tamamen geçmesi için herhangi bir tedavi şekli bulunmaz ve olduğunda da kısa sürelidir. 24 saatten daha uzun süren hıçkırıklar da mevcuttur ancak bu durum daha çok, vücudun diğer hastalıkları ile bağlantılı olarak meydana gelmektedir.
Hıçkırık genellikle birkaç dakika sürer ve geçer. Uzun süreli kronik hıçkırıklar takip edilmeli ve ana etken yakalanmalıdır.
Kronik hıçkırık; kilo kaybı, uykusuzluk, yorgunluk yaparak insanı bedenen yorar ve bitkinlik verir.
Bu rahatsızlık, kendi kendine geçebileceği gibi sizin de yapacağınız hıçkırığı geçirme yöntemleri ile hıçkırığı geçirmeniz mümkün.
- Derince nefes alıp on saniye kadar içinizde tutmalı,
- Bir kese kağıdına üflemeli,
- Bir limon dilimi ısırmalı ve suyunu emmeli,
- Soğuk su ile gargara yapılmalı,
- Bir bardak su içilmeli veya
- Bir çay kaşığı şeker veya bal yenilebilir.
Çoğunlukla erkeklerde daha sık görülür. Hıçkırık tamamen alınan nefesle alakalı bir durumdur. Yenilen yemeğin hızlı ve seri bir şekilde yenmesi sebebiyle içeri giren havanın diyaframdan geri dönmesi sonucu ses tellerinden geçerken çıkardığı ses olarak açıklaması yapılırken halk dilinde heyecan veya tedirginlik halini anlatır.
Hıçkırık Nasıl Önlenir?
Hıçkırık, dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile önlenebilir;
- Ani sıcaklık değişiklikleri yapmaktan kaçının,
- Alkol içmekten kaçının,
- Gazlı içeceklerden kaçının,
- Öğünlerde çok fazla yemekten kaçının,
- Bolca su içmeye çalışın,
- Çok hızlı yemeyin.
KadınlaHerşey.com